Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Uppdragsbeskrivning

Förintelsen (Shoah) skakade vår civilisation i grunden. Förintelsen saknar motstycke i historien och kommer för alltid att ha en universell betydelse.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz Birkenau befriades 1945. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag och 2005 deklarerade FN denna dag som en internationell minnesdag.

Fortfarande ligger denna händelse tillräckligt nära i tiden för att dess överlevande ska kunna vittna om de fasor som hemsökte det judiska folket och miljontals andra offer för nazismen. (Stockholmsdeklarationen Länk till annan webbplats.)

I Borås högtidlighåller vi minnet av Förintelsens offer och hedrar dem som stod emot. Borås har ett inkluderande arbetssätt både när det gäller samarbetsparter och till själva högtidlighållandet. Utöver den traditionella minnesceremonin på Stora scenen, lyfter Borås flera berättelser och erfarenheter av Förintelsen

Vår samtid är fortfarande märkt av folkmord, etnisk rensning, rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. Tillsammans måste vi hålla sanningen om Förintelsen levande gentemot dem som förnekar den. Därför vill Borås även synliggöra sådana samtida skeenden som ifrågasätter våra mänskliga rättigheter för att undvika att historien upprepar sig.

Kulturförvaltningen har sedan 2013 arrangerat minnesdagen tillsammans med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, Rädda Barnen, Röda korset, Romska rådet samt RFSL.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Uppdragsbeskrivning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol