Meny

Meny

Förintelsens minnesdag 27 januari 2019

Välkommen att närvara på Förintelsens minnesdag i Kulturhuset i Borås.

Ett årligt återkommande arrangemang och internationell minnesdag för Förintelsens offer, för att uppmärksamma dagen den 27 januari 1945 när koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda Armén.

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland miljontals andra människor, bland annat många funktionshindrade och homosexuella.

Arrangörer: Kulturförvaltningen, Judiska Föreningen i Borås, Svenska Kyrkan, Röda Korset.

Kvinnor som befriats från Ravensbrück. Frihetsmuseet Köpenhamn

Kvinnor som befriats från Ravensbrück. Frihetsmuseet Köpenhamn

Program Förintelsens minnesdag söndag 27 januari 15.00 – 18.40

15.00 - 16.00 Ljusceremoni - Tänd ett ljus i utställningen "Att vara människa"
Plats: P A Halls Terrass

För att lyckas bevara sin värdighet och känslan att vara människa i koncentrationslägren skrev en del poesi andra tecknade. Utblickutställningen, är en del av Kvinnorna i Ravensbrück och visar några av de teckningar som gjordes av lägerfångar i Ravensbrück. Två av teckningarna finns även som original inne i entrén.

16.00 -16.15 Invigning av utställningen Kvinnorna i Ravensbrück samt premiär av föreställningen Röster från Ravensbrück.

Plats: Lilla scenen på Borås Stadsteater

Ravensbrück var det enda och största lägret för enbart kvinnor. Hur var de att var kvinna under Förintelsen? Våren 1945 kom över 21 000 människor av olika nationaliteter till Sydsverige. Den polske lektorn Zygmunt Lakocinski var en av initiativtagarna till att nio före detta koncentrationslägerfångar fick i uppdrag och genomförde intervjuer och samlade vittnesmål från drygt 500 f d koncentrationslägerfångar. Arbetet finansierades av Statens arbetsmarknadskommission.

Föreställningen är ett sätt att ge vittnesmålen liv.

Kvinnorna i Ravensbrücköppnas i nytt fönster

16.15-16.45 Teaterföreställningen "Röster från Ravensbrück"

Plats: Lilla scenen på Borås Stadsteater

"Med ett litet leende på läpparna slår hon dem över ansiktena och ryggarna med sin ridpiska. Kvinnorna sträcker bedjande ut sina händer mot henne men hon trampar hårt på dem i lervällingen." En föreställning baserat på vittnesmål från lägret.

Idé: Marie-Louise Weise. Manus: Marie-Louise Weise och Gunilla Rydholm-Eriksson. Regi: Eva Claar och Victoria Drotz, Kulturskolan. Musik: Markku Vuorenniemi Ljusdesign: Michael Dimle. Skådespelare Gunilla Rydholm-Eriksson och eleverna Kajsa Johansson, Alice Nilsson Havrell, Matilda Daun och Felix Johansson-Marcoff som går kursen "Fördjupning Teater Borås kulturskola".

Officiell Ceremoni på Stadsteaterns stora scen 17.00 -18.30

Konferencier: Lennart Eriksson, skådespelare på Borås Stadsteater

Tal: Per Olof Höög. Ordförande i Kommunfullmäktige

”Alltid tillsammans”. Om mormor Eda Gradder

Från Gettot i Lodz till Ravensbrück via Auschwitz-Birkenau till Borås
Sarit Monastyrski, radioprofil och Boråsambassadör berättar för första gången sin
mormor Eda och familjens levnadshistoria.

Pianokonsert: Johan Möller Lekemo framför Chopin

Med examen från musikerprogrammet vid högskolan för Scen och Musik anlitas konsertpianisten Johan Möller Lekemo idag flitigt av orkestrar och kammarmusikföreningar. Aktuell med Tjajkovskijs första pianokonsert med några av Sveriges symfoniorkestrar.

Kulturskolan framför sånger på jiddisch

Anna Holmestrand sång och Carl Millberg, piano. Kulturskolan framför två sånger på Jiddisch. Sångerna sjöngs av de judiska fångarna under andra världskriget för att inge tröst och hopp.

Om nobelpristagaren Nelly Sachs

I maj 1940 flydde Nelly Sachs till Stockholm med ett av de sista passagerarflygplanen från krigets Berlin. Tjugosex år senare tilldelades hon nobelpriset i litteratur. Susanne Sznajderman-Rytz berättar om henne och hennes poesi.

Lenke Rothmans verk Läget

Konstnären Lenke Rothman kom till Sverige, sexton år gammal, efter ett år
i tre olika koncentrationsläger. Skapandet för henne var ett svar på Förintelsen och hon såg livet som den största gåvan vi har. I Borås konstmuseums samling finns verket Läget (1986) som visas till och med 10 februari.

Bilder av medverkande i ceremonin

Johan Möller Lekemo, Sarit Monastyrski, Utställningen Kvinnorna i Ravensbrück samt dikter av Nelly Sachs.

Senast ändrad: 2019-01-09 15.44

Ändrad av:

Dela sidan: Förintelsens minnesdag 27 januari 2019

g q n C