Meny

Meny

Garment technical designer

- Textilutbildning som ger modejobb

Drömmer du om att jobba inom mode? Ta en snabb väg till modejobb via oss!
Garment technical designer är en utbildning inom mode och textil i Borås. Utbildningen ges på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, design och E-handel!

Kortfakta om utbildningen

  • Nästa start: Augusti 2019
  • Ansökan: stängd
  • Poäng: 400
  • Längd: 80 veckor
  • Antal platser: 20
  • Studieform: Platsbunden i Borås
  • Studietakt: Heltid 100 %
  • Studiestöd: Utbildningen är statligt finansierad och berättigar till studiestöd

På textilutbildningen Garment technical designer får du både lära dig att göra avancerad mönsterkonstruktion och konfektionsanpassad sömnad. Vi lovar en rolig och utvecklande utbildning som ger dig chansen att jobba inom textilbranschen.

Garment technical designer är en utbildning inom textil för dig som vill fördjupa dina kunskaper i mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder vi en avancerad och intensiv utbildning som ger dig rätt kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller motsvarande inom textil och konfektion.

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, bland annat Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Textile Fashion Center ligger centralt i Borås och det tar bara ett par minuter att gå från Resecentrum.

Du söker in till vår textilutbildning genom betyg, men det går också bra att söka genom reell kompetens. Läs mer om reell kompetens längre ner på den här sidan. Borås Yrkeshögskola erbjuder en utbildning där du får jobb inom textilbranschen.

Teori förenas med praktik

En skoldag på Borås Yrkeshögskola är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbet; studiebesök varvas med spännande gästföreläsningar. Och 25 procent av din utbildningstid är du ute på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk.

Du får lära dig avancerad mönsterkonstruktion genom att konstruera modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor etc. I konfektionstekniken syr vi upp både detaljer, toiller och hela plagg i vår avancerade maskinpark. När du studerar hos oss får du en gedigen utbildning med djupa kunskaper inom textil.

Utbildningen ger dig färdighet att behärska hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster.

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Vi lär dig de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator då vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik.

Garment Technical Designer förbereder dig på en jobbkarriär inom textil och mode.

Tjej som studerar textil på Yrkeshögskolan i Borås

Utbildningen är en språngbräda till jobb

Garment technical designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå. Utbildningen ger dig kompetens inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Teori och praktik förenas under hela studietiden. En fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA), som är uppdelad på två tio-veckorsperioder, där du för varje gång får tuffare utmaningar. Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet inom mode och design.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under din LIA skapar du yrkeskontakter inom branschen vilket avsevärt ökar chanserna till jobb.

Jobb efter examen

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktionsledare, designassistent eller kvalitetsansvarig.

Behörighet till yrkeshögskolan

För frågor om behörighet kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/ 3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper.

Från hantverksprogrammet:
• Textildesign 1, 200 poäng
• Mönsterkonstruktion 1, 100 poäng

Information till dig som saknar rätt behörighetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan läsa dessa två kurser vid Borås vuxenutbildning under våren 2019. Ansök före 6 januari. Läs mer på brvux.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förberedande kurs i Textildesign 1 och Mönsterkonstruktion 1

Saknar du behörighetskraven Textil och design och Mönsterkonstruktion? Nu kan du söka kurserna på Boråsregionens yrkesutbildning.
Läs mer på brvux.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reell kompetens

Om du inte har har betyg eller intyg på den efterfrågade behörigheten men anser att du har den efterfrågade kunskapen kan du åberopa reell kompetens.
Kontakta oss så berättar vi hur du ska göra för att vi ska kunna bedöma din kompetens.

Särskilt prov innan antagningen

När vi har fler sökande än platser så sker ett utval genom ett praktiskt prov. Provet är indelat i tre olika ämnesområden: mönsterkonstruktion, sömnad och datorkunskap.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Garment Technical Designer. Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Om du inte fullgjort din utbildningen kan du begära att få ett utbildningsbevis på genomförda kurser.

 

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 400 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier.‌ Utbildningen är på två år/fyra terminer.

En yrkeshögskoleutbildning har alltid som mål att vara anpassad efter arbetsmarknadens behov, vilket innebär att utbildningen är flexibel med möjligheter att revidera kursplanerna under studietiden.

Kurser

YH-Poäng

CSR – Corporate Social Responsibility

10

Examensarbete

25

Kommunikation för produktutveckling

30

Konfektionsteknik 1

30

Konfektionsteknik 2

40

Lärande i arbete (LIA) 1-3

100

Materiallära

25

Mönsterkonstruktion och gradering

100

Produktionsskiss

20

Produktionsteknik planering/beredning

20

Summa yrkeshögskolepoäng

400


p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-12-06 15.34

Uppdaterad av:

Dela sidan: Garment technical designer

g q n C

p

Kontakt