Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan

Så ska du som är elev tänka

Börja i tid och håll valet öppet
Om du bestämmer dig för tidigt för vilken skola du skall gå, är risken att du missar andra möjligheter och andra alternativ. Att titta på många olika alternativ är jätteviktigt, för när du väljer något måste du också vara medveten om att du samtidigt väljer bort något annat.

Utgå från dig själv och dina egna intressen
Starta där och tänk igenom vad du är intresserad av och vad du är bra på. Det är ju du som ska gå programmet. Visst är det viktigt vad din familj tycker, eller var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill.

Tänk högt och prata om ditt val
När du sätter ord på ditt val och hur du tänkt kring det så blir allt mycket tydligare. Då kommer du att märka om du har tänkt igenom valet tillräckligt eller inte.

Läs på!
Alternativen är många och flera av ämnena är nya för dig. Besök skolorna, känn efter, lyssna inte på rykten. Ta reda på fakta. Ta hjälp av dina vårdnadshavare och din SYV. Ta dig tid!

Fråga dig själv
Vilka är mina starka sidor och talanger? Vilka är mina favoritämnen? Är jag teoretiker eller praktiskt lagd? Vill jag plugga vidare efter gymnasiet eller vill jag ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt? Vilket är mitt drömyrke? Be också dina vänner och din familj om hjälp, ibland kan det vara svårt att se vad man själv är bra på.

Jämför favoriterna
Ta gärna fram flera olika favoritalternativ och jämför de med varandra.

Ta hjälp av Programväljaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Så ska du som är elev tänka

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol