Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ledighet under läsåret

Vi är återhållsamma med att godkänna ledighet under terminerna. Skolan är en arbetsplats där varje arbetsmoment är viktigt. Eleverna i årskurs F-9 på grundskolan har skolplikt. Frånvaro kan leda till att eleverna inte får de kunskaper och färdigheter som behövs för att fortsätta studera eller arbeta.

Läsåret består av 280 dagar (40 veckor). Efter att lördagar, söndagar, helgdagar, lov- och studiedagar har räknats bort återstår cirka 178 arbetsdagar. Den undervisningstiden behöver eleverna i skolan.

Läsårstider för grundskolan i Borås

Vad säger lagen?

Enligt 7 kapitlet 18 paragrafen i Skollagen får en elev i en skolform som avses i 17 paragrafen beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas.

Rektor beslutar om ledighet. Endast rektor får fatta beslut om ledighet som avser längre tid än tio dagar.

Skyldigheter vid beviljad ledighet

Om ditt barn beviljats ledighet ska du som vårdnadshavare se till att ditt barn tar igen det som resten av klassen gör under tiden ditt barn är ledigt. Vi ger inte stöd i efterhand (om inte det finns annan giltig frånvaro, till exempel på grund av sjukdom).

Ansökan

Ansökningsblanketten måste undertecknas av samtliga vårdnadshavare. Blanketten lämnas därefter till klassföreståndare, mentor eller rektor. Kontrollera med din skola vem som ska ha blanketten.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ledighet under läsåret

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender