Borås Stads logotyp
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Hantverksprogrammet

Programinnehåll

Det som kännetecknar inriktningarna på hantverksprogrammetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är att båda handlar om kreativitet, skapande, praktiskt arbete, kvalitet, teknik och design. Det är ett yrkesprogram där entreprenörsskap står i fokus eftersom många hantverkare arbetar i mindre eller egna företag och därför ges du möjlighet att starta och driva ett företag inom UF under ditt andra eller tredje år på programmet.

Du får lära dig att skapa arbetsuppgifter från idé till verklighet genom att skissa, planera och genomföra praktiskt. Färg, form och komposition är delar som ingår i alla uppgifter det är bara materialet som skiljer sig. Mycket praktiskt arbete ingår och du får ta egna initiativ och eget ansvar. Försäljning, service och bemötande är andra centrala delar i utbildningen eftersom du gör din APL (arbetsplatsförlagt lärande)länk till annan webbplats inom olika butiks- och serviceyrken och då kommer i kontakt med kunder och besökare.

Med vissa kursval du gör inom programmet får du grundläggande högskolebehörighet.
(Välj Sv3 och Eng 6 inom individuellt val). I

På hantverksprogrammet väljer du inriktning, Florist eller Frisör när du ansöker. Blir du antagen på programmet börjar du på inriktningen direkt.

Kunskaperna som du får på floristutbildningen skattas högt i flera branscher. Här vävs kunskaper om blommor, växter, teknik och kreativt skapande ihop med säljkunskaper, exponering, materialkunskap och entreprenörskap. Med APL under utbildningen får du möjlighet att testa olika yrkesroller och knyta värdefulla kontakter inför kommande yrkesliv. På floristprogrammet får du en gedigen utbildning inom färg, form och design, vilket ligger till grund för de allra flesta kreativa yrken.

 Första året på inriktningen Frisör ger dig grundläggande kunskaper inom hår och makeup. Du lär dig bland annat olika klipptekniker och får färgkunskap.
Till åk 2 väljer du antingen Frisör och barberare där du fortsätter din bana mot att bli frisör. Du tränas i att ta emot och ge bra service till kunder i vår salong Himlaklippet för redan i åk 2 får du börja klippa, färga och permanenta kunder. Du kan välja att göra Delprovet, som är en del av det större gesällprovet, under åk 3 på skolan. När du slutar gymnasiet är du Frisöraspirant och efter 3000 arbetade timmar i branschen är du färdig frisör.

Väljer du Hår- och makeupstylist istället så är innehållet i kurserna från åk 2 annorlunda. Fokus på denna profil ligger i styling av hår, olika typer av vardags-, fest- och teatermakeup. Manikyr, förlängning av naglar, förlängning och färgning av fransar och bryn samt kläder och färganalyser är också en stor del av utbildningen. Du kan även certifiera dig som nagelterapeut och Style advisor.


L

Instagram

Följ oss på @almasgymnasietboraslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2020-01-10 07.52

Uppdaterad av:

Dela sidan: Hantverksprogrammet

g q n C