Borås Stads logotyp
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Guldmedalj för bästa cocktail

Artikeln publicerades: 2019-03-27 16.35

-”Vem kan vara osams med sin granne när man delar en bit äppelpaj”? Med sin egenkomponerade cocktail ”Baking peace” i tävlingen Calvados Trophies i Frankrike, tävlade Ronja hem guldmedaljen!

Drinken som innehöll bland annat Calvados, Galiano, äpplejuice och mörk sockerlag, toppades med grädde, en torkad äppleskiva och pudrad kanel. Både hennes proffsiga agerande, tekniska skicklighet och utseende och smak föll de 11 internationella domarna i smaken!

Ronja glad
Ronja häller drinken

Tävlingsvan

Ronja går sista året på Almåsgymnasiets utbildning Bar & Servering som är en profil inom restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hon är ambitiös och har bland annat serverat på Nobelfesten, tävlat i servering i Gymnasie-SM i Grythyttan samt tävlat i olika bartävlingar i olika sammanhang tidigare. Ronja vann den svenska uttagningen till Calvados Trophies i februari och tillsammans med det svenska teamet åkte hon till Frankrike för världsfinalen i söndags.

- Det var nervöst och spännande innan men när jag väl kom ut på scenen blev jag lugn och gjorde det jag har lärt mig och som jag tränat på, säger Ronja.

4 drinkar

Bedömning

Fyra tävlande i samma kategori står på scenen samtidigt med strålkastare i ansiktet och en publik på 200 personer. Då gäller det att ha koll på grejerna som ska göras. Först ska drinken presenteras på engelska och de tävlande berättar om sin koppling till temat, som i år var FRED. Därefter får de svara på frågor från de tekniska domarna innan de får sätta igång. 5-7 minuter har de på sig beroende på vilken typ av cocktail de gör. Då ska de blanda, skaka, röra toppa och dekorera 4 likadana drinkar.

Det är svårare än det ser ut

Drinkarna bedöms utifrån givna kriterier och presentationen och tekniken är två mycket viktiga delar. Det gäller att göra allt i rätt ordning och använda rätt verktyg, dessutom måste man hålla tungan rätt i mun och inte spilla. Nio andra domare bedömer dessutom kompositionen, utseende, doft och smak. Utöver detta gjorde alla elever även ett skriftligt kunskapstest.

FAKTA

Calvados Nouvelle Vouge International Thropies är en tävling för professionella bartenders och elever på Restaurang- och livsmedelsprogram som har barteknik på schemat. Även journalister inbjuds att tävla i egen kategori.
14 team från lika många länder tävlade i cocktails med en koppling till årets tema: FRED. Det är i år, 75 år sedan D-day, landstigningen i Normandie och därmed slutet på andra världskriget.
Det är 23:e året tävlingen hålls i Caen, Frankrike med syfte att öka kunskapen och intresset för Calvados för alla världens restauranger, barer och bartenders.

Senast ändrad: 2019-03-27 17.18

Uppdaterad av:

Dela sidan: [2019-03-27] Guldmedalj för bästa cocktail

g q n C

 För dig som ska börja gymnasiet

Vi tänder morgondagens stjärnor
Information, ikon

Matsedel och schema


Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

IST Administration för vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frånvarorapportering med mera

Ping Ponglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lärplattform

Borås Stads skolportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nå dina e-tjänster med en inloggning (för elever och personal)

Outlooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för personal

Gmaillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för elever