Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Databaser och informationsresurser

Har du problem att nå någon av informationsresurserna? Kontakta biblioteket så hjälper vi dig!

Övergripande informationsresurser Länk till annan webbplats.

Digital pedagogik Länk till annan webbplats.

Digital Pedagogik är en strömmande medieplattform för skolan och förskolan. Här kan du strömma film, läsa e-böcker, lyssna på ljudböcker och radioprogram, skapa med digitala verktyg och mycket mer. I den senaste uppdateringen finns många nya smarta verktyg som klippverktyg, smartare favoritmappar som kollegor eller elever kan prenumerera på, stöd för chromecast och apple-TV i videospelaren och mycket annat.

​​​​​​​Ne.se Länk till annan webbplats.

På ne.se kan du se filmer, använda läropaket om religion och klimat eller använda uppslagsverk och ordböcker! Du loggas automatiskt in om du använder skolans Wi-Fi.

Landguiden Länk till annan webbplats.

I landguiden kan du hitta utförlig information om länders geografi, kultur, samhälle, historia, politik och ekonomi, jämföra länders förhållanden och mycket mer! Alla länder har dessutom aktuella och samtida händelser kopplade till sig så du kan hålla dig underrättad om vad som pågår i landet.

Britannica Länk till annan webbplats.

Britannica är ett uppslagsverk på engelska med en mångfald av material. Utöver artiklar om aktuella och historiska händelser och skeenden erbjuder Britannica, quiz, videomaterial, korsord och mycket mer.

Ljud- och e-böcker via appen Biblio Länk till annan webbplats.

Du kan även låna ljud- och e-böcker via Biblioteken i Borås genom appen Biblio.

Digitaliserat kulturarvsmaterial

Fritt digitaliserat material via Kungliga Biblioteket Länk till annan webbplats.

Kungliga biblioteket erbjuder via denna sida finns en mångfald av fritt digitaliserat material som i alla dess former - från böcker, fotografier, videomaterial och annat till databaser och rådata. Kungliga biblioteket har sammanstält en lista med tips på vart man kan nå dessa i fullständigt format.

Europeana Länk till annan webbplats.

Europeana ger kulturarvsentusiaster, yrkesverksamma, lärare och forskare digital tillgång till europeiskt kulturarvsmaterial. Varför? För att inspirera till och informera om nya perspektiv och öppna upp samtal om vår historia och kultur. För att dela och njuta av vårt rika kulturarv. För att använda det för att skapa nya saker.Vi ger dig tillgång till miljontals kulturarvsföremål från institutioner i hela Europa. Upptäck konstverk, böcker, musik och videor om konst, tidningar, arkeologi, mode, vetenskap, sport och mycket mer.Vi visar kulturarvsmaterial från cirka 3 700 olika institutioner - men vi arbetar inte med var och en av dem individuellt. Istället samlar ett nätverk av aggregerande samarbetspartners in uppgifterna, kontrollerar dem noggrant och berikar dem med information som geolokalisering eller länkar dem till annat material eller andra dataset genom associerade personer, platser eller ämnen.

Institutet för språk- och folkminne - Digitala arkivtjänster Länk till annan webbplats.

Ska du göra ett skolarbete som handlar om en plats i sverige? Genom institutet för språk och folkminnen kan du få tillgång till inspelade dialekter, sägner och historier från runtom landet och digitaliserat kulurarv som tillexempel sånger, kläder, handarbete och mycket mer.

​​​​​​​Söktjänster

Artikelsök Länk till annan webbplats.

På artikelsök kan du söka artiklar från över 1300 svenska tidningar och tidsskrfiter. För att använda tjänsten behöver du logga in med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer samt den fyrsiffriga pin-kod som hör till ditt lånekort.

Pressdisplay Länk till annan webbplats.

På pressdisplay kan du läsa nyhetstidningar från hela världen. Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer

Stöd- och hjälpmedel

Lexin Länk till annan webbplats.

Lexin är en ordbok där du kan översätta ord mellan svenska och 21 olika andra språk. Tjänsten är gratis att använda.

Inläsningstjänst (ILT)

Genom ILT får du och dina elever tillgång till läromedel i ljud- och e-boksform. Ljudböckerna och e-böcker är tillgängliga för samtliga elever, men endast elever med nedsatt läsförmåga har rätt till att ta del av talböckerna. Om du har nedsatt läsförmåga och behöver ta del av talböckerna - kontakta skolbiblioteket. Alla elever har ett konto - men om du inte tidigare loggat in på ILT behöver du återställa ditt lösenord. Det gör du genom att trycka på “Logga in”, sedan på “glömt lösenord” och anger din skolmail som användarnamn.

Vetenskapligt

DiVA Länk till annan webbplats.

Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA) innehåller akademiska uppsatser i fulltext på svenska.

DOAJ

Directory of Open Access Journals innehåller akademiska uppsatser och artiklar i fulltext på engelska.

EBSCO Länk till annan webbplats.

"EBSCO Master File Premier" är engelskspråkig och innehåller 1.750 tidskrifter i fulltext, 500 referensböcker i fulltext och cirka 440.000 flaggor, foton och kartor.

PubMed Länk till annan webbplats.

Sök bland 22 miljoner referenser från Medline, vetenskapliga tidskrifter och onlineböcker.

PMC Länk till annan webbplats.

är ett öppet naturvetenskapligt fulltextarkiv från US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Databaser och informationsresurser

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol