Meny

Meny

Årets träd i Borås

Vi vill belysa hur viktiga träd och trädstrukturer är i vår stad. För framtiden räcker det inte med att träd planteras i parker och i alléer längs med vägar. En sammanhängande grönska är a och o för att Borås ska förbli en grön och välkomnande stad. Därför delas sedan priset för Årets träd i Borås årligen. Priset Årets träd i Borås går till en fastighetsägare som på den egna tomten gjort en insats för träden.

Exempel på insatser som prisas kan vara att:

  • vårda ett eller flera träd/trädmiljöer på sin tomt
  • skapa och nyanlägga miljöer där träd har en naturlig plats för att växa, utvecklas och åldras på
  • genom skrift, annan form av dokumentation eller agerande värna om trädens plats i staden

Läs mer och nominera ett träd som du tycker förtjänar utmärkelsen.öppnas i nytt fönster

Årets träd i Borås 2017

Förra årets vann den ståtliga Pelareken på Gustav Adolfsgatan i Borås. Nedan kan du läsa om familjen Eklisiarkis på vars tomt trädet växer:

Det är svårt att undgå att se den pampiga pelareken på Gustav Adolfsgatan i centrala Borås. Den står precis utanför muren som omgärdar familjen Eklisiarkis lummiga trädgård. Eken har varit i familjens ägo sedan de köpte huset 2008 och har kommit att spela en betydande huvudroll i familjens trädgård. Inte bara för att den är en iögonfallande skapelse utan också för att pelareken i fråga är årets träd i Borås 2017.

Trädet har en historia som börjar långt innan familjen Eklisiarkis tid. Det har stått på sin plats invid muren på Gustav Adolfsgatan 32 sedan 1929 då det planterades av en man vid namn David Hellmér. Hellmér var föreståndare för dåvarande Borås folkbibliotek, och han lät bygga ett hus i centrala Borås i det vackra området vid vattentornet.

- Han byggde det här huset vi sitter i nu, berättar Evangelos Eklisiarkis, det har bara tillhört två familjer, Hellmérs och vår.

Det var i samband med att huset byggdes som eken planterades, och trädet firar således snart 90 år. Den uppmärksamma kanske har noterat att samma sorts ståtliga träd finns i alléform vid Engelbrektsskolan.

- Det är inte omöjligt att David Hellmér fick ett träd som blev över när allén planterades, han verkade ha många och bra kontakter inom kommunen. Vår källartrappa är en riktigt fin stentrappa och det är tydligen en bit som blev över när trappan vid biografen byggdes.

När Ana-Maria och Evangelos Eklisiarkis köpte huset var dock såväl hus som trädgård i dåligt skick. Då bodde Hellmérs sonson i huset, men han hade även ett hus och jobb i Göteborg och hann inte med huset på Gustav Adolfsgatan.

- Trädgården var en djungel, berättar Ana-Maria, och fortsätter; häcken mellan vårt och grannarnas hus var fem meter hög, den var högre än huset!

Familjen tog hjälp av en arborist för att beskära häcken, men tänkte att de skulle ta hand om grenarna själva.

- Det skulle vi inte gjort, det behövdes åtta stycken flyttbilar för att forsla bort alla grenar, skrattar Ana-Maria

Trots trädgårdens då väldigt dåliga skick, lyckades Ana-Maria rädda den. Med en civilingenjörutbildning med hortonominriktning har hon kunskap om växtbiologi och trädgårdsodling på yrkesmässig nivå, hon odlar dock enbart trädgårdsintresset på hobbynivå.

- Jag arbetar på Saab så i mitt jobb hanterar jag inte några växter, men trädgården är min hobby, den ger mig energi.

I priset för årets träd ingår ett besök av en arborist som ska hjälpa Ana-Maria och Evangelos att beskära så väl eken som övriga träd i trädgården. Dessutom får familjen ett presentkort på en handelsträdgård. Vilka nya växter som ska köpas in har de dock inte bestämt än.

- Kanske blir det två nya buskar till trädgården, funderar Ana-Maria, det tänkte jag på häromdagen att jag skulle vilja ha. Jag älskar verkligen växter, så det ska bli så roligt att få köpa nya!

Senast ändrad: 2018-07-10 13.58

Ändrad av:

Dela sidan: Årets träd i Borås

g q n C