Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Utställning: #minbildmagasinsgatan8

När Utblick och Magasinsgatan 8 utlyste en fototävling kring den öppna väggen i Borås skickades drygt 200 bidrag in. Av dessa har en jury, bestående av bland annat Adam ”Appear37” Algotsson, graffitikonstnär och Mats Alfredsson, Streetart-fotograf valt ut de tio bästa bidragen inklusive en vinnare. Nu ställs dessa ut på Utblick under mars månad.

Vinnaren är Frida Flinck:
För att hon med sin ögonblicksbild lyckats fånga gemenskap, glädje och platsens färger i en och samma bild.

På delad andraplats är: Alexander Iveling, Alfred Johansson, Anki Olebring, Daniel Uhlman, Felicia Åhlander, Joel Hjort, Magnus Folkesson, Marianne Wiman och Oscar Eriksson.

Vernissage och panelsamtal den 4 mars 17.30 – 20.00

I samband med vernissage och prisutdelning anordnas ett panelsamtal om öppna väggar och vad som sker i mötet mellan det offentliga, subkultur och medborgare. Vad är öppna väggar i en offentlig kontext? Vem är väggarna betydelsefulla för? Vad betyder platserna för staden, kulturen och subkulturen? Dessa frågor kommer lyftas med initierade forskare, tjänstemän och intresserad allmänhet.

Inbjudna gäster är bland andra fil. dok Jacob Kimvall, (konstvetenskap) och Tindra Thor, fil. dok (mediavetenskap) som båda skrivit om graffiti, öppna väggar, plats och mediabilder ur olika perspektiv. Från Borås Stad medverkar planarkitekt Jacob Kastrup Haagensen som arbetat med stadsplanering och graffiti i Köpenhamn samt Stadsträdgårdsmästare Anton Spets som föreslog platsen och formade grönytorna till den öppna väggen i Borås. Moderator är Tobias Barenthin Lindblad, redaktör på förlaget Dokument Press.
Borås tidning livesänder samtalet på BT.se.

Som ett extra inslag presenteras Borås graffitipionjär, Kulo Green (1913-1972). Modernisten Kulo Green studerade för Isac Grünewald och André Lothe. Utöver en oerhört rik produktion gjorde Kulo Green även tre muralmålningar runt om i Borås. Den första, målad 1964, väckte uppmärksamhet även utanför Borås. Det var en femton meter lång fresk, Rullande hjul, på en betongmur i hörnet av Yxhammargatan och Sturegatan. En film gjord av vännen Lars Bäckström kommer visas i entrén tillsammans med en mindre utställning.

Tid: 4 mars kl 17.30-20
Plats: Kulturhuset, Stadsbiblioteket och foajén, PA Halls Terrass. Facebookevenemanglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Panelsamtalet presenteras i samarbete med Folkuniversitetet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Magasinsgatan 8 och fototävlingen: #minbildmagasinsgatan8


Öppna väggen

Senast ändrad: 2020-02-20 15.45

Ändrad av:

Dela sidan: Utställning: #minbildmagasinsgatan8

g q n C