Meny

Meny

Meta Isæus-Berlin: Sömngångerskan

Målningen Den stora glömskan

Den stora glömskan. Fotograf Lars Wallin.

Sömngångerskan
Meta Isæus-Berlin
20 oktober 2018 - 3 februari 2019

I vilken värld befinner sig den som går i sömnen? Det är frestande att säga ”i sin egen”, men sömngångaren, till skillnad från den som bara drömmer, agerar ju även i de vaknas verklighet. Det är just detta som gör sömngångaren intressant. Sömngångaren rör sig i två distinkt åtskilda verkligheter samtidigt. Därför är det tveksamt om vi i egentlig mening kan sägas möta dem. Vi kan vara i samma rum, men det som sömngångaren tycker sig se och göra där har lite eller inget med hur denne uppfattas.

Sömngångaren pekar ut en dubbelhet i tillvaron som Meta Isæus-Berlin har utforskat under hela sin karriär. I installationer, skulpturer och målningar närmar hon sig tillstånd där vi blir osäkra på vad något är, tillstånd där tillvaron destabiliseras. Hon arbetar inte i första hand med radikala omkastningar där allt ställs på ända, utan med subtila förskjutningar där det välbekanta blir främmandegjort. Som när du möter en familjemedlem som går i sömnen. Vid första anblick verkar allt normalt. Men det är det inte.

Idag är det många som känner till Meta Isæus-Berlin genom hennes måleri, men under 1990-talet gjorde hon i huvudsak installationer. Redan då rörde hon sig mot det obekanta och det existentiella.

I utställningen får vi möta såväl nya målningar, textil, teckningar och rumsliga installationer samt ett urval av Isæus-Berlins äldre produktion där vissa verk inte tidigare visats i Sverige. Hon har även skapat ”Sömngångerskan” en ny installation för Borås Konstmuseum .

Meta Isæus-Berlin, född 1963, bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut bland på en rad svenska och internationella konstarenor, bl.a. biennalerna i Istanbul och Venedig (1997).

Visningar
Torsdagar 12.30 och 18.00
Lördag och söndag 14.00

Visningarna ingår i entréavgiften och ingen föranmälan krävs.

Press
Kulturnytt i P1
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Borås Tidninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Göteborgs Postenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-11-21 15.17

Ändrad av:

Dela sidan: Meta Isæus-Berlin: Sömngångerskan

g q n C

p

Kontakt