Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Förintelsens minnesdag

Välkommen att närvara på Förintelsens minnesdag i Kulturhuset i Borås.

Ett årligt återkommande arrangemang och internationell minnesdag för Förintelsens offer, för att uppmärksamma dagen den 27 januari 1945 när koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda Armén.

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland miljontals andra människor, bland annat många funktionshindrade och homosexuella.

Sedan 2013 har Kulturförvaltningen fått uppdraget att arrangera minnesdagen. Det har gjorts tillsammans med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, Rädda Barnen, Röda korset, Romska rådet i Borås samt RFSL.

OBS! Vill ni som förening eller organisation vara med i arbetet med kommande minnesdag behöver vi ha er intresseanmälan med en motivering till marie-louise.weise@boras.se Senast 1 augusti 2019.

Kvinnor som befriats från Ravensbrück. Frihetsmuseet Köpenhamn

Kvinnor som befriats från Ravensbrück. Frihetsmuseet Köpenhamn

Senast ändrad: 2019-04-12 09.44

Ändrad av:

Dela sidan: Förintelsens minnesdag

g q n C