Borås Stads logotyp
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Stadsfinal i Kockduellen 11 januari

Artikeln publicerades: 2019-01-08 11.20

Fredag 11 januari kommer 20 grundskoleelever med sina hem- och konsumentkunskapslärare till Almåsgymnasiet för att tävla i matlagning. De har alla kvalificerat sig via skoltävlingar som genomförts under hemkunskapspslektioner.

Under 90 min ska eleverna som tävlar i lag, planera och tillaga en huvudrätt utifrån en förutbestämd råvarukorg. Huvudråvaran är en vegansk färs och utöver den finns ett stort skafferi med både färska grönsaker, tillbehör och kryddor att använda.

Lagen startar i Almåsgymnasiets restaurangkök med 10 min fördröjning och till hjälp har de en gymnasieelev på RL-programmet som coachar och peppar deltagarna. Kökslärare finns i köket för att bedöma samarbete, hållbarhetstänk och hygien. När laget är färdigt med sin matlagning går de ut till juryn som består av kockar och restuarangpersonal från Gastromomi Elva, The Company, Viskan Group och Åhaga och lämnar av sin tallrik samatidigt som de presenterar för juryn vad de har lagat.
Maten bedöms hos juryn utifrån smak, utseende/uppläggning och vilka metoder som använts.

Tillsammans korar jury och kökslärarna ett vinnande lag, alla andra blir tvåor och vi firar med prisutdelning. Det vinnande laget skickar därefter in sitt bidrag till Visita som utser totalt 10 lag i Sverige som får tävla i Riksfinalen i Stockholm den 7 februari.

Visita, länk till annan webbplatsbransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring, är arrangör av Kockduellen som är en matlagningstävling för elever i årskurs 8 eller 9. Tävlingen sker på lektionstid inom ramen för hemkunskapen och bedömningskriterierna är lätta att anpassa till kursmålen. Kockduellen är ett roligt inslag i undervisningen som höjer elevernas engagemang för matlagning och även deras betyg.

Över 5000 elever från 25 olika städer i Sverige har under hösten tävlat i skoltävlingar. Dessa ska bli 10 lag som tävlar i Riksfinalen i Stockholm.


pizza

Senast ändrad: 2019-01-08 11.20

Uppdaterad av:

Dela sidan: [2019-01-08] Stadsfinal i Kockduellen 11 januari

g q n C

 För dig som ska börja gymnasiet

Vi tänder morgondagens stjärnor
Information, ikon

Matsedel och schema


Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

IST Administration för vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frånvarorapportering med mera

Ping Ponglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lärplattform

Borås Stads skolportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nå dina e-tjänster med en inloggning (för elever och personal)

Outlooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för personal

Gmaillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för elever