Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Psykisk ohälsa

Om du är intresserad av att läsa mer om ett ämne, tryck på den blåa understrukna texten.

Psykisk ohälsa hör inte åldrandet till och det finns hjälp att få. Be om hjälp själv eller våga fråga om du känner någon som mår dåligt.

Alla har rätt till en god psykisk hälsa. Var inte ensam med dina tankar om du har det svårt, berätta om dem för någon du känner förtroende för. Be om hjälp.

Olika fysiska symtom kan leda till nedstämdhet, omvänt kan psykisk ohälsa yttra sig som kroppsliga besvär. Om du isolerar dig och inte tycker om att göra sådant som du tidigare kände lust för, om du är orkeslös, orolig eller ledsen under en längre period är det viktigt att du söker hjälp. Ju tidigare psykisk ohälsa upptäcks, desto större möjlighet att behandla framgångsrikt. Psykisk ohälsa behandlas ofta med samtal och/eller läkemedel.

Våga fråga!

Underskatta inte din roll som medmänniska om du känner eller träffar någon som mår dåligt. Säg till exempel ”Jag ser att du mår dåligt, vill du berätta hur du har det?”. Lyssna och försök att vara öppen och fördomsfri. Våga fråga om personen har övervägt att ta sitt liv. Lova aldrig att hålla självmordsplaner hemliga och ta alltid självmordstankar och planer på allvar. Ge personen hopp om att det finns hjälp att få, erbjud dig att vara behjälplig. Lämna inte en självmordsnära person ensam. Vid akut läge ring 112

Var finns hjälp?

Sök hjälp för psykisk ohälsa via din vårdcentral, som gör en första bedömning. Under de tider då din vårdcentral har stängt, kan du få hjälp via Vårdguiden på telefonnummer: 1177. Du kan ringa dygnet runt för att få sjukvårdsrådgivning.

Stödlinjer (för dig eller någon du är orolig för)

Mind Äldretelefon
Telefon: 020-22 22 33
Vardagar 10 - 15

Hjälplinjen (Vårdguiden, för tillfälligt psykologiskt stöd)
Telefon: 0771-22 00 60
Alla dagar 13 - 22

Jourhavande medmänniska
Telefon: 08-702 16 80
Alla dagar 21 - 06

Kyrkans SOS
Jourtelefonen: 0771-800 650
Vardagar 13 - 21, helger 16 - 21

Jourhavande präst
telefonstöd via: 112
Alla dagar 21 - 06

Borås
I första hand din vårdcentral.

Om du mår akut psykiskt dåligt, kontakta:

Vuxenpsykiatrisk akutmottagning.
Telefonnummer: 033-616 27 60
Besöksadress: Brämhultsvägen 53

Är det en nödsituation, livshotande sjukdom eller skada, ring 112 dygnet runt.

Borås besöksverksamhet är ett samarbete mellan pensionärsföreningar, Svenska kyrkan, Röda korset och Borås Stad som förmedlar kontakt till dig som önskar en medmänniska som regelbundet kommer på besök. Om du önskar besök eller vill veta mer, ring 033-10 32 61 och lämna ditt namn och telefonnummer, så blir du kontaktad. Postadress: Viskastrandsgatan 5, 506 30 Borås.

Som anhörig kan du behöva råd och stöd själv för att orka hjälpa. Borås Stads anhörigkonsulenterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder rekreation, föreläsningar, grupper, enskilda samtal och mycket annat.

Vid frågor om demens, kontakta demensteamet.länk till annan webbplats
Telefon: 033-35 50 85

Främja psykisk hälsa
Fysisk aktivitet, att äta bra och ha goda sociala kontakter främjar psykisk hälsa.

Senast ändrad: 2020-06-08 11.20

Ändrad av:

Dela sidan: Psykisk ohälsa

g q n C