Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bäckängsgymnasiet ger – och bygger en skola på landsbygden i Zimbabwe

Artikeln publicerades:

På Bäckängsgymnasiet kraftsamlar eleverna och samalar in pengar för att byggaen skolai Zimbabwe.

På Bäckängsgymnasiets samhällsvetenskapliga program kan elever läsa inriktningen demokrati och världen. Utbildningen passar de elever som känner ett starkt samhällsengagemang och vill kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Under utbildningen kommer eleverna i kontakt med organisationer som Amnesty och arrangemang som Europeiska ungdomsparlamentet. Elever från programmet demokrati och mänskliga rättigheter klass SA15N har startat en elevföreningen Projekt Zimbabwe som samarbetar med en människorättsorganisation i Zimbabwe. Organisationen heter Patsime Trust och genom ett internationellt samarbete samlar de in pengar till barns skolavgifter i ett av de mest ekonomiskt utsatta områdena i landet, Mlichi School.

Barnen i Zimbabwe är utsatta på många sätt. Alla barnen har rätt att gå i skolan men verkligheten är en annan.

- De flesta av barnen börjar skolan men efter ett par år är de tvungna att hoppa av eftersom deras föräldrar många gånger inte klarar av att betala för skolavgifter och skolmaterial, säger Klara Johansson, medlem i Projekt Zimbabwe och elev på Bäckängsgymnasiet. Eleverna på Bäckängsgymansiet är medvetna om utmaningarna och vill gärna hjälpa till.
De 600 eleverna i Zimbabwe undervisas under mycket enklaförhållanden i sex klassrum. Syftet med undervisningen är så klart att eleverna ska kunna få möjligheter att ta sig ur fattigdom och skapa sig ett bättre liv framöver.

Engagemanget spirar på Bäckängsgymnasiet
Tidigare i höstas besökte Klara Johansson skolan i Zimbabwe.
- Jag har varit aktiv i Projekt Zimbabwe under mina år på Bäckängsgymnasiet och år 2022 fick jag äntligen chansen att få åka till Zimbabwe för utbyte och ett besök på Mlichi School. Resan var lärorik men också omtumlande. Vi möttes av människor med fantastiskt engagemang men vi fick också se en utbredd fattigdom, fortsätter Klara.

Eleverna på Bäckängsgymnasiet har engagerat sig i skolan i Zimbabwe och skänkt skolmaterial och hygienartiklar som Klara hade med sig på resan i november. Barnen i Mlichi School var väldigt tacksamma men eleverna behöver även en ny skolbyggnad. Idag finns det en stomme till skolan men i dagsläget saknas det pengar för att bygga färdigt skolan. En ny skolbyggnad skulle avsevärt förbättra möjligheterna till en bättre undervisning med färre elever i varje klassrum.

- Vi hoppas och tror att vi kan lösa det. För att bygga upp en ytterligare byggnad till eleverna på Mlichi School behövs tegelstenar och om varje elev och personal på Bäckängsgymnasiet skänker 10 kronor var till Projekt Zimbabwe så motsvarar det 60 000 tegelstenar. Det skulle innebära att bygget kan blir klart och att de nya klassrummen kan stå klara under nästa år, fortsätter Klara och representerar samtliga medlemmar i Projekt Zimbabwe. Just nu pågår olika kampanjer i skolan och eleverna är delaktiga och intresserade. Samtliga pengar går direkt och oavkortat till skolbygget och till att betala barnens skolavgifter.

Vill du vara med och bidra så Swisha till Projekt Zimbabwe: 1233038577.

Låt din gåva symbolisera idén om att vi står tillsammans med alla världens barn!

Kontaktperson Lisa Tjärner
lisa.tjarner@edu.boras.se


Bild på eleverna på skolan i Zimbabwe

Bild på eleverna på skolan i Zimbabwe

Information, ikon

Mer om

  • Länka till sidor som är relevant för informationen i nyheten
  • Läggs i en punktlist

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-12-15] Bäckängsgymnasiet ger – och bygger en skola på landsbygden i Zimbabwe

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol