Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ukrainska fotografer - Odesa Photo Days

Odesa Photo Days 17 maj - 17 juni


Odesa Photo Days är en Ukraina baserad internationell festival för samtida fotografi och utbildningsplattform. Festivalen lyfter fram ukrainsk fotografi och knyter samman konstnärer, kuratorer och forskare från olika delar av världen.
Nu arbetar man med att sprida budskapet om situationen i Ukraina och stödja ukrainska dokumentärfotografer och fotobaserade konstnärer.

Odesa Photo Days International Festival of Contemporary Photography ”Odesa Photo Days” är en ukrainsk festival för samtida fotografi. Idén bakom festivalen togs fram år 2014 i samband med annekteringen av Krim.

I åtta år har festivalen funnits som ett sätt att stötta ukrainska dokumentärfotografer och konstnärer såväl som att lyfta fram dokumentära bilder som sätter sig emot förvrängda narrativ som manipulerar världen.

Festivalen knyter samman konstnärer, kuratorer och forskare från olika delar av världen som Västeuropa, USA, Östeuropa, Centrala och Nordöstra Asien.

Den åttonde upplagan av festivalen var planerad att äga rum i Odesa den 19-22 maj 2022, men Rysslands militära invasion av Ukraina har dock förändrat allt.

Två bilder. Mats Alfredsson och en bild av ett kärlekspar i Chicagos tunnelbana

Vid varje foto finns en kort text om fotot som är tagna av fotografer på olika platser i Ukrian i början av kriget. Det finns även en QR kod där du kan läsa och se mer av fotografens verk.

Kateryna Radchenko, regissör och curator, arbetar nu tillsammans med festivalteamet för att stötta ukrainska konst- och dokumentärfotografers verk för att upplysa om situationen i Ukraina. Odessa festival bjuder in världens institutioner och konsthallar till att ställa ut.

”I februari var vi tvungna att ompröva konceptet med årets festival igen, eftersom Rysslands militära aggression mot Ukraina tog ny kraft. Idag vet vi inte vad morgondagen kommer att ge. Osäkerhet har blivit en permanent vardag samtidigt som planering är näst intill omöjlig. Eftersom vi hoppas på att alla hot en dag försvinner fortsätter vi att arbeta så gott vi kan, för att Odesa Photo Days ska äga rum den 19-22 maj 2022 i Odesa.”
Kateryna Radchenko

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ukrainska fotografer - Odesa Photo Days

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender