Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan

Så ska du som vårdnadshavare tänka

Diskutera och reflektera
Prata och reflektera kring gymnasievalet tillsammans. Läs om de olika programmen och kursutbud och jämför dem. Utgå ifrån barnens framtidsvisioner, specifika styrkor respektive utmaningar i de olika skolämnena, studieteknik och fritidsintressen.

Läs på!
Som vårdnadshavare bör du läsa in dig på de program ditt barn är intresserad av. Då kan du bättre vara behjälplig i valprocessen. Ditt barn behöver din hjälp att sätta sig in i den nya gymnasieskolans möjligheter och begränsningar. Vägen till framtiden blir inte lika full av tråkiga överraskningar och omvägar om är väl förberedd.

Titta på detaljerna
Se över vilka inriktningar som finns på det programmet och den skolan ditt barn vill gå. Antal inriktningar kan variera från skola till skola, och det kan innebära att ditt barn inte får de fördjupningskurser eller den inriktning han eller hon vill ha. Inriktningarna och profiler speciellt på högskoleförberedande program utgör endast en mindre del av programmen.

Alla program erbjuder eleverna möjligheten att läsa kurser i ämnen som ger dem en grundläggande behörighet till högskolan. Till en del program på våra högskolor och universitet krävs dessutom särskild behörighet. Det kan vara bra att veta vad behörighet är och innebär för ditt barns framtid.

Uppmuntra till mer information
Alla gymnasieskolor tar emot besök. Uppmuntra ditt barn att ”skugga program” och följ med på öppet hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Det finns mycket information som barn inte hittar eller kan ta till sig, och där måste du som vuxen hjälpa till och ta ansvar. Engagera dig i ditt barns val, det är bra att veta så mycket som möjligt om den skola och det program barnet skall gå på. Tre år är en lång tid om man inte trivs.


Vid frågor kontakta ditt barns studie- och yrkesvägledare.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Så ska du som vårdnadshavare tänka

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol