Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Databaser och informationsresurser

Har du problem att nå någon av informationsresurserna? Kontakta biblioteket så hjälper vi dig!

Digital pedagogik Länk till annan webbplats.

Digital Pedagogik är en strömmande medieplattform för skolan och förskolan. Här kan du strömma film, läsa e-böcker, lyssna på ljudböcker och radioprogram, skapa med digitala verktyg och mycket mer. I den senaste uppdateringen finns många nya smarta verktyg som klippverktyg, smartare favoritmappar som kollegor eller elever kan prenumerera på, stöd för chromecast och apple-TV i videospelaren och mycket annat.

DiVA Länk till annan webbplats.

Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA) innehåller akademiska uppsatser i fulltext på svenska.

Europeana Länk till annan webbplats.

Europeana ger kulturarvsentusiaster, yrkesverksamma, lärare och forskare digital tillgång till europeiskt kulturarvsmaterial. Varför? För att inspirera till och informera om nya perspektiv och öppna upp samtal om vår historia och kultur. För att dela och njuta av vårt rika kulturarv. För att använda det för att skapa nya saker. Vi ger dig tillgång till miljontals kulturarvsföremål från institutioner i hela Europa. Upptäck konstverk, böcker, musik och videor om konst, tidningar, arkeologi, mode, vetenskap, sport och mycket mer. Vi visar kulturarvsmaterial från cirka 3 700 olika institutioner - men vi arbetar inte med var och en av dem individuellt. Istället samlar ett nätverk av aggregerande samarbetspartners in uppgifterna, kontrollerar dem noggrant och berikar dem med information som geolokalisering eller länkar dem till annat material eller andra dataset genom associerade personer, platser eller ämnen.

Fritt digitaliserat material via Kungliga Biblioteket Länk till annan webbplats.

Kungliga biblioteket erbjuder via denna sida finns en mångfald av fritt digitaliserat material som i alla dess former - från böcker, fotografier, videomaterial och annat till databaser och rådata. Kungliga biblioteket har sammanstält en lista med tips på vart man kan nå dessa i fullständigt format.

Inläsningstjänst (ILT) Länk till annan webbplats.

Genom ILT får du och dina elever tillgång till läromedel i ljud- och e-boksform. Ljudböckerna och e-böcker är tillgängliga för samtliga elever, men endast elever med nedsatt läsförmåga har rätt till att ta del av talböckerna. Om du har nedsatt läsförmåga och behöver ta del av talböckerna - kontakta skolbiblioteket. Alla elever har ett konto - men om du inte tidigare loggat in på ILT behöver du återställa ditt lösenord. Det gör du genom att trycka på “Logga in”, sedan på “glömt lösenord” och anger din skolmail som användarnamn.

Institutet för språk- och folkminne - Digitala arkivtjänster Länk till annan webbplats.

Ska du göra ett skolarbete som handlar om en plats i sverige? Genom institutet för språk och folkminnen kan du få tillgång till inspelade dialekter, sägner och historier från runtom landet och digitaliserat kulurarv som tillexempel sånger, kläder, handarbete och mycket mer.

Ljud- och e-böcker via appen Biblio Länk till annan webbplats.

Du kan även låna ljud- och e-böcker via Biblioteken i Borås genom appen Biblio.

​​​​​​​Ne.se Länk till annan webbplats.

På ne.se kan du se filmer, använda läropaket om religion och klimat eller använda uppslagsverk och ordböcker! Du loggas automatiskt in om du använder skolans Wi-Fi.

Pixabay Länk till annan webbplats.

Behöver du bilder till en av dina presentationer elelr ett av dina arbeten. Pixabay är en sökmotor med fokus på fritt tillgängligt material - så kallat Creative commons-material. Allt innehåll på Pixabay kan användas, spridas och förändras.

PMC Länk till annan webbplats.

är ett öppet naturvetenskapligt fulltextarkiv från US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

Unsplash Länk till annan webbplats.

En sökmotor för gratis bildmaterial liknande Pixabay.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Databaser och informationsresurser

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol