Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

Ansök till YH

Så här söker du

Direkt under ingressen vid varje utbildning finns en länk till vår webbansökan Alvislänk till annan webbplats.
När du har kommit till den sidan ska du först skapa ett studerandekonto. Därefter kan du söka till den eller de utbildningar du vill. Du kan alltså söka till flera om du vill.

Om du har frågor är du välkommen att ta kontakt med våra studie- och yrkesvägledarelänk till annan webbplats på studievägledningen.

Har du blivit antagen?

Vi skickar ut atagningsbesked i juni månad. Du som blivit antagen måste då tacka ja eller nej till erbjuden plats inom 7 veckodagar från dess att vi skickat ut beskedet via e-post eller SMS.

Behöver du hjälp?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare om du behöver hjälp med din webbansökan. 

Behörighet

För att var behörig till en utbildning vid Borås Yrkeshögskola måste du ha förkunskaper som en examen från gymnasiet eller motsvarande. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven. Om du vet att du har kunskap men saknar utbildningsbevis på det ska du fråga om reell kompetens (se mer längre ner). Är du det minsta osäker så kontakta utbildningsledaren så får du veta precis vad som gäller för dig.

På några utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vid respektive utbildning kan du läsa vad som gäller för just den.

Reell kompetens

Om du saknar formell behörighet i form av till exempel gymnasiebetyg, men ändå har kunskaper och erfarenheter som ger dig förutsättningar att klara av en yrkeshögskoleutbildning kan du söka en utbildning eller kurs via reell kompetens.

Reell kompetens är samlingsnamnet för den kompetens du har inom ett område oavsett om du har formella bevis (som betyg eller diplom) eller inte. Informella kunskaper är dina erfarenheter och kunskaper från arbetslivet, personalutbildning, föreningsverksamhet eller liknande. Det kan också vara kunskaper från formellt, informellt och icke-formellt lärande. Hör alltid av dig till utbildningsledaren för den utbildning du är intresserad av för att höra mer om vad som gäller för just din reella kompetens och hur du ska kunna visa upp den.

Så här bedömer vi reell kompetens

Bedömningen varierar en aning från utbildning till utbildning och anpassas till de kunskaper du som studerande förväntas ha behov av för att klara av dina kurser. Vi bedömer dina kunskaper på ett strukturerat sätt genom värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskaper och kompetens som du har oberoende av hur du har utvecklat dem.

Om du saknar behörighet med bedömer att du har kompetensen kan du kontakta utbildningsledaren för den specifika utbildningen som du är intresserad av så får du mer detaljerad information.

Du som har utländska betyg

Du som har betyg från en avslutad gymnasieutbildning i ett annat land har ofta behörighet att söka till yrkeshögskolan, men du måste komplettera med svenska som andraspråk 1 och oftast med engelska 5.
Vill du få din gymnasieutbildning värderad ska du först vända dig till Universitets- och högskolerådet (UHR).
Här får du veta mer om hur de gör en "Bedömning av utländsk utbildning"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverkets information om utländska betyglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du här.

Du behöver också översätta dina betyg till svenska eller engelska för att de ska godkännas av oss.
Behöver du få dina betyg översatta har Kammarkollegiet en förteckning över auktoriserade översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurs på tom plats

Du kan också söka enskilda kurser om det finns tomma platser (tidigare kallat enstaka kurser) vid Borås Yrkeshögskola. Du som studerar får ett utbildningsbevis som ett intyg på genomförd kurs.
Läs mer om Kurs på tom plats.

l

Självservice

Ansök till Borås Yrkeshögskola


Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Ansök till YH

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol