Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kultur och Fritid

Även du som har en funktionsnedsättning ska kunna ha en aktiv fritid. Här kan du hitta kultur- och fritidsaktiviteter som kan passa dig.

Kultur och Fritid

Innehåll på denna sida

 1. ABC föräldrakurs
 2. Almenäs lekplats
 3. Annelundsparken med Borås största lekplats
 4. Babyrytmik
 5. Babyöppet
 6. Bad och simhallar
 7. Berggården - mötesplats för personer med psykisk ohälsa
 8. Bibliotek
 9. Biostaden 2001 – bio
 10. Borås Dansförening
 11. Borås dansstudio – Showakademin
 12. Borås djurpark
 13. Borås Fältrittklubb – ridhus
 14. Borås HG Squaredancers
 15. Borås Kulturskola
 16. Borås Museum
 17. Borås Stadsteater
 18. Boule
 19. Elljusspår
 20. Fiskemöjligheter
 21. Fjärdingsparken – aktivitetspark, tennisplan, frisbeegolfbana och gräsyta med scen
 22. Friidrottsanläggning – Ryahallen
 23. Frisbeegolf
 24. Friskis & Svettis
 25. Fritidsgårdar
 26. Grillplatser
 27. Hop N Pop Borås | Trampolin- och parkourparker
 28. Is- och curlinghall
 29. Knacka på! - Barnens kulturrum
 30. Konstmuseum
 31. Kransmossen – aktivitetsplats
 32. Kulturhuset
 33. Kypegården – aktivitetsplats
 34. Leos lekland
 35. Lilla Ekarängen lekplats
 36. Limmareds glasbruk
 37. Lundby Park – inriktning på extremsporter, skate- och BMX-hall
 38. Majorslunden – park för brännboll, krocket och boule
 39. Mia & Sven – islandshästar turridning och ridskola
 40. Milåsa islandshästar
 41. Motionsspår och vandringsleder
 42. Mountainbikeleder
 43. Mötesplats Hulta
 44. Naturreservat
 45. Navet Science Center
 46. Parasportcenter – Sjuhäradshallen
 47. Parkour – park
 48. Ramnaparken
 49. Röda Kvarn – Bio
 50. Sjuhäradesrundan – cykelled
 51. Sjömarksbadets lekplats
 52. Skulpturer och gatukonst Borås – guidade turer
 53. Spädbarnsmassage
 54. Stadsparksbadet
 55. Stadsparken
 56. Stall Tokarp – Gånghester ridskola
 57. Studio Danza
 58. Stålarps islandshästar – ridskola, turridning och ridläger
 59. Svenssons hälsocenter
 60. Textilmuseet
 61. Tillgängligt friluftsliv
 62. Tittut! - den mobila öppna förskolan
 63. Trygghetscirkeln
 64. Träffpunkt Simonsland
 65. Träffpunkter för äldre
 66. Utegym och hinderbanor
 67. Västgötaleden – cykelled
 68. Öppen förskola – mötesplats för barn och föräldrar
 69. Övriga museer i Borås Stad
 70. Övriga parker i Borås Stad


ABC föräldrakurs

ABC - Alla barn i centrum består av fyra gruppträffar med olika teman. Varje grupp består av cirka 10 föräldrar tillsammans med två kursledare. Varje tillfälle följer en förbestämd metod och avhandlar olika teman. Kursstarter sker löpande under året. Kursen kan hållas på flera av våra öppna förskolor, tid och plats meddelas vid kursstart.

Mer information om ABC föräldrakurs och anmälan Länk till annan webbplats.


Almenäs lekplats

För de yngre finns en av stadens större lekplatser! Den ligger i anslutning till Almenäs Öppnas i nytt fönster. badplats. Lekplatsen har ett vattentema, här finns både ett stort piratskepp att klättra i samt vattenlek. Här finns också flera gungor och gungdjur. Parkering och toalett finns strax intill.


Annelundsparken

Här i Annelundsparken Öppnas i nytt fönster. blommar omkring 2000 azaleor och rhododendron varje försommar och fascineras du av pioner finns här ett åttiotal sorter att förtrollas av. Stadens största lekplats ligger också här och för den som önskar finns även grillplatser. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Babyrytmik

Babyrytmik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en mysig stund där vi tillsammans med dig och din baby 0-1 år läser bok, sjunger, rimmar, ramsar och dansar. Babyrytmik finns på öppna förskolan Kristineberg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Babyöppet

Babyöppet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en träffpunkt för föräldrar och de allra yngsta barnen, 0-1 år. Vi har en sångsamling anpassad för de små, med sånger, ramsor och saga. Babyöppet finns på öppna förskolorna: Boda Länk till annan webbplats., Norrby Länk till annan webbplats., Sjöbo Länk till annan webbplats., Fristad Länk till annan webbplats. och Kristineberg Länk till annan webbplats..


Bad och simhallar

Det finns två större simhallar Öppnas i nytt fönster.. Borås Simarena, för träning och motion, och Stadsparksbadet för bad, bus och bastu. Det finns också två lite mindre simhallar i Borås ytterområden, Sandareds- och Daljsöbadet, som passar för familjebad.

Det finns också 24 stycken kommunala badplatser. Här finns både stora badplatser med sandstrand, brygga, lekplats och stora grönytor men även mindre och lugnare badplatser. Badplatserna är ganska väl spridda över hela kommunen. De är välutrustade med bryggor och i vissa fall också omklädnings-hytter. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Berggården - mötesplats för personer med psykisk ohälsa

Berggården Öppnas i nytt fönster. är en öppen mötesplats för dig med psykisk ohälsa. På Berggården arbetar stödassistenter med lång erfarenhet, och här finns möjligheter till social samvaro. Vi samarbetar även med andra verksamheter, till exempel Folkuniversitetet. Hit kan du komma oavsett om du känner för att laga mat med andra, spela spel, träna eller kanske bara sitta för dig själv och läsa. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Bibliotek

På gång på biblioteken för barn och föräldrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Det mesta som händer på biblioteken har fri entré men några av dem kostar. När du vill anmäla dig vänder du dig till det bibliotek som ordnar arrangemanget. Till många arrangemang kan du också anmäla dig via webben, då behöver du ett bibliotekskort. På biblioteken kan du också hitta programblad, där du ser vad som är på gång. Besök gärna Borås stads hemsida för att läsa mer och för att titta i det samlade kalendariet om vad som är på gång på biblioteken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. just nu.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Biostaden 2001 – bio

Att se de senaste filmerna på bio är en speciell upplevelse. Luta dig tillbaka och njut av en gemensam aktivitet tillsammans med en stor publik. Biostaden 2001 har totalt 726 platser i 10 salonger. Samtliga salonger är utrustade med digitalt ljud. Biografen drivs av Svenska Bio och är kontantfri.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Borås Dansförening

Borås Dansförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är en av landets främsta dansföreningar. De satsar på ungdomar och bredd och att driva idrotten framåt, samt arbetar ständigt för tillväxten av den sociala dansen. Att dansa är såväl motion som glädje och social aktivitet. Klubben anser att gemenskapen och tillhörigheten är viktigast. Att vi lär ut danserna på precis samma sätt som resterande landets klubbar / skolor som är knutna till danssportsförbundet. Detta för att dansen idag är så mycket mer nationell.


Borås dansstudio – Showakademin

Showakademien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en dansstudio i Borås där du får möjlighet att sjunga och lära dig dansa och spela teater. De strävar efter att ha en hög kvalité och tekniskt utveckla eleverna, som är ifrån 7 år och uppåt.

Studion startade hösten 2011 och drivs av Linn Skoglund som idag är yrkesverksam dansare, sångerska, teaterpedagog och showartist. Är yrkesutbildad teaterpedagog & showartist vid showartist vid Wendelsbergs


Borås djurpark

Borås Djurpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en grön oas, en vackert belägen djurpark, anlagd 1962 och ligger mitt i Borås. Den har idag växt till 40 hektar, med ytterligare 15 outnyttjade hektar för expansion. Den har sedan starten profilerat sig med mottot ”Djur i Natur”, vilket fortfarande är parkens ledstjärna. Idag finns närmare 450 djur av 65 olika arter. Här har du chansen att möta stora afrikanska djur, nordiska vilda djur, bondgårdens invånare och barnens zoo. Djurparken jobbar för att djuren ska vistas i en så naturlig miljö som möjligt. Årets stora nyhet i Borås Djurpark är en ny dinosauriepark! Invigning 4 maj. Djurparken besöks årligen av i snitt 260 000 gäster och är ett av Väst Sveriges största turistmål.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Borås Fältrittklubb – ridhus

Borås Fältrittklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell förening där du är viktig för oss. I vår verksamhet har vi ridskola, tävling, utbildning och mycket mer och alla är välkomna oberoende av nivå eller ålder. Vår ridskola riktar sig till alla, oavsett om du har för avsikt att tävla eller om du bara älskar hästar och gemenskap. Vi har lektioner för alla nivåer som leds av våra fantastiska ridlärare där lektionen anpassas efter varje individ.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Borås HG Squaredancers

Borås squaredancers Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bildades 1985. Att dansa är både kul och nyttigt och alla hälsas välkomna till de olika kurserna. Dansnivåerna är Basic, Mainstream och Plus, med 50 till 100 dansturer.


Borås Kulturskola

Borås Kulturskola Öppnas i nytt fönster.erbjuder 8 konstnärliga ämnen: Musik, Teater, Dans, Bild/Form, Foto/Film, Textil/Design, Cirkus och Ord. Inom dessa ryms ett 50-tal ämnen och ännu fler kurser. Vårt uppdrag är att med kulturen som medel stärka elevernas förmåga att utvecklas och formas som individer.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Borås Museum

Borås kulturhistoriska museum Öppnas i nytt fönster. i Ramnaparken utgör en grön oas mitt i Borås med historiska byggnader, grönområde och museum. Ett friluftsmuseum i spännande samspel mellan dåtid och nutid. Ta med picknickkorg på sommaren, åk pulka på vintern, dansa runt midsommarstången, följ med på en guidad visning, besök julmarknaden, möt himmel och helvete i taket på Ramnakyrkan som är en träkyrka från 1600-talet, fika på Café Gästis, ta reda på något om Dannikekvinnan från 1600-talet, kika in i de gamla husen. Ta vara på platsens lugn och lär känna Sjuhäradsbygden.
Tillgänglighetsdatabasen Öppnas i nytt fönster..


Borås Stadsteater

Borås Stadsteaters Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.uppgift är att skapa upplevelser för sin publik. Det sker via en samspelt ensemble, duktiga hantverkare och en organisation som präglas av öppenhet mot varandra, där de tillsammans arbetar för att överträffa de förväntningar publiken har på det de levererar. Det är allt ifrån teaterspel, föreställningar, dialog, monolog, poesi och kroppslig koreografi, till musikaliska tolkningar, dans, skrattfest och "Stand-Up-Commedia". Det bjuds även på Lunchteater i Teaterfoajén på Borås Stadsteater, en blandad repertoar av teater och musikunderhållning. I priset ingår lunch samt kaffe.

I grunden finns en stark passion för, och stolthet över, det de håller på med. Det genomsyrar varje enskild yrkesroll och märks hela vägen ut på scenen och vidare till publiken. De hjälper publiken att kliva in i en annan värld, där de möter dem live. Här och nu. De bjuder på en magisk stund som stärker publikens möte med sin verklighet. De delar med sig av Borås konstnärliga kulturliv när det är som bäst. Borås Stadsteater grundades 1964, då kulturnämnden i Borås tog över huvudansvaret för den dåvarande Borås Kretsteater. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Boule – Borås tennis och boulecenter

Borås Bouleallians Öppnas i nytt fönster. bildades 2013 och är en ideell förening, öppen för föreningar i Borås vilka är medlemmar i Svenska Bouleförbundet och har minst en fast tidsbokning i Borås Boulehall. Föreningens ändamål är att driva och utveckla boulehallen i Borås Tennis & Boulecenter samt tillvarata boulespelarnas intressen och, inom ramen för boulehallen, utveckla sporten boule. De har 8 tennisbanor varav 6 st nylagda hardcourt, 4 badmintonbanor och 18 boulebanor.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Elljusspår

I Borås finns en stor mängd både kommunala och föreningsdrivna elljusspår. Öppnas i nytt fönster. Här kan du som vill jogga, motionera eller promenera. Elljusspåren i Borås har setts över inom ramen för projektet Digitala Friluftsguiden.

Idag har 23 elljusspår inventerats och tagits med i projektet.


Fiskemöjligheter

Borås bjuder på många fina fiskemöjligheter Öppnas i nytt fönster.. Det finns 36 fiskevatten att lösa fiskekort till och 5 stycken där det är gratis att fiska. För barn upp till 15 år är det ofta fritt att fiska, men du måste läsa på om vad som gäller för den sjö du vill fiska i. Tillgänglighetsanpassade fiskebryggor finns vid 6 sjöar.


Fjärdingsparken

Fjärdingsparken Öppnas i nytt fönster. som invigdes 2001 är en aktivitetspark, som ger utrymme för många olika aktiviteter med skolidrottsplats, stor gräsyta med scen, lekplats med hinderbana och klätternät. Det finns också grillplats samt frisbeegolfbana och tennisplan. Vid parken ligger också en av Borås Stads hundrastplatser Länk till annan webbplats..


Friidrottsanläggning – Ryahallen

I Ryahallen Öppnas i nytt fönster.finns löpbanor, kulring, höjdhoppsställning, längdhoppsbanor, stavhopp, slägg- och diskusring och ett gym. Förutom en läktare som tar 200 personer, finns en handikapptoalett och ett vilorum.


Frisbeegolf

Det finns fyra frisbeegolfbanor Öppnas i nytt fönster. i Borås. Du finner dem på Gässlösa idrottsplats, Fjärdingsparken, Ymergården och på Barnhemsgatan, Sjöbo.


Friskis & Svettis

Friskis&Svettis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. grundidé är att träning är för alla. För dig med funktionsvariation, vad det än må vara, är du välkommen till vår träning och anpassa övningarna efter dina förutsättningar.


Fritidsgårdar

I Borås Stad finns ett stort antal fritidsgårdar Öppnas i nytt fönster.och öppna ungdomsverksamheter för dig mellan 10–18 år. Till dessa kan du som är ung komma för att träffa vänner, lära känna nya människor, hitta på roliga saker, genomföra egna idéer och utveckla dig själv. Deras olika lokaler erbjuder aktiviteter för musik, kreativt skapande, lek och sport. Det får inte förekomma någon alkohol, narkotika, tobak eller doping. Personalen har som uppgift att stötta och uppmuntra unga att bli aktiva deltagare i verksamheterna och samhället. Genom att arbeta med delaktighet och inflytande av unga uppmuntras det till jämställdhet, mångfald, kreativitet och engagemang.


Grillplatser

I Borås finns många besöksvärda grillplatser Öppnas i nytt fönster., båda helt nära staden och lite längre bort i olika frilufts- och rekreationsområden. Vid några få av dessa grillplatser finns också vindskydd.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Hop N Pop Borås | Trampolin- och parkourparker

Hop N Pop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är nästa generation aktivitets- och träningscenter. Ta med dina bästisar, barn, kollegor, träningskompisar eller jobbiga släktingar och få en upplevelse ni kanske aldrig kommer att glömma.

Hos oss kan du utmana dig själv, oavsett nivå, bakgrund och kapacitet, och du kommer garanterat att ha roligt. Här kan barn och ungdomar sväva i viktlöshet sida vid sida med kompisar och föräldrar i en helt ny värld.


Is- och curlinghall

Is- och curlinghall. Öppnas i nytt fönster. Två ishallar och en curlinghallen vars huvudsäsong är från mitten av augusti till mitten av april. De ligger på Armbågavägen i Knalleland.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Knacka på! - Barnens kulturrum

Knacka på! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en mötesplats med verksamhet präglad av delaktighet och inflytande och vänder sig till de små barnen och deras familjer. Här finns läsrum, målarverkstad, kök och ett större aktivitetsrum. Exempelaktiviteter som erbjuds är: Vickevire, Krypin, sångstunder, ramsor och sagor på olika sätt. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Konstmuseum

I Kulturhuset ligger Borås Konstmuseum Öppnas i nytt fönster.med sina rika samlingar och aktuella utställningar. Muséet är känt för sina nationella- och internationella utställningar samt för sin stora samling av svensk nutida konst där rörlig bild utgör ett profilområde. Museet består av tre våningar uppdelade i flera utställningsytor. Här kan du ta del av aktuell samtidskonst, fördjupa dig Lars Tunbjörks gedigna foto arv och prova på eget skapande i vår konstverkstad. Borås Konstmuseum ansvarar också för stadens offentliga konst och är arrangör till Borås internationella skulpturbiennal. Från och med 2019 har vi fri entré för alla, välkomna!
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Kransmossen – aktivitetsplats

Kransmossens Öppnas i nytt fönster.frilufts- och rekreationsområde erbjuder stora möjligheter till friluftsliv, både för den som vill följa tydligt uppmärkta leder och för den som helst vandrar på egen hand i skogen. Området har under åren utökats med flera fotbollsplaner, motionsspår, vandringsleder, skidspår, hinderbana, utegym och mycket annat. De senaste åren har de tillgänglighetsanpassat några olika sträckor längs med Kransån, där det nu också går att rulla fram på ett trädäck precis intill Kransån.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Kulturhuset

I Kulturhuset Öppnas i nytt fönster.finns Stadsbiblioteket, Borås Konstmuseum och Borås Stadsteater. Här finns också Kulturförvaltningen. Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Kypegården – aktivitetsplats

Kypegårdens Öppnas i nytt fönster.friluftsgård är Borås Stads kommunägda friluftsgårdar. En ramp leder upp till friluftsgårdens ingång, där det finns tillgång till dusch, vedeldad bastu samt fika. Tillgänglighetsanpassad toalett finns på baksidan av friluftsgården intill kiosken. Vid Kypesjön finns en mycket uppskattad badplats med både sandstrand och brygga. I sjön kan du fiska bland annat regnbåge och abborre. Längs Kypesjöns stränder finns flera fiskebryggor, och en handikappanpassad. Runt sjön går en nyanlagd tillgänglighetsanpassad promenadslinga som är cirka 750 meter lång. Det finns också ett flertal tillgänglighetsanpassade grillplatser och picknickbord samt flera bänkar.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.

Kypegården vintertid. Vintertid plogas och sandas de elbelysta spåren och det finns en ganska brant pulkabacke.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Leos lekland

Leos Lekland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Nordens största och mest besökta leklandskedja. Det är en mötesplats för familjer med fokus på lek och rörelse. Det är mer aktuellt än någonsin nu när rapporter visar att barnen rör sig för lite idag. Företagets framgång bygger på ett starkt koncept med lek, bus och rörelse för hela familjen med säkerhet, renlighet och service i första rummet.

Med anledning av branden den 27 februari 2019 i Borås, är vårt lekland stängt. Målet är att öppna upp det igen så fort allt är i sin ordning.


Lilla Ekarängen lekplats

Lilla Ekarängen Lekplatsen Öppnas i nytt fönster. är stor och inbjuder till rörelse i olika former. Här kan man dansa och tävla under dansbågen eller öva sin balans, styrka och smidighet i hinderbanan. Finns även klätterställning, gungor och sandlåda.


Limmareds glasbruk

Vid Limmareds Glasbruk, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sveriges äldsta igång varande, grundat 1740, ligger Glasets Hus. Ett nytt spännande utflyktsmål med Hytta, Glasblåsning, Museum och barnaktiviteter. Stor Glasutställning med glas från 1700-talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Butik med glas och annat noga utvalt.


Lundby Park

Lundby Park Öppnas i nytt fönster.är ett multisportområde med inriktning på extremsport. Området består av en betongskatepark, Parkourpark, cykelbanor med hopp(pumptrack och dirtbana), Borås Skatehall där man kan åka Skateboard, BMX, Kickbike eller Klättra. På området finns även Lundbyhallen med traditionell idrott.


Majorslunden

Majorslunden Öppnas i nytt fönster. består bland annat av fyra olika rum, omgivna av idegranshäckar och stora blomstersängar med 125 olika sorters perenner. Tre av rummen innefattas av trädgårdsteman hämtade ifrån geografisk områden. I parken hittar du rummen Nordiskt ljus, Japanskt mystik och Engelsk romantik. I det fjärde rummet ligger en lekplats med bland annat akustiska lekredskap. Söder om rummen bereder en vidsträckt gräsyta ut sig som lämpar sig väl för brännboll eller krocket. Längst i söder återfinns en boulebana med tillhörande bänkar.


Mia & Sven – islandshästar

Mia & Sven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bedriver sedan 1997 ridskola. De erbjuder ridlektioner för vuxna och barn från 10 år, nybörjare eller erfarna ryttare. Ridundervisningen sker i vårt nya ridhus och någon gång ute i skogen. De erbjuder också turridning i natursköna områden och varierad terräng. Familjeturer där även barn utan ridvana kan delta, men de behöver själva kunna sitta på en häst utan att bli rädda. In- och tillridning, inackordering och försäljning av islandshästar. Ett utbildningsföretag i friskvård.


Milåsa islandshästar

Milåsa Islandshästar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vill kunna erbjuda dig en fantastisk upplevelse med deras fina hästar. Bland annat erbjuder de turridning i en enastående vacker natur med berg, dalar och fantastisk ekskog och ridskola på alla nivåer från 3 års ålder och uppåt. Ridlektionerna är i deras nya fina ridhus eller paddock och de har även lektioner ute i naturen, beroende på gruppens kunskapsnivå. De har hästar som passar allt från nybörjare till den erfarne ryttaren. Deras hästar är handplockade och mycket noga utvalda för att passa till det jobbet de har. De har även flera ridläger varje år.


Motionsspår och vandringsleder

Borås har en stor mängd motionsspår, vandringsleder och promenadslingor Öppnas i nytt fönster. av varierande längd som sköts av såväl kommunen som av olika föreningar. Spår finns från 1 km till 13 km med olika svårighetsgrad.Tillgänglighetsanpassade spår finns vid Kypegården, Kolbränningen, Hofsnäs och Vänga mosse.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Mountainbikeleder

Idag finns 7 uppmärkta mountainbikeleder Öppnas i nytt fönster. i Borås, samtliga vid GIF-stugan på Knektås, Tosseryd, norr om Borås.


Mötesplats Hulta

Mötesplats Hulta Öppnas i nytt fönster. erbjuder olika aktiviteter och möjlighet att träffa nya människor i området. Det är du som besökare som påverkar innehållet av aktiviteter och arrangemang. Här hittar du också ett mindre bibliotek med tillgång till tidningar och internet, en caféhörna och medborgarservice.


Naturreservat

Här finns 14 naturreservat Öppnas i nytt fönster., både kommunala och statliga. I reservaten finns fina möjligheter till friluftsliv och rekreation. I de flesta reservaten finns bra vandringsmöjligheter.
3 av dem, Storsjön, Torpanäset och Vänga mosse, är mer eller mindre tillgänglighetsanpassade.


Navet Science Center

Navet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett hus fyllt av upplevelser i naturvetenskap, teknik och matematik. Ett besök på Navet är en perfekt aktivitet för hela familjen. Utforska, upptäck och bli inspirerad. Visionen är att varje människas möte med naturvetenskap och teknik ska kännas glädjefullt och inspirerande.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Parasportcenter – Sjuhäradshallen

Parasportcenter Öppnas i nytt fönster. drivs genom ett IOP mellan Västergötlands Idrottsförbund, Parasport Västergötland och Borås Stad. Målgruppen är i första hand personer med funktionsnedsättning. Parasportcenter ska erbjuda aktiviteter, men inte bara fysiska aktiviteter. Hallen är också en mötesplats för umgänge, ta en fika eller bara vara. För att kunna utöva olika idrotter finns specialutrustning som till exempel för rullstolsbasket.


Parkour – park

En park Öppnas i nytt fönster. som alltid står öppen för allmänheten, speciellt designat för parkourträning, men som också erbjuder goda möjligheter till andra träningsformer. Lundby park, här finner du en modern spontanidrottsplats.


Ramnaparken

Ramnaparken Öppnas i nytt fönster. består övervägande av naturpark. Här kan man beskåda friluftsmuseet och rosenträdgården med en stor mängd rosor. I parken finns även en kryddträdgård, promenadstråk och sommartid kaffeservering i gästgiveriet. Parken bjuder också på en lekplats och utegym och man kan spela både boule och frisbeegolf. Dessutom finns en fågelkoloni med många fågelarter.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Röda Kvarn – Bio

Röda Kvarn i Borås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en kommunal art house-biograf som visar internationell och nationell kvalitetsfilm. De visar även matinéfilmer för barn, skolbio, ny finsk film, livesändningar och olika specialarrangemang som Throwback Thursday.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Sjuhäradesrundan – cykelled

Cykelled Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.med över 1000 sjöar, djupa skogar, ett rikt naturliv och vägar kantade av blommor så är det här en vacker plats att uppleva på cykel – i din egen takt. Njut av vinden i håret, av kulturlandskap och av en nästintill helt asfalterad cykelled på totalt 15 mil som tar dig genom kuperad natur – utan att du behöver kämpa så mycket i backarna. Sjuhäradsrundan går nämligen till största del på en gammal banvall. Det innebär att du kommer att passera flera vackra stationsbyggnader, gamla järnbroar – och bitvis cyklar du över grantopparna! Och med tanke på att 12 mil är helt bilfri så är det här en utmärkt cykelupplevelse för hela familjen.


Sjömarksbadets lekplats

Sjömarksbadets lekplats Öppnas i nytt fönster.är utspridd på tre olika platser vid Sjömarkens badplats. I närheten av badresor/parkeringen finns en klätterställning för lite äldre barn, och nere vid stranden finns både ett piratskepp, gungor, linbana, studsmatta och sandlåda. Längst bort vid bryggan finns ett stort klätternät. Toalett finns vid stranden mellan april och oktober.


Skulpturer och gatukonst Borås – guidade turer

Skulpturer och gatukonst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den offentliga konsten i Borås är unik. Stadskärnan är fylld av ett hundratal skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar. Verk skapade av internationellt kända konstnärer för Borås Internationella Skulpturbiennal och gatukonstfestivalen No Limit Street Art Borås. Följ med på en guidad tur bland den offentliga konsten i Borås. Under cirka 1,5 timma får du uppleva alltifrån små installationer till nio meter höga skulpturer och 27 meter höga muralmålningar. Du får information om skulpturbiennalen, No Limit Street Art, verken, konstnärerna och en och annan spännande anekdot.


Spädbarnsmassage

Syftet med massagen är att främja kärleksfull beröring. Massagen ger dig och ditt barn en upplevelse av kontakt, kommunikation och glädje. Spädbarnsmassage Öppnas i nytt fönster. finns på öppna förskolorna: Boda Länk till annan webbplats., Sjöbo Länk till annan webbplats. och Kristineberg. Länk till annan webbplats.


Stadsparksbadet

Stadsparksbadet Öppnas i nytt fönster. är ett lek- och motionsbad för alla åldrar. Här kan du delta i simundervisning och vattenträning eller helt enkelt bara ha kul, då det finns vattenrutschbana, vågbassäng och hopptorn. Här finns också en 25 meter lång motionsbana. Koppla av med medhavd fika eller köp något gott i serveringen och avsluta med en stund i bastun.


Stadsparken

Lekplatsen Öppnas i nytt fönster. är en modern lekplats/aktivitetsplats som erbjuder flera roliga lekmoment för så väl små som lite större barn och är ett populärt utflyktsmål i Borås. I parken arrangeras också många aktiviteter under säsongen. Det kan vara allt från parkvandringar till sportarrangemang, musik- och allsångskvällar. På Marie kulle finns en äventyrsgolfbana som sommartid lockar många besökare. Vintertid är Stadsparkens isbana mycket populär för så väl stora som små och håller öppet dec-feb.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Stall Tokarp – ridskola


Stall Tokarp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ridskola för alla åldrar från nybörjare upp till avancerad nivå. Det finns både hästar och ponnyer och du kan alltid lita på att de mår bra och behandlas väl. Hos Stall Tokarp får du alltid hjälp av utbildade instruktörer. Här kan du kombinera känslan av att ha ett steg ut till naturen, där friheten och lugnet infinner sig, och träningsmöjligheter utöver det vanliga. Träna dressyr, finputsa sitsen, finessen och samarbetet med hästen ena veckan, hoppträna med roliga utmaningar ihop med likasinnade den andra och rida en terrängbana på flera hektar mark den tredje. Deras vision är att du ska känna dig trygg, välkommen och speciell vid varje besök oavsett bakgrund, ålder eller erfarenhet.

Studio Danza

Det är ett känt faktum att barn har ett spontant behov av att röra sig. På våra barnkurser får barnen på ett lekfullt sätt lära sig rytm, motorik, koordination samt förmågan att samarbeta. Lektionerna bygger på glädje och lust, och det är dans på barnens villkor som gäller. Studio Danzas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.ambition är att erbjuda ett brett kursutbud. Därför ges kurser i olika nivåer och i olika åldersgrupper. På så sätt får alla en möjlighet att hitta en passande grupp. Här är alla stjärnor!


Stålarps islandshästar – ridskola, turridning och ridläger

Stålarps islandshästar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder ridlektioner, turridning och kurser i vackra omgivningar. Deras femton islandshästar är trygga, töltsäkra, pigga och älskar långa ridturer. Man får lära sig att hantera hästen på ett säkert sätt från grunden. Hästen ska tas om hand både före och efter ridlektionen. Ridskolan vänder sig till barn från 6 år och uppåt, allt ifrån nybörjare till vana ryttare. De varierar ridningen med paddock och uteritt.


Svenssons hälsocenter

Svenssons hälsocenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder träning, gym, grupp-pass varje dag, massage, stretching, personlig tränare, kostrådgivning och gemenskap. Deras personliga tränare hjälper dig med din träning och anpassar träningspass helt efter dina förutsättningar och behov. De hjälper och motiverar dig till att uppnå dina mål och ser till att ditt träningspass blir mycket roligare. Det finns strech-pass, vilket hjälper till att förebygga inflammationer, öka rörligheten, minska träningsvärken och förebygga skador.


Textilmuseet

Textilmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av Nordens ledande museer inom textil och är en självklar del av Textile Fashion Center i centrala Borås. Museets inriktning är mode, textil, design, konst, textilindustri och innovativa textilier. Samlingen innehåller tusentals tyger, prover, kläder och andra föremål från mitten av 1800-talet och framåt. Museet är en mötesplats för alla som vill träffas och ta del av utställningar, workshops, visningar, olika aktiviteter eller bara vara i en miljö som lever och andas textil där du till exempel kan utmana din kreativitet och skapa själv, utforska och uppleva textil i alla dess former och prova äldre tiders kläder.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Tillgängligt friluftsliv

Tillgängligt friluftsliv Öppnas i nytt fönster. Det finns mycket att upptäcka i naturen i och omkring staden. Ta dig ut i något av våra naturreservat, till våra frilufts- och rekreationsområden eller till våra stränder. eller varför inte testa fiskelyckan i någon av våra fiskesjöar. På flera ställen runtom i staden finns tillgänglighetsanpassade promenadslingor. Utöver dessa tillgänglighetsanpassade slingor, så finns även ganska flacka promenadstråk att testa. Borås har också fiskebryggor, grillplatser och badplatser med tillgänglighetsanpassade badramper och förutsättningar.


Tittut! – den mobila öppna förskolan

Tittut! Öppnas i nytt fönster. är Borås Stads mobila öppna förskola. Vi åker till olika ställen i Borås, både i centrum och utanför stan. Vi är utomhus året runt. Bilen är fullastad med lek- och lärmaterial. Turlista för Tittut! Länk till annan webbplats.


Trygghetscirkeln

Trygghetscirkeln Öppnas i nytt fönster. riktar sig till föräldrar med barn 0-6 år. Kursen tar upp hur man som förälder kan förstå och möta sitt barn på ett bra sätt. Trygghetscirkeln handlar om att förstå sammanhang, relationer och sina egna känslor i föräldraskapet samt öka föräldrarnas reflektionsförmåga kring barns behov och beteende. Trygghetscirkeln Länk till annan webbplats.


Träffpunkt Simonsland

Visionen för Träffpunkt Simonsland Öppnas i nytt fönster. är att erbjuda en kreativ och utvecklande Träffpunkt för Borås Stads invånare som främjar samverkan, gemenskap och bryter ensamhet. Ett aktivt och levande hus för alla åldrar. På Träffpunkt Simonsland finns kommunala tjänstemän som jobbar med att ge service åt alla våra medborgare. Huset rymmer också omkring cirka 40 föreningar och organisationer. Här finns konferensrum, aktivitetsrum, Café Simon Länk till annan webbplats.. Här anordnas musikunderhållning, biokvällar och utflykter med mera. Nyckelordet är samverkan.
Tillgänglighetsdatabasen. Öppnas i nytt fönster.


Träffpunkter för äldre

Det finns flera mötesplatser för seniorer runt om i Borås. Mer om dessa kan du läsa på våra mötesplatser.


Utegym och hinderbanor

Utegymmen och hinderbanorna Öppnas i nytt fönster. är till för alla och är gratis att använda. Du behöver inte vara med i någon förening för att använda platserna. I Kypegårdens friluftsområde finns flera olika utegym. Vid sjöändan intill parkeringen finns ett tillgänglighetsanpassat utegymmet med fyra olika stationer som alla går att använda också från rullstol. Tydliga informationstavlor finns vid gymmet med foton och anvisningar hur man kan använda de fyra olika gymstationerna. Samtliga gymstationer går att använda också från rullstol.

Intill beachvolleybollplanen finns dels ett modernare utegym i järn och dels ett äldre med mer robusta stationer i trä.


Västgötaleden – cykelled

Självklart upplever man Västgötaleden Öppnas i nytt fönster. allra bäst via cykel och då finns den omfattande Västgötaleden att tillgå med sina ofta mycket lättcyklade småvägar. Än mer valmöjligheter för den som vill cykla uppstår i och med att även Sverigeleden går genom området. Det finns många bra startpunkter för cykelresan som Mariestad, Skövde, Skara, Herrljunga, Trollhättan, Borås och i regel bra skyltning av leden. Gravar från stenåldern, Birger Jarls hembygd och skådeplats för stora delar av Jan Guillous dramatiska böcker om Arn. Därtill är landskapet vackert, bördigt och omväxlande. Här finns Birger Sjöbergs Vänersborg för den om tycker om visor och vid Vänerns strand hittar man storslagna Läckö slott med opera och andra musikupplevelser. Längs leden finns Hornborgasjön som är vida berömd med sin årliga trandans och så omgärdas Västgötaleden av Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern.


Öppen förskola – mötesplats för barn och föräldrar

Öppen förskola Öppnas i nytt fönster. är en mötesplats för barn och föräldrar. Hit är alla föräldrar, och andra vuxna, välkomna med barn som är från 0 år och fram tills de börjar förskoleklass. På öppna förskolan finns möjlighet att leka, måla, sjunga, läsa med mera. Ibland har vi föräldrastödjande föreläsningar, kurser eller gör utflykter tillsammans. Som förälder ansvarar du för ditt eller dina barn och deltar själv i verksamheten. Öppna förskolan är gratis. Du behöver inte anmäla dig utan kan komma och gå som du vill under öppettiderna. Tittut! är Borås Stads mobila öppna förskola. Vi åker till olika ställen i Borås, både i centrum och utanför stan. Vi är utomhus året runt. Bilen är fullastad med lek- och lärmaterial.


Övriga museer i Borås Stad

Utöver våra kommunala museiverksamheter Öppnas i nytt fönster. finns ett antal andra muséer i staden. På Abecita konstmuseum ser du internationellt foto och grafik från Europa och USA samt nordisk textilkonst. Biblioteksmuseet visar biblioteks- och föreningsmiljöer samt boksamlingar från 1800-talet till våra dagar. Brandkårsmuseet visar utrustning och fordon från 1600-, 1700- och 1800-tal. Bränntorvsmuseet berättar om torvbrytningen på Landtmossen i Komlösa under första världskriget. Museet har även en 15 meter lång modell av linbanan från mossen till Fristad järnvägsstation. Visar även torvverk och torvlok. Idrottshistoriska museet Länk till annan webbplats. berättar den lokala idrottshistorien från 1880 då de första föreningarna bildades. Immigrant-institutets museum Länk till annan webbplats. visar migrationen till Borås från 1621 till våra dagar. Konceptkonstmusets syftet med museet är att främja konceptkonsten, arrangera utställningar och föreläsningar, visa bildkonst, performance, video, fotografi, multimedia, dans och teater som utgår från idébaserad konst. Kunskapens Torg (före detta Medicinska museet) består av fyra delar med medicinhistorisk utställning, vetenskap/forskning, medicinhistoriskt bibliotek och örtagård. Polisens museum visar äldre polisuniformer, utrustning och interiörer från äldre polisstationer. Unos djur Länk till annan webbplats. byggdes vid Bredareds bygdegård runt 2008 för att bevara Unos träsnidade konstskatt. Alla är välkomna. Vagnshistoriska museet Länk till annan webbplats.visar 100-talet slädar, trillor, giggar och finvagnar, alla med egen historia.


Övriga parker i Borås Stad

Borås har 14 parker Öppnas i nytt fönster. med varierande karaktär och storlek som bjuder på olika upplevelser året om.

Åter till meny

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kultur och Fritid

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender