Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan
Högtalare

Skolbiblioteket

Dalsjöskolans bibliotek

Att läsa böcker är både roligt och viktigt. Böcker kan väcka många känslor – man kan skratta så tårarna rinner, bita på naglarna av spänning eller tycka att boken är mysigt läskig.

Böcker, även skönlitteratur, kan också vara lärorika på många sätt. Hur var det förr i tiden, hur känns det att vara mobbad, hur kan det kännas när en kompis flyttar eller när föräldrarna går isär. Hur känns det att få ett syskon, hur är det att bo i ett annat land, hur är det när tränaren inte låter en spela match – ja, det finns böcker som handlar om alla möjliga saker. Att läsa om andra fungerar både som ett sätt att öka förståelsen för andra människor och som ett sätt att genom andras upplevelser kunna sätta ord på sina egna tankar, känslor och upplevelser, att se att man inte är ensam.

Förutom de mänskliga värdena finns det många andra fördelar med att läsa. Till exempel:

  • Språket, orden: Forskning visar att läsning ökar ordförrådet med flera hundra procent om man läser som ung. Ord som man behöver när man ska läsa och förstå nyheter, bruksanvisningar, samhällsinformation och mycket annat genom hela livet.
  • Läshastighet: Ju snabbare man läser desto lättare blir det att ta sig an större mängd text, vilket man kommer att få möta under hela ens utbildningstid. Med ökad läshastighet får man också mer tid att lösa uppgifter till exempel vid prov. Och prov har man i alla skolans ämnen.
  • Koncentrationsförmåga: Att få bättre kondition tar sin tid i idrotten och för att fortsätta vara duktig i sin sport eller vilket fritidsintresse man än har, krävs att man övar. De texter eleverna ska läsa blir längre ju äldre de blir och det är inte fel att hålla sin läs-kondition i topp!

Några tips på hur man kan öka läslusten

  • Högläsning en stund på kvällen, en stund för gemenskap. Många barn- och ungdomsböcker är så bra att man har nöje av dem även som vuxen.
  • Läs tillsammans – varannan sida eller vartannat kapitel.
  • Läs själv – var en förebild.
  • Välj bok med omsorg – bokomslag, bilder, film, kändis.
  • Prova ett nytt bibliotek eller ny bibliotekarie för inspiration.
  • Köp en bok som ditt barn själv får välja.
  • Faktaböcker, serietidningar, Kamratposten, några böcker på toa som man kan bläddra i…
  • Ljudbok i bilen på semestern.

På skolbiblioteket får var och en hjälp att hitta böcker som passar – inte för enkel, inte för svår och med ett innehåll som är intressant just för den eleven.

Lånetiden för en bok från skolbiblioteket är fyra veckor. Två dagar innan boken ska in, skickas en påminnelse till elevens skolmail. När påminnelsen gått ut ska eleven låna om boken eller lämna tillbaka den. Eleven tar ansvar för och vårdar skolans material. I vissa fall kan skolan kräva ersättning för förlorat eller förstört material.

Biblioteket är normalt öppet varje skoldag. Bibliotekarierna arbetar inte bara inne i biblioteket med att låna ut böcker. Vi träffar också eleverna ute i klassrummen och boktipsar, vi undervisar i källkritik och vi har också grupper i biblioteket där eleverna får lära sig hitta i biblioteket och i faktaböcker.

Mellanstadiet brukar komma till biblioteket en gång varannan vecka. För högstadiets elever är biblioteket tillgängligt från klockan 9.00.

Utlåningsapparat

I biblioteket finns en utlåningsapparat där du själv kan låna dina böcker och även lämna tillbaka dem. För att kunna låna själv behöver du kunna ditt personnummer samt ha en personlig PIN-kod på fyra siffror. Koden hjälper bibliotekarien dig att registrera.

Hjälp oss meddela dig snabbare!

Vill du få meddelanden och påminnelser från biblioteket via e-post eller sms? Kontakta skolbibliotekarien.

Filip Wärn
filip.varn@boras.se

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Skolbiblioteket

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol