Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tidigare utställningar

En förteckning av utställningar på Borås Museum från 2004 och framåt, med den senaste först.

2022

Kom och lek med Alfons Åberg! 11 juni - 31 augusti 2022

År 2022 firar vi 50 år med Gunilla Bergströms älskade barnbokskaraktär Alfons Åberg. Borås Museum bjöd därför in till en lekutställning för de minsta besökarna och deras familjer. Att leka i Alfons miljöer, läsa och lär sig mer om Gunilla Bergström och Alfons värld.

Alfons Åberg är Gunilla Bergströms skapelse i både text och bild. Den första boken God natt Alfons Åberg kom redan 1972 men är ständigt aktuell och älskas av barn och föräldrar lika mycket då som nu. Totalt har Gunilla Bergström skrivit och illustrerat 26 Alfons-klassiker, som inte bara getts ut i Sverige utan världen över. Därtill har mängder av filmer, skivor, teaterspel, utställningar, spel, musikaler och mycket, mycket annat om Alfons Åberg också publicerats och satts upp.

Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg saknar motstycke. Alfons har konsekvent och på sitt alldeles egna och finurliga sätt roat, stöttat och utmanat barn. Med en kombination av stor fantasifullhet och igenkänning vågar böckerna ta upp stora och ibland svåra frågor i vardagen och livet, ofta genom en kärna som blir en ingång till filosofiska aha-upplevelser.

Utställningen är producerad av Barnutställningar i samarbete med Rabén & Sjögren samt Bok-Makaren.

Fotografi i svartvitt

2021

Boråsigheter

1 juni - 31 augusti 2021

Hur skildrar man en 400-åring? Vi har gjort det genom att lyfta fram sådant som är välkänt, som att Borås är en handelsstad. Men också valt att visa det som kanske är mer oväntat. Välkommen in och ta del av bilder, föremål och boråsarnas egna berättelser!

Arkivbild

2020

Kôstar dä nåt? 2 juni - 28 augusti 2020

Hur har handeln påverkat Borås under stadens historia? Utställningen gör nedslag i historiska och nutida perspektiv och visar föremål och bilder från museets samlingar. Vi berättar bland annat om den resande handlaren, postorder, marknader och butiker. Vad är en klövjesadel och hur såg en sådan ut? Vad såldes i en hundra år gammal postorderkatalog? Hur handlar man idag?

Utställningen är producerad av Borås Museum och visas hela säsongen 2020.

Utställningshallen på Borås Museum

2019

Framtiden var här 18 maj - 15 september 2019

Utställningen Framtiden var här utforskar kulturarv i förhållande till teknikens och digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Kan vi med digitaliseringens hjälp komma närmre några av de innovationer och innovationsprocesser som har med människans energiförsörjning att göra och som har format och förändrat vårt samhälle?

Hur skapas innovationer, vem kan vara innovatör, hur går det egentligen till och vilka föreställningar kring detta bär var och en av oss på? Dessa frågor undersöks i utställningen tillsammans med RISE Interactive och kulturföreningen Utopia i projektet Alla kan innovera! Projektet har utmynnat i en första prototyp av ett interaktivt spelrum som kommer att vidareutvecklas under hösten tillsammans med skolelever. Spelrummet är en del av utställningen.

Det interaktiva spelrummet är uppbyggt som ett escape room i VR för tre spelare. Här kommer museets besökare kunna prova på att vara medskapare i historiska innovationer som rör uppvärmning. Hur har man genom historien löst utmaningar kopplade till dessa och hur ska vi lösa de utmaningar som vi ställs inför idag?

Foto: Wallander Wernlund

2018

Uppdrag Borås - Foto Wallander/Wernlund 30-40-tal 15/5-15/9 2018

Upplev en svunnen tid i Borås med bilder av fotograferna Wallander och Wernlund. De var verksamma under 1930-och 40-talet som professionella uppdragsfotografer och efterlämnade en fantastisk och spännande bildsamling. I sommarens fotoutställning visas ett urval på Borås Museum. Bilderna skildrar allt från skyltfönster, stadsvyer, människor, arbetsplatser, reklambilder, bensinmackar, byggen, nöjesliv och mycket mer.

I samverkan med museets fotogrupp.

2017

Letter to my dear 10/6-24/9 2017

I utställningen Letter to my dear samlas fyra konstnärer, vars konstnärliga verksamhet kretsar kring teman miljö och människans inverkan på jorden. Konstnärerna Lennart Grebelius, Jeanette Schäring, Peter Ojstersek och Hannah Streefkerk arbetar med metoder med koppling till specifika hantverkstraditioner och berättelser om ett liv i ekologisk enhet. Utställningen tar avstamp i verket Letter to my dear av Lennart Grebelius, som är baserat på en bok med samma titel och handlar om det radioaktiva avfall som förvaras djupt ner i marken i 100 000 år. Det motsvarar 3 000 generationer. Kärnan i verket är ett brev till ett barnbarn i framtida släktled. Vilket är vårt moraliska ansvar inför framtida generationer?

Västarvet. Verk: Lennart Calås Foto: Ian Schemper

2016

Ur Björk 15 maj -­ 20 augusti

Vad kan man göra av en enda björk? Med fria händer och sinnen visar 22 slöjdare från Västra Götaland och Värmland vad och hur mycket man kan göra av en 25 meter hög björk. Utställningen visas på Borås Museum under sommaren fram till 20 augusti, som samtidigt öppnar upp sin kreativa verkstad för hantverksintresserade besökare i alla åldrar. Utställningen är skapad av nätverket Ur Björk med stöd av hemslöjdkonsulenterna i Värmland och Västra Götaland. Läs mer på Västarvet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2015

BRODERIER FRÅN 50- & 60-TALEN 17 maj-15 september En färgsprakande utställning med dukar, kuddar och tavlor från svensk formgivnings glansdagar.

Passa på att ta del av sommarens färgstarka utställning med fria broderier från 1950- och 60-talen på Borås Museum. Det är en utställning för alla som vill inspireras av den tidstypiska djärva mönsterskatt som skapades under broderiets guldålder. Här återfinns mönster av dåtidens stora svenska textilformgivare, som Elsa Agélii, Ingrid Dessau och Raine Navin. Under de senaste årens retrotrend har mönstren åter blivit populära och här får vi se både originalen samt bearbetningar för en samtida användning. Mönster från 50-talskuddar har överförts till moderna armband, och dåtidens glasögonfodral har blivit ett fodral till en nutida smartphone!

Vandringsutställningen är producerad av Östergötlands museum och Hemslöjden i Östergötland.

2014

Jubileumsutställning 15/5-15/9

Vi firar 500 år av kultur​

2013

Folkdräkter i närbild - Fotoutställning av Laila Durán  24/3-29/9

Upplev en värld av färger, mönsterprakt och konstnärlig glädje! Säsongens utställning visar nytagna bilder av svenska, norska och samiska dräkter.

2012

I Skålaknallens spår - snibbaskålar, dryckesbollar och svarväsker 1/4-18/11

Skålaknallen från Sjuhäradsbygden reste vida omkring och sålde sina svarvade skålar, tallrikar och askar. I museernas gömmor runtom i Norden finns exempel på denna vackra folkkonst. Utställningen följer knallen genom farliga skogar och in i varma stugor. Knallen var både en slipad affärsman, nyhetsförmedlare och sagoberättare. Hans besök var ett välkommet avbrott från vardagens slit. Vad lade frun i sin lilla målade skruvask? Vad såg mannen genom hålet i snibbaskålen? Hur påverkade dåtidens matvanor formen på trädisken? Genom föremålen växer berättelser fram om hur människorna levde och vad de trodde på från 1600-talet och framåt.

Frispel 25/5-26/8

I sommar ockuperas Ramnaparken av konstnärer. Det är Föreningen Konstliv Sjuhärad som söker nya vägar i kombination till sin populära Konstrundan. "Ramnaparken erbjuder spännande möjligheter till visualiseringar , och det är upp till varje konstnär att skapa sitt verk och placera ut det i det fria."

2011

Abstrakt Form-Sjuhäradsform 2/4-2/10

I sommarens utställning presenterar sig konsthantverksgruppen Sjuhäradsform under temat Abstrakt Form. Utställarna är kvalitetsgodkända konsthantverkare från hela Sjuhäradsbygden. Gruppen har gjort sig känd genom uppskattade utställningar på olika museer och på Torpa Stenhus.

Tre utställningar med vävtema 6/9-2/10

- Bröllopsdukning med handvävda textilier; Förläggargården Fällhult inspirerar till fest med vävar, band, päll och spets. Nyproducerade textilier i vacker miljö.
- Förläggarprover från Sjuhäradsbygden; Små textilprover visar på rik historia. På andra våningen visas spännande provsamlingar från förläggarverksamheten i Sjuhärad.
- Bandbredd; Hemslöjdsföreningar och slöjdklubbar i länet har vävt, virkat, knypplat och slyngat en mängd band som samlats till en utställning.

Miniutställning: Stickade kuddar 17/11 2011-29/1 2012

Medlemmar i Sticknätet visar personligt stickade kuddar.

2010

Krona och Krans - Smycka till fest och bröllop 12/12 2010-28/2 2011

Låt slöjdens livsbejakande uttryck inspirera till personligt utformade högtider i sju teman! Hämtade från festens höjdpunkter presenteras nytillverkade föremål av slöjdare och formgivare. Utställningen utgår från olika kulturers folkliga traditioner kring fester och bröllop som slöjdarna och formgivarna inspirerats av. Utställningen är en vandringsutställning producerad av Sveriges textila hemslöjdskonsulenter.

Grinden - drömmen om den hemliga trädgården 23/5-3/10 2010

I Sverige finns en stor variation på grindar. Många mycket personligt präglade och allamed en egen historia. En välkomnande grind eller en grind som stänger ute har ofta varit besökarens första möte med slottsträdgården, soldattorpet eller kolonilotten. Ofta har den fått stå som symbol för det privata och hemliga och talar direkt till betraktarens känslor. Sommarens utställning är en hyllning till grinden med inbjudna hantverkare som ställer ut i  Ramnaparken.

Högtryck i Borås - Tapet, Textil och Papp 11/4-3/10 2010

I sommarens utställning uppmärksammar vi tryckerikonstens historiska, tekniska och estetiska utveckling i Borås och Sjuhäradsbygden. Utifrån lokala tapet-, textil- och papperstryckerier åskådliggör vi den starka entreprenörsandan som under sekler präglat bygden. Med passionerad yrkesstolthet och högt yrkeskunnande återfinns tryckerier som vunnit både nationellt erkännande som internationella utmärkelser. 

2009

Datorspel - nytta, nöje eller nattligt fördärv? 20/9 2009-21/2 2010

I takt med att spelandet har blivit en allt vanligare underhållningsform i de svenska hemmen växer också frågorna kring vilka effekter datorspel och spelandet har på oss. Utställningen ger en inblick i den variation och bredd av spel som idag finns på marknaden. Är spelandet ett enkelt tidsfördriv eller håller det på att bli en bred och accepterad fritidssysselsättning oavsett kön och ålder? Utställningen är ursprungligen producerad av Mölndals museum.

360° Konst 7/6-20/9

Parkutställning med trädgårdsarkitekter och konstnärer ur gruppen 360° Konst. Länk till annan webbplats. På ett lekfullt sätt integreras de unika konstobjekten i stugorna och parken.

Svensk Finsk Form 17/5-6/9

Regionala konsthantverkare, formgivare och slöjdare med svensk-finsk bakgrund har inspirerats av privata minnen, fotografier eller dokumenterade levnadsöden. Resultatet är personliga tolkningar av ett svensk-finskt kulturarv.

Stora Torget 1/2-3/5

Stora Torgets historia i bilder med kringliggande kvarter, byggnader och inhysta affärsrörelser. Följ torgets historia från sekelskiftet 1900 fram till idag. Kommer du ihåg de gamla byggnaderna i kvarteret Nestor eller Konditorirestauranten i hörnet av Stora Brogatan/ Österlånggatan? I samarbete med Fotogruppen på Borås Museum.

Forma rum i Sjuhäradsform 28/9 2008-18/1 2009

Konsthantverkarna i Sjuhäradsform Länk till annan webbplats. bjuder in till sju rum och kök, formgivna med glädje och "ögon känsliga för grönt" De öppnar nya spännande rum som matplatsen med bordet dukat till fest och liten täppa med lekfull gunga för två. Relaxa i myshörnan bland lyktor och skön textil och kika in i klädkammarens skattkista med tokiga hattar och läckra smycken.

2008

Tillvarons silverkant - nutida lokalt silverarbete 5/10-30/11 2008
Entréutställning

Jag, mormor och blå-låa - näverslöjd av Kerstin Hansson-Lindroth 6/7-28/9 2008
När jag var barn så hade min mormor en stor trälåda på sin vind som var blåmålad och den kallade vi för blå-låa helt enkelt. I den förvarade hon många minnen i form av saker som hon eller morfar använt tidigare i livet. Att få följa med mormor upp  på vinden och vara med när hon plockade upp saker ur den och berättade gamla minnen var något som fascinerade mig mycket då och även nu. Från dessa minnen tänker jag inspireras att göra olika burkar. Entréutställning

Det Blå - vandringsutställning av Åsa och Håkan Wettre 4/5-14/9 2008
Det är en färg men också ett tillstånd - och en utställning som visas på Borås museum i sommar. Åsa och Håkan Wettre från Göteborg öppnar dörrarna till sin blå skattkammare och visar konst, textil, glas men också musik, tankar och känslor.

Pussel i Provence - Mosaik och textil av Vävkompaniet 6/4-29/6 2008
En mosaikkurs på Atelier Mosaigue Saint Louis i den lilla mysiga staden Besse sur Isole i det natursköna Provence, inspirerar medlemmarna i konsthantverksgruppen Vävkompaniet Länk till annan webbplats. till skapande i mosaik och textil. Både bordskivor och speglar i mosaik finns med på utställningen. Entréutställning.

Som man bäddar...en utställning om sängar 28/10-20/4 2008
Det brukar sägas att det är få saker som speglar en människas identitet bättre än hennes säng.  En säng omgiven av de textilier och föremål som skapar atmosfär och som visar ägarens personlighet. Sängen har genom historien spelat en central roll i de flesta kulturer och är skådeplatsen för många av livets viktiga skeenden och händelser. Ofta har den avbildats och beskrivits som en plats för vila, drömmar och kärlek, men också som symbol i tragedin för lidelse, svek och svartsjuka. Utställningen berättar om sängens betydelse och funktion sett utifrån olika synvinklar. Som man bäddar får man ligga, eller...

20/12-30/3 2008 Marie Andersson - Kul med retur Luffarslöjd och returmaterial i konst-hantverkare Marie Anderssons utställning. Entréutställning.

2007

Ulrika Wallin - keramik 12/8-16/12 2007
Ulrika Wallin visar fat och skålar i svartbränt lergods med ett formspråk som är sparsmakat och närmast sakralt. Hennes signum har blivit en speciell reducerad bränning som visar på stor hantverksskicklighet och som resulterar i en skimrande svart keramik. Entréutställning

VIVAT LINNAEUS - Carl von Linné 1707-2007 23/5-7/10 2007
Den regniga sommaren 1746 påbörjar Linné sin Wästgötaresa. Ridande genom backig och skogfull mark når han i början av juli trakterna kring Borås. Möt en bygd i Linnés 1700-tal präglad av svåra missförhållanden, men också en tid fylld av stark framtidstro och nyfikenhet. Under jubileumsåret fylls Ramnaparken med växter förknippade med Linné, växter omtalade från hans resa genom Sjuhäradsbygden och barnens egen Linnérabatt. Läkaren, botanikern och vetenskapsmannen Linné var långt före sin samtid och fortsätter genom sina tankar och upptäckter inspirera oss än idag.

23/5-5/8 2007 Lena Antvall - modist, designer och skräddare
Studio Main Thing - unika kreationer för unika människor. Entréutställningen visar nytillverkade dräkter och huvudbonader ur 1700-talet. Lenas ateljé har sedan starten 1999 klätt kunder för såväl vardag som fest, historiskt och modernt.

Glasklart - hantverk, industri och design 11/3-6/5 2007
Limmareds glasbruk med anor från 1700-talet är i dag ett av Europas modernaste glasbruk. Genom tre sekel följer vi glasets historia från traditionellt hantverk mot en i dag allt friare konstnärlig och gränsöverskridande formgivning. Historiskt glas från Limmared, konstglas av Edvin Ollers, Bertil Vallien, Göran Wärff och Marianne Abelsson.

Unikt glas av Marianne Abelsson 11/3-6/5 2007
Marianne Abelsson bedriver sedan några år verksamhet med varierande designuppdrag - från textil till hårda produkter. För Design House har hon utvecklat bland annat en plissérad fleecekollektion som rönt stor uppmärksamhet, samt inredningstyger för Ljungbergs Textiltryck. I museets entré visas en separatutställning med glas, egen produktion.

Natur och kultur - en utställning om det vilda i vår närhet 3/12-25/2 2007
Är vargen ett naturligt inslag i Sjuhäradsbygden? Hur såg det ut förr? Ska vi ha vildsvin eller älg i våra jaktmarker? Är jakt och fiske något som berör dagens människor? Går det att äta fisken som fångas i Viskan? Museet har en omfattande samling av föremål och uppteckningar som visar på sambandet mellan  människa och natur, men hur vill vi ha det i framtiden?

2006

Udda saker? 17/9-19/11 2006
Under hösten väljer museets personal och De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förenings styrelse föremål ur museets omfattande samlingar. Varje föremål ledsagas av en berättelse. Utställningen tar upp samlandet som företeelse och belyser museets roll som tar ansvar för bevarande av föremål och traditioner. Hur samlade man förr, vad samlar människor idag och vad ska museerna välja ut att spara från vår nutid?

Mötesplats - en utställning om mångfald 7/5-10/9 2006
Vi måste mötas för att lära känna varandra. Vi kan mötas fysiskt, verbalt, visuellt eller intellektuellt. Att mötas betyder att vara öppen för förändring och ny kunskap. Utställningen handlar om när, var och hur vi människor möts och kommer att omfatta friluftsmuseets byggnader, parken och utställningshall. Utställningen ingår som en del i berättaråret 2006.

Krokshallsberget 5/3-23/4 2006
Tillsammans med museets fotogrupp visas hur berget och området runt förändrats. Utställningen bygger på fotografier ur museets samlingar och vi kommer att bjuda in till samtal om stadens utveckling mellan stationen och Viskan.

Vinterlek 3/12 2005-26/2 2006
En utställning som lyfter fram vinterlekens historia och mångfald med utgångspunkt i museets samlingar. Vad lekte man förr och vad leker man nu? Vi hoppas på en vit vinter där vi kan använda hela Ramnaparken för kälkåkning, snöskulpturer och andra vinterlekar.

2005

Framtidens skrin - 300 års design 25/9-20/11 2005
Skrin kan vara vackert dekorerade avsedda för ägarens dyrbarheter, kyrkans klenoder eller för enklare vardagsbruk. Hur ser dagens skrin ut och hur kommer framtidens att vara utformade? Kan man förnya design som knyter an till kulturarvet? Utställningen är resultatet av ett projekt där unga slöjdare, genom att studera äldre skrin, inspirerats att föra skrintillverkningen in i framtiden. Projektet är ett samarbete mellan Hemslöjd Västra Götaland, slöjdare, museer och kulturinstitutioner i Västra Götaland, Studieförbundet Vuxenskolan samt Nordiska Museet.

Slöjdlek 5/6-11/9 2005
Slöjdlek är ambulerande verkstad och utställning. Handledare ger barn möjlighet att slöjda, lyssna på berättelser och leka med de föremål de tillverkar. Produceras av Hemslöjdskonsulenterna i samarbete med hemslöjdsföreningarna och Studieförbundet Vuxenskolan i Västra Götaland.

Spratt i Rabatt 5/6-11/9 2005
Fem slöjdare visar sina alster i Ramnaparkens sommarutställning.

Det dyrbara yllet - medeltida textilfynd från Lödöse 6/3-22/5 2005
En spännande utställning om medeltida arkeologiska textila fynd och redskap från Lödöse. Här finns prov på allt från den grövsta emballagetextil till den finaste halslinningen i rött kläde med sideninfodring. Utställningen kommer från Lödöse Museum.

Sjuhäradsmat 4/12 2004-20/2 2005
En utställning om mat och lokala matproducenter i vår region. Hur kan vi utveckla landsbygden i Sjuhärad utifrån vår tradition och kulturhistoria? Var kommer maten ifrån, vem producerar den och hur? I samarbete med Hushållningssällskapet & Sjuhäradsmat.

2004

Energi - då och nu 26/9-21/11 2004
Utställningen är ett samarbete mellan Borås Museum och Borås Stads energirådgivning och kommer att behandla tre teman; ljus, värme och apparater. Energianvändning förr och nu med tanke på framtiden.

Brud - bröllop 26/5-12/9 2004
De unga människornas förberedelse inför det stundande bröllopet med allt vad det kunde innebära. Friargåvorna, lysningen, kyrkkronan, myrtenkronan, bröllopsfesten, morgongåvan och mycket annat visas i denna sommarutställning.

I skuggan av Hephaistos 26/5-12/9 2004
Bengt Gustavsson, smed, ställer ut i Ramnaparkens sommarutställning.

Tapeter - Från hantverk till industri 4/4-16/5 2004
Från handmålad, handtryckt tapet med jordfärger och växtfärger till industrins fabriksproducerade papperstapeter. En rikedom av mönster, former och färgvariationer.

En resa i slöjdens marker 1/2-28/3 2004
Utställningen är ett resultat av en handledarutbildning, där hemslöjdens och hembygdens kultur har varit den pedagogiska röda tråden. En historisk återblick, men lika mycket en framåtblick. Ett äventyr för våra barn... sådden, skörden, slöjden, baket och festen.

Borås Museum-logotyp
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tidigare utställningar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender