Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Mat och restauranger

Om du är intresserad av att läsa mer om ett ämne, tryck på den blåa understrukna texten.

Livsmedelsverket kostrekommendationer skiljer sig åt beroende på vilken ålder du har. Det är lätt att tro att det är de allmänna rekommendationerna som gäller för alla men det finns specifika rekommendationer för dig som är över 75 år.

Grönsaker

Restauranger

Borås stad erbjuder ett stort utbud av restauranger som är öppna för alla. Maten på våra restauranger är av hög kvalitet, aptitlig och näringsrik. Läs mer och se vilka restaurangerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som finns.

Bra att tänka på

Äldre har ett högre proteinbehov än yngre. Protein behövs för att bevara muskelmassa och kroppens läkning. Protein finns till exempel i yoghurt, fil, mjölk, ost, ägg, kött, fisk, fågel, nötter, frön, bönor och linser. Varje måltid bör innehålla bra proteinkällor. Exempel på att öka proteinintaget kan vara att tillsätta ägg i exempelvis potatismos, gröt och gratänger eller berika fil, yoghurt, smoothies, bröd eller efterrätter med kvarg.

Med hög ålder ökar risken för att drabbas av undernäring. Undernäring ökar risken för fallolyckor, sjukdom och minskar möjligheten att klara sig själv. Några tips på att öka energin i maten är att tillsätta extra olja, smör eller grädde till grönsaker, lagad mat och gröt. Undvik lättprodukter, välj fetare varianter av mjölk, grädde, crème fraiche och smörgåsfett.

Tänk på att dricka. Förmågan att känna törst fungerar sämre med stigande ålder och det är lättare att drabbas av uttorkning. Många, i synnerhet med nedsatt aptit, kan ha svårt att dricka mycket åt gången. Det är därför bra att fördela drycken över dagen. Frukter och grönsaker innehåller mycket vätska, även såser och soppor kan vara viktiga bidrag.


Karin jobbar som hälsopedagog på en av stadens mötesplatser för seniorer.
Här ger hon ett av sina favoritrecept:

Sötpotatissoppa, cirka 2 portioner

Du behöver:

  • 0,5 lök
  • 1 vitlök
  • 1 morot
  • cirka 200 gram sötpotatis
  • 0,5 paket krossade tomater
  • 0,5 paket kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljong alternativt grönsaksfond
  • cirka 1/2 dl röda linser
  • tillsätt salt och chili efter tycke och smak
  • tillsätt vatten till önskad konsistens, cirka 2,5 dl

Så här gör du: Skala och grovhacka lök, vitlök, morötter och sötpotatis. Fräs tillsammans med chili i lite olja. Skölj linserna och tillsätt i grytan. Tillsätt buljongen/fonden och eventuellt salt. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och låt koka i cirka 15 minuter. Tillsätt vatten till önskad konsistens. När det kokat klart mixa soppan till en slät konsistens och tillsätt eventuellt mer vatten.

Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.

Smaklig måltid!

Senast ändrad: 2020-05-05 07.52

Ändrad av:

Dela sidan: Mat och restauranger

g q n C