Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Elevarbeten

Här kan ni se olika arbeten som våra elever gjort

 

Novell Nationella Prov i Svenska år 9 2019

 

LIVET

Det är sen kväll och världen har gått och lagt sig för natten. Världen vilar inför morgondagen, inför morgondagens arbeten och upplevelser. Om bara några timmar ska världen vakna, för att skapa nya minnen och skriva nya rubriker i tidningen som kommer leda nya skvaller bland människorna i landet.

I en av många lägenheter i ett höghus lyser ännu fönstren. Människor sjunger ut sina känslor i takt till den höga dunkande musiken. Den smutsiga diskhon i det upplysta köket fylls av tomma glasflaskor, flertal av dem är sönder. Balkongdörren är öppen, dit går folk ut när de behöver fly sin klaustrofobi. Dit går folk ut med sina kompisar för att röka upp cigaretterna de köpta av de äldre killarna tidigare idag, de är speciellt köpta för just ikväll.

Tidigare idag byttes flera plastpåsar över från människa till människa borta vid torget. När de lämnades över till nästa person skramlade det i dem och tanterna som precis som vanligt vid sex på eftermiddagen var ute med sina hundar höll hårt i kopplet och gav dem dömande blickar.

Efteråt gick människor hem med tunga ryggsäckar hängande över axlarna. I ryggsäckarna ligger plastpåsarna med det skramlande innehållet, och paketen med cigaretter. Det sattes på svag musik med hög bas och snacket om killar, sex, och alkohol drogs igång. I flera timmar kunde de diskutera om vilken kille som var snyggast och vilka utav dem som inte var värda att lägga ner tid på. Vilka som bara skulle stjäla hjärtat och sedan snabbast möjligast rymma från brottsplatsen.

Ett par timmar senare skjutsades människor till höghuset i ett litet område utanför staden. Till höghuset där bara alkisarna och de nykomna hade råd att bo i. Musiken från lägenheten hörs ända ut och chaufförerna anar vad som är på gång. Att chaufförernas passagerare har med sig ryggsäckar med klingande innehåll är inget nytt för dem, de var ju själv likadana för många, många år sedan.

Väl inne är lägenheten redan full, egentligen får alla de nya gästerna inte ens plats. Men ingen bryr sig, någon centimeter mer eller mindre att röra sig på spelar ingen roll och är heller inte någonting man lägger märke till. Inte ens badrummet är ledig, dit in går folk för att dricka friskt vatten eller sätta sig på knä vid toaletten för att bli av med allt giftigt man hällt i sig under kvällens gång.

Ute i det gamla 70-tals köket blandas genomskinliga illaluktande drycker med skakfulla, färgglada kolsyrade läskedrycker hej vilt. Pappersmuggarna håller redan på att ta slut och så småningom kommer människorna dricka den genomskinliga drycken direkt ur flaskan. På köksbänken ligger halvätna ljumma pizzor, dem äts av lite då och då när magarna hotar med att kasta ut lunchen om inte den får mat.

I flera utav hörnen sitter människor med knäna uppdragna mot ansiktet, och armarna kramandes om smalbenen. Tårar rinner ner över de orangea sminkade kinderna och medan ögonen blir rödare och rödare blir partierna runt om bara svartare och svartare. Då och då lyfter de ansiktet för att se efter om anledningen till tårarna står kvar i hörnet mittemot, om han gör det springer hon mot hallen och sedan går hon med raska steg hem.

När anledningen till tårarna känner sig färdig letar han efter nästa byte, och så håller han på kvällen ut. Livet är en jakt på det bästa bytet och inte tänker han ge sig förrän han är helt nöjd. Han vet om själv att det kommer dröja, men det är så han är född. Han är född till jägare.

I den bruna gamla skinnsoffan vid väggen i vardagsrummet trängs människor på varandra. Vissa pausar från dansandet medan andra suttit där hela kvällen. Några närmar sig varandra på ett sätt de aldrig trodde skulle hända och båda två är de glada. De har länge velat ta steget men ingen av dem har vågat säga något. Inte till någon annan än deras bästa kompisar.

Enda platsen med någorlunda frisk luft förutom balkongen är ett av de två utav sovrummen. Det är litet ryms bara en säng och en byrå. Fönstret är öppet så mycket som möjligt. En av prydnader som tidigare på dagen stått fint uppställt på fönsterbrädan ligger nu i spillror på stenplattorna flera meter nedanför. Men ingen bryr sig om det, de kom inte hit för att visa sympati gällande oviktiga glasfigurer. Sovrummet är låst, tillgång dit får man bara om man verkligen måste, och om man är två. Eller fler.

Flera gånger har grannarna kommit och klagat och bett om att musiken ska sänkas. Löftet om att sänka bryts, gång på gång. Tillslut gav de upp.

Många av människorna som befinner sig i den trånga lägenheten vet inte ens varför de är där. De åkte endast dit för att åka hem glada istället för ångestfyllda och deprimerade, de åkte dit för att glömma problem. De bryr sig just nu inte om någonting annat än innehållet i deras muggar. Eller genomskinliga flaskor.

Men jag vet varför jag är här. Jag firar livet.

Senast ändrad: 2019-06-14 12.04

Ändrad av:

Dela sidan: Elevarbeten

g q n C