Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Jina Emini

Den kurdiska-iranska Mahsa Amini, egentligen Jina Emini avled den 16 September 2022. Namnet Jina betyder livet på kurdiska.

Zhina (Jina) Emini föddes den 21 september 1999 i Sagges, Iran. Hon avled under oklara omständigheter efter att hon gripits av moralpolisen i Iran. Hon var på besök hos släktingar i Teheran när hon greps av moralpolisen den 14 september. Rubriceringen var brott mot den lagstadgade klädkoden, där det påstods att hon inte ska ha burit hijab. Enligt vittnesmål släpades Zhina in i en bil, där hon misshandlades svårt. Hon hamnade i koma och avled på sjukhus två dagar senare.

De iranska myndigheterna förnekade att något fel begåtts i samband med hennes död. Händelsen har föranlett till en revolutionerande demonstrationer i Iran där män och kvinnor demonstrerar mot förtrycket och orättvisan som förtrycker folket.

Som en del i den islamiska regimens förtryck av sina medborgare, därav kurder, kan myndigheterna tvinga etniska kurder byta namn på sina barn från kurdiska namn till persiska. Mahsa är det namn som myndigheterna har godkänt att hon fick bära. Zhina eller Jina är det kurdiska namn hon gavs av sina etniskt kurdiska föräldrar och det hon heter egentligen. Namnet Jina betyder livet på kurdiska, något som stulits från henne.

Mordet och protesterna har av vissa bedömare kopplats till kurdernas etnicitet medan andra betonar att det politiska förtrycket är riktat mot alla iranska medborgare oavsett etnicitet.

I demonstrationerna har personer från alla Irans samhällsgrupper deltagit och en del har skanderat Zan zendegi āzādi - Mard mihan ābādi ("kvinna, liv, frihet - man, hemland, uppbyggnad"). Den första delen av slagordet är en persisk översättning av det kurdiska slagordet (jin jiyan azadi) som populariserats av Abdullah Öcalan Länk till annan webbplats.Jin jiyan azadi är det slagord som de kurdiska iranierna har använt.

Kvinnor klipper av sitt hår och bränner sina slöjor. Protesterna i Iran har hårdhänt försökt att stoppas och det uppges ha lett till flera dödsfall. Omfattande demonstrationer för att visa stöd till Jina och de iranska protesterna har genomförts internationellt.

en kvinnas hand i mörker
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Jina Emini

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender