Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Orkester och ensemble

För dig som redan spelar slagverk, blåsinstrument eller stråkinstrument finns möjligheten att spela med andra i orkester! Vi har flera orkestrar som träffas varje vecka för att repa inför konserter, resor med mera. Framför allt har vi kul ihop och lär oss massor på vägen!

För dig som spelar gitarr finns möjlighet att spela i någon av våra gitarrorkestrar. Hör med din lärare hur du börjar spela gitarr tillsammans med andra!

Borås Ungdomsblåsorkester

Ungdomsblåsorkestern består mestadels av elever på högstadiet och gymnasiet men det är ungdomarnas kunskaper som styr. Orkestern spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik och musikal men också traditionell blåsorkestermusik. De gör konserter både inomhus och utomhus, och marcherar även ibland. Ett årligt inslag är att medverka på firanden som Valborg och 1:a maj. Orkestern gör även resor, både inom Sverige och utomlands.

Borås Juniorblåsorkester

Borås Juniororkester består huvudsakligen av elever som går på mellanstadiet. De spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik, visor, m.m. De spelar såväl inomhus som utomhus. Här förbereds du för att senare kunna spela i äldre orkester.

Miniblåset

Miniblåset består av elever som spelar sitt andra och tredje år. De spelar olika typer av musik och förbereds för att ta steget upp i Juniorblåsorkestern. Miniblås erbjuds både i Borås och i Fristad.

Nybörjarna

Som nybörjare på ett blåsinstrument erbjuds även du att spela med andra i en orkester! Vi spelar olika typer av låtar och musiklekar med mera. Här får du också ditt första tillfälle att framträda för publik. Nybörjarorkester erbjuds både i Borås och i Fristad.

Fristads Ungdomsorkester

Orkestern som paraderar och konserterar! Fristads Ungdomsorkester består främst av elever som går i högstadiet och gymnasiet från Fristadtrakten, samt en del vuxna, oftast gamla orkestermedlemmar från tidigare år. Orkestern repeterar måndagar i Musikens Hus i Fristad.

Fristad Juniororkester

Fristad juniororkester består huvudsakligen av elever som går på mellanstadiet. De spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik, visor, m.m. De spelar såväl inomhus som utomhus. Här förbereds du för att senare kunna spela i äldre orkester.

Kammarorkester Viskan

Kammarorkester Viskan är en ungdomsstråkorkester, huvudsakligen för dig som går i högstadiet och gymnasiet och spelat länge. De spelar allt från klassiskt och filmmusik till pop och musikal! Varje år medverkar de i julkonserten i Gustav Adolf Kyrka, och de senaste åren har de åkt på orkesterresa ihop.

Kulturskolans spelmanslag

I kulturskolans spelmanslag spelar vi folkmusik från Sverige och andra delar av världen. Låtarna lärs ut på gehör, det vill säga genom att lyssna och härma, och spelmanslaget passar de elever som blivit lite mer självständiga på sitt instrument.

I spelmanslaget lägger vi grunden för ensemblespel där melodistämmor kombineras med komp- och andrastämmor som vi gemensamt sätter ihop till ett arrangemang under lektionerna. Som medlem i Kulturskolans spelmanslag får du tillgång till en plattform där vi sparar inspelningar på de låtar vi jobbar med. Du kan på så sätt lyssna på, och öva till musiken mellan lektionerna.

Äldre stråkensemblen

I äldre stråkensemblen spelar vi musik från många olika genrer. Vi spelar både på gehör och efter noter och vi övar på allt vad det innebär att spela i en orkester, såsom att spela olika stämmor, tolka en dirigent och att lyssna på varandra.

Äldre stråkensemblen passar elever som går i mellanstadiet eller högstadiet, som har spelat på sitt instrument i ett antal år och som har lärt sig grunderna i hur man tolkar en notbild.

Yngre stråkensemblen

I yngre stråkensemblen blandar vi ensemblespel med musiklekar och rytmik. Vi spelar både på gehör och efter noter och vi spelar musik från många olika genrer. Vi övar på hur det går till att spela i en ensemble och eleverna får öva på att lyssna på varandra, att spela tillsammans samtidigt och att förhålla sig till musikens puls.

Yngre stråkensemblen passar elever som går i lågstadiet eller mellanstadiet, som har lärt sig grunderna i sitt instrument och är bekant med en notbild.

Ansök till kulturskolan

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Orkester och ensemble

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender