Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Våra profiler

På Daltorpskolan väljer du mellan flera olika profiler som är skapade för att ta tillvara och utveckla just dina intressen.

Vi vill uppmuntra din nyfikenhet och kreativitet och vi erbjuder möjligheten att i praktiskt arbete prova och testa dina idéer.

Tillsammans med IF Elfsborg och Showakademien erbjuder Daltorpskolan profilklasser med inriktning på fotboll och dans för elever som vill satsa extra på sitt stora fritidsintresse samtidigt som de fokuserar på studierna.

En gång i veckan (90 minuter) tränar eleverna på skoltid tillsammans med tränare och instruktörer från IF Elfsborg och Showakademien. Detta gäller även för övriga profiler.

Profilerna är upplagda på tre år. Det betyder att du som söker väljer att delta i denna profil under hela studietiden i årskurs 7-9.

Dansprofil

I dansprofilen får du lära dig och träna på ett flertal olika typer av dansstilar. Du kommer även få många tillfällen att stå på scen i samband med avslutningsföreställningar och andra speciella tillfällen på skolan

Estetisk profil

I estetisk profil kommer du som elev att få jobba med design och hantverk i ett processinriktat arbetssätt där du själv lär dig planera och genomföra dina idéer. Det betyder att du får träna dig på att vara kreativ, lära dig mer om design, form och hur man planerar ett projekt. Du kommer också att få möjlighet att praktiskt genomföra dina egna idéer i olika material och tekniker.

Fotbollsprofil

Tillsammans med IF Elfsborg och även i egen regi erbjuder vi vår fotbollsprofil. En timma i veckan tränar du tillsammans med dina skolkamrater under ledning av tränare från IFE och får utveckla allt från ledarskap till bollteknik.

Vår fotbollsprofil är certifierad av Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och specialdistriktsförbunden (SDF).

Avsikten med certifieringen är att säkra kvaliteten vid de grundskolor som erbjuder fotbollsprofil. Certifierad skola förbinder sig att årligen lämna verksamhetsrapport till SDF samt delta i SDF anordnad fortbildning.

Certifierad blir den grundskola som erbjuder följande förutsättningar och innehåll i profilämnet fotboll.

 • Studieplan - samtliga elever bör få ett exemplar av Fotbollens arbetsbok i grundskolan. Arbetsboken blir vägledande för fotbollsundervisningen.
 • Träning/undervisning - profilämnet fotboll omfattar minst en lektionstimma/vecka under hela läsåret.
 • Instruktör - ansvarig instruktör planerar, genomför och utvärderar verksamheten samt ska ha genomgått SvFF:s tränarutbildning lägst Diplomkurs Bas alt. gamla U3 eller Steg 2.
 • Samverkan - skolan ansvarar och inbjuder till samverkan mellan skola och de föreningar eleverna representerar.

Hälsa- och wellnessprofil

Hälsa/wellnessprofilen bjuder på en blandning av träning, kost och motion.

Du får bland annat lära dig vad din kropp behöver för att orka med alla utmaningar livet bjuder på.

Idrottsprofil

Idrottsprofilen erbjuder dig ett varierat innehåll av aktiviteter i olika miljöer. Syftet med profilen är att bredda innehållet i ämnet idrott och hälsa.

Vi får tid att prova på aktiviteter som vi vanligtvist inte hinner eller har möjlighet att genomföra under ordinarie undervisning.

IKT-profil

IKT-profilen har ett brett innehåll och du kommer att prova på:

 • programmering
  • robotar
  • 3D-skrivare
 • musik, video- och bildredigering
 • olika presentationsprogram
 • drönare
 • skapa hemsidor

Internationell profil

Den internationella profilen är ett samarbete mellan skolans språklärare och So-lärare. Här får du upptäcka världen genom skönlitteratur, film, drama, kulturutbyte och studieresor.

Matematik- och NO-profil

Matematik- och NO-profilen erbjuder intressanta fördjupningar inom matematikens och naturkunskapens ramar.

90 minuter i veckan kommer du att erbjudas profiltid, där du ägnar dig åt undervisning inom just ditt profilområde.

I matematik- och NO-profilen ägnar vi oss bland annat åt:

 • Laborationer
 • Studiebesök
 • Problemlösning

Matlagningsprofil

I matlagningsprofilen får du lära dig såväl att laga många spännande maträtter som att baka olika läckra bakverk. Allt i våra från och med vårterminen 2018 nyrenoverade hemkunskapssalar.

Pop- och rockprofil

I pop- och rockprofilen bildar vi band med instrumenten gitarr, bas, trummor, piano och sång och spelar tillsammans.

Syftet är att terminens olika bandkonstellationer ska visa upp sina färdigheter genom att uppträda på avslutningar och andra publika tillfällen.

Pop- och rockprofilen innehåller

 • Musik för livet
 • Musik i mångfald
 • Musiken talar
 • Lira i band
 • Spela live

Teknisk och praktisk profil

Är du nyfiken, intresserad av teknik och praktiskt arbete? Då är detta något för dig!

Senast ändrad: 2019-12-16 13.59

Uppdaterad av:

Dela sidan: Våra profiler

g q n C