Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Helén ny rektor för yrkeshögskolan

Artikeln publicerades:

Ny ledning och nya utmaningar för Borås yrkeshögskola.
Efter tre år som rektor för Borås yrkeshögskola lämnar Josipa Morén nu över till Helén Björklund. Helén kliver in som tillförordnad till dess att en ny rektor är utsedd.

Fler studerande och fler som får jobb efter examen. Det är det som Josipa Morén är mest nöjd med efter sina år som rektor för Borås Yrkeshögskola.
- Det känns verkligen som att arbetslivet börjar förstå vad yrkeshögskolan är, säger Josipa.

Under sina fyra år har hon varit med och återuppbyggt Borås Yh till den omfattning den hade 2015, men det finns ännu mycket att göra.
- Vi har ett behov av mer kompetens i vår region, inte minst behöver vi fler utbildningar inom industri, säger hon.
- Och få fler korta utbildningar för folk som jobbar. Det kommer verkligen att behövas de kommande åren. Vi vill att arbetslivet ska kunna skicka sin personal till oss för kompetensutveckling på arbetstid.

Ny rektor med erfarenhet

Helen Björklund är ny på yrkeshögskolan men har i många år utvecklat utbildningar inom vård och omsorg på Vuxenutbildningen, där hon har en rektorstjänst. Arbetslivet börjar förstå vad yrkeshögskolan är. Genom att tillfälligt ta över Borås Yrkeshögskola garanterar hon att den inte tappar fart inför vårens nya ansökningar.
- Jag ser mig som en övergångsrektor, säger hon.

Coronapandemin har även stannat upp hjulen för många företag i Boråsregionen och det påverkar yrkeshögskolans ekonomi med. Utmaningen som Helén och skolan nu står inför är att samtidigt utveckla och förmedla det pedagogiska stödet till utbildningsledare och konsulter, hålla ekonomin i balans och utveckla fler utbildningar som gynnar regionens arbetsliv.
Bland de första som är framtagna finns webbutvecklare Front end och specialistundersköterska inom demens.

Närheten till arbetslivet

Yrkeshögskolan är en fantastisk skolform, framhåller Josipa och Helén. De anlitade utbildningskonsulterna och samarbetet med arbetslivet får skolan att ständigt vilja förändra och förbättra sig så att de studerande får just den kompetens som arbetslivet söker. Ju mer engagerade alla är desto bättre blir utbildningarna.
- Vi ser hur det påverkar utbildningarna när våra ledningsgrupper är i synk. Innehållet blir bättre och många fler studerande tar examen, Säger Josipa.
- De studerande ser att det finns ett engagemang från ledningen.

Det är en närhet som jag vill utveckla, säger Helén och berättar om hur samarbetet inom Vård- och omsorgscollege de senaste åren fått arbetslivet och skola att arbeta utifrån gemensamma mål.
Det var ur detta samarbete som YH-utbildningen specialistundersköterska uppstod.
- Det händer något när det blir ett intimt samarbete, säger hon.

Vuxenutbildningen i Borås och yrkeshögskolan tar genom det gemensamma kompetensrådet fram underlag för nya utbildningar utifrån hur det ser ut i vår bygd. Men ett kompetensråd är inte bättre än dess medlemmar och här känner både Josipa och Helén att närheten till arbetslivet kan utvecklas än mer.
- Vi vill gärna att fler tar kontakt med oss, och att vi blir en naturlig motpart för nya utbildningar, säger Helén.

Josipa tog över som rektor hösten 2016 och går nu vidare till Högskolan i Jönköping. Under en period kliver Helén Björklund in som tillfällig rektor. Helén är annars rektor inom vård och omsorg vid vuxenutbildningen i Borås.

Josipa Morén och Helén Björklund
Information, ikon

Mer om

  • Länka till sidor som är relevant för informationen i nyheten
  • Läggs i en punktlist
Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-12-18] Helén ny rektor för yrkeshögskolan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol