Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förintelsens minnesdag 2023 - 26 januari

Förintelsens minnesdag är den dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. Förintesens minnesdag är en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Eftersom fredagen den 27 januari krockar med ”Shabbaten” hålls förintelsens minnesdag i Borås på torsdagen den 26 januari istället.

Bilder på Stefan Löfven Bernt Hermele Nina Åkerblom Nielsen med flera

Utställning på Kulturhusets entré

Romer under förintelsen är en utställning från Forum för levande historia.

Utställningen handlar om hur romer genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.

Först under 1980-talet erkände Tyskland att romerna utsatts för ett folkmord under andra världskriget och att de varit ett mål för nazisternas ras- och utrotningspolitik.


Zemer kapell trio

Zemer kapell trio

 

Program

Ljuständningscermoni på PA Halls terrass

Kl.17.00-18.00 För att hedra minnet av förintelsens offer hålls en ljuständningsceremoni i samarbete med Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Sensus.

På Stadsteaterns stora scen

Kl.18.00 -19.00 Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög och Kulturchef Ida Burén inleder med ett tal.

Zemer Kapell Trio spelar klezmer- en genre som härstammar från de östeuropeiska judarnas folkmusik och sammanflätas med dokumenterade filminslag av vittnesmål med olika livsöden och en högläsning och presentation av boken ”Jag sjöng mig igenom helvetet” av Fredy Bauer. Susanne Sznajderman-Rytz, ordförande i Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen, presenterar boken och berättar om författaren Fredy Bauer. Skådespelerskan Viktoria Folkesson, läser upp ett segment av boken.

Zemer Kapell Trio spelar klezmer;
I klezmermusiken ryms både hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet, och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat, och samtidigt skratta med det andra. Trion sjunger även på jiddisch, ett judiskt språk som talades av miljontals människor före Förintelsen.

Ida Gillner - sopransax, sång

Camilla Åström - dragspel, sång

Viktor Turegård - kontrabas


Läs om Fredy Bauers livsöde och bok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Förintelsens minnesdag 2023 - 26 januari

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender