Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Ansök till YH

Så här söker du

Direkt under inledningen vid varje utbildning finns en länk till vår webbansökan Alvislänk till annan webbplats.
När du har kommit till den sidan ska du först skapa ett studerandekonto. Därefter kan du söka till den eller de utbildningar du vill. Du kan alltså söka till flera om du vill.

Om du har frågor är du välkommen att ta kontakt med våra studie- och yrkesvägledarelänk till annan webbplats på studievägledningen.

Har du blivit antagen?

Vi skickar ut atagningsbesked i juni månad. Du som blivit antagen måste då tacka ja eller nej till erbjuden plats inom 7 veckodagar från dess att vi skickat ut beskedet via e-post eller SMS.

Behöver du hjälp?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare om du behöver hjälp med din webbansökan. 

Behörighet

För att var behörig till en utbildning vid Borås Yrkeshögskola måste du ha förkunskaper som en examen från gymnasiet eller ha motsvarande kunskaper, så kallad reell kompetens. Om du vet att du har den kunskap vi efterfrågar men saknar dokumentation ska du söka på reell kompetens (se mer längre ner). Är du det minsta osäker så kontakta utbildningsledaren så får du veta precis vad som gäller för dig.

På några utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vid respektive utbildning kan du läsa vad som gäller för just den.

Sök på reell kompetens

Reell kompetens är ett alternativ för dig som saknar formell behörighet (till exempel gymnasiebetyg) .

Reell kompetens är den informella kunskap du har inom ett område. Informella kunskaper är dina erfarenheter från arbetslivet och intern personalutbildning men också föreningsverksamhet och motsvarande.

Hör alltid av dig till utbildningsledaren för den utbildning du är intresserad av för att höra mer om vad som gäller för just din reella kompetens och hur du ska kunna visa upp den.

Så här bedömer vi reell kompetens

Bedömningen varierar från utbildning till utbildning och anpassas till de kunskaper du som studerande behöver ha för att klara dina kurser. Vi bedömer dina kunskaper utifrån en värdering av din insända dokumentation och dina referenser. Hur du fått dina kunskaper är däremot inte relevant för oss.
Det är i ditt tjänstgöringsbetyg (inte anställningsintyg) som dina arbetsgivare beskriva dina kunskaper.

Om du saknar behörighet med bedömer att du har kompetensen kan du kontakta utbildningsledaren för den specifika utbildningen som du är intresserad av så får du mer detaljerad information.

Du som har utländska betyg

Du som har betyg från en avslutad gymnasieutbildning i ett annat land har ofta behörighet att söka till yrkeshögskolan. Tänk på att du måste komplettera med svenska som andraspråk 1 och oftast med engelska 5.

Vill du få din gymnasieutbildning värderad ska du först vända dig till Universitets- och högskolerådet (UHR).
Här får du veta mer om hur de gör en "Bedömning av utländsk utbildning"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverkets information om utländska betyglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du här.

Du behöver också översätta dina betyg till svenska eller engelska för att de ska godkännas av oss.
Behöver du få dina betyg översatta har Kammarkollegiet en förteckning över auktoriserade översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurs på tom plats

Du kan också söka enskilda kurser om det finns tomma platser (tidigare kallat enstaka kurser) vid Borås Yrkeshögskola. Du som studerar får ett utbildningsbevis som ett intyg på genomförd kurs.
Läs mer om Kurs på tom plats.

l

Självservice

Ansök till Borås Yrkeshögskola


Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Ansök till YH

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol