Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

FAQ

Vad krävs för att jag ska kunna söka en YH-utbildning?

För att bli antagen måste du ha vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet krävs till alla YH-utbildningar. Dessutom kan enskilda utbildningar kräva viss yrkeserfarenhet eller motsvarande kunskaper, så kallade Särskilda förkunskaper.

Vad är grundläggande behörighet?

För att ha grundläggande behörighet måste du ha en gymnasieexamen eller ha en utländsk utbildning som motsvarar svensk gymnasieexamen.

Jag har ett utländskt betyg. Kan det ge mig behörighet till yrkeshögskolan?

-- Ja.
Du som har betyg från en avslutad gymnasieutbildning i ett annat land har ofta behörighet att söka till yrkeshögskolan, men du måste komplettera med Svenska som andraspråk 1 och oftast med Engelska 5.
Vill du få din gymnasieutbildning värderad ska du först vända dig till Universitets- och högskolerådet (UHR). Här får du veta mer om hur de gör en "Bedömning av utländsk utbildning"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverkets information om utländska betyglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du här.

Du behöver också översätta dina betyg till svenska eller engelska för att de ska godkännas av oss.
Behöver du få dina betyg översatta har Kammarkollegiet en förteckning över auktoriserade översättarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man få studiemedel när man går en YH-utbildning?

-- Ja.
Som studerande på en YH-utbildning har du rätt att söka studiemedel från CSN.
Gå in på www.csn.selänk till annan webbplats där kan du ansöka och få mer information.

Kostar YH-utbildningen något?

-- Våra utbildningar är kostnadsfria men du betalar för litteratur och utbildningsmaterial.

Interiörbild från Textile Fashion Center

Hur tentar jag?

-- Det beror på vilken kurs du läser. Ibland har vi traditionell tentamen, ibland är det inlämningsuppgifter och ibland projektredovisningar. Det vanligaste är en kombination av flera olika sätt att redovisa.
Möjlighet till en omtenta finns alltid.

Hur mycket tid måste jag studera per vecka?

-- Du studerar på heltid. Det innebär att du kommer att behöva lägga ner mycket tid på hemstudier vid sidan av lektioner och arbete i skolan. Bäst är att jämföra studierna med ett arbete, omkring 40 timmar per vecka. Lektionstiden är ungefär 15-20 timmar per vecka.

Hur är utbildningen upplagd?

-- Eftersom det är en yrkesutbildning varvas teori och praktik under hela studietiden. Teori dominerar den första tiden, därefter allt mer praktik.
Ungefär en tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik, så kallad Lärande i arbete (LIA) då du deltar i det vardagliga arbetet på ett företag. Din LIA-praktik sker på minst två företag och är uppdelad i två eller tre perioder.

Hur får man en praktikplats, LIA-plats?

-- Borås Yrkeshögskola har nära samarbete med arbetslivet i regionen. Skolan hjälper dig som är elev med att kontakta de företag eller myndigheter som samarbetar med oss i respektive utbildning eller ett företag som du själv föreslår. Du som studerande ska alltid vara aktiv vid anskaffandet av sin LIA-plats.

Hur hålls utbildningen uppdaterad?

-- Varje utbildning har en egen ledningsgrupp som i samråd med branschen, studerande och utbildningsanordnare styr utbildningen mot de önskade kompetensbehoven. Ledningsgruppen består till största delen av personer från arbetslivet.

En yrkeshögskoleutbildning har alltid som mål att vara anpassad efter arbetsmarknadens behov, vilket innebär att utbildningen är flexibel med möjligheter att revidera kursplanerna under tiden. 

Så här ansöker du

Du behöver skapa ett studerandekonto för att kunna göra en ansökan till våra utbildningar.

  1. Registrera ett studerandekonto i ansökningswebbenlänk till annan webbplats.
  2. Ladda upp dina gymnasiebetyg/tjänstgöringsintyg eller andra efterfrågade dokument.
  3. Välj i utbildningskatalogen vilken eller vilka utbildningar du vill söka.
  4. Skicka din ansökan.

När vi mottagit din ansökan får du en bekräftelse via e-post.

Kan jag logga ut och fortsätta med in ansökan senare?

-- Ja, du kan logga ut och fortsätta med din ansökan vid ett senare tillfälle. Det du har skrivit in har inte försvunnit.

Jag har glömt mitt lösenord till studerandekontot

-- Om du har glömt ditt lösenord skickar du ett meddelande via vårt kontaktformulär på första sidan till vår webbansökan: https://yhboras.alvis.gotit.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi skickar ett nytt lösenord så snart vi hinner.

Kan jag söka utbildningen i Borås även om jag bor i annan kommun?

-- Ja, YH-utbildningar är sökbara för alla oavsett var du bor.

Hur gör jag om jag har skyddad identitet eller saknar svenskt personnummer?

-- Skicka ett meddelande via vårt kontaktformulär på första sidan till vår webbansökan: https://yhboras.alvis.gotit.se/student/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi kommer därefter att skicka en ansökningsblankett till dig.

När är sista ansökningsdag och kompletteringsdag?

-- Sista ansökningsdag och kompletteringsdag är samma dag som ansökninge till din utbildning stänger. Då måste din ansökan vara komplett.
Undataget är du som idag läser på gymnasiet och får ditt betyg först i juni. Du har då några extra dagar på dig att skicka in ditt betyg.

När sista ansökningsdagen passerat så stänger ansökningen. Vid behov kan de sedan öppnas på nytt. Om du kompletterar din ansökan efter sista ansökningsdatum kommer den att registreras som sen ansökan.
Undantaget är om du studerar. Se nästa punkt.

Jag studerar fortfarande och blir färdig först till försommaren. Hinner jag komplettera min ansökan med mina betyg?

-- Du som fortfarande läser på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen kan komplettera med dina betyg fram till ungefär 15 juni (datum kan variera från år till år) . Vi behöver dock få besked om vilka kurser du läser redan när du söker. Komplettera din ansökan med ett bifogat intyg från skolan som visar vilka kurser du läser.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker?

-- För att din ansökan ska vara giltig måste den vara komplett. Se därför till att ansöka i tid och bifoga alla betyg och andra handlingar som vi frågar efter.

Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara skannad eller en fotad kopia av originalbetyget.

I vissa fall krävs också arbetslivserfarenhet, då ska du skicka in ett tjänstgöringsintyg (inte ett anställningskontrakt, så var noga med att förklara det för din HR-avdelning).

Till vissa utbildningar ska du bifoga ett arbetsprov. De utbildningar där det krävs har särskild information om vad som gäller för just den utbildningen. Men oavsett utbildning ansöker du först och uppfyller du övriga krav kommer du att kallas till arbetsprov eller få instruktion om hur du ska utföra det på egen hand.

Vad som gäller som särskilda förkunskapskrav, utöver den grundläggande behörigheten, hittar du under respektive utbildning.


Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: FAQ

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol