Logotyp för Borås Stad
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Ung företagsamhet (UF)

Vi är väldigt aktiva inom Ung företagsamhet på skolan.

Läsåret 19/20

Den regionala UF-mässan blev tyvärr inställd och detta satte verkligen våra företagare på prov. Hur ska de få sålt sina varor? Många obesvarade frågor. Men på Bäckäng har vi lösningsorienterade elever som ger järnet och som grädden på moset har fem av våra företag kammat hem mycket fina priser i de regionala tävlingarna! Så här blev utdelningen:

BITEXTILIER UF

 • Vinnare av Årets webb
 • Vinnare av Årets affärsplan

FACE THE EARTH UF

 • Vinnare av Årets vara (tävlar i SM)
 • Vinnare av Årets innovation (tävlar i SM)
 • Andraplats Årets webb
 • Andraplats Årets hållbara UF-företag
 • Andraplats Årets samhällsentreprenör

BIOGLOVES UF

Vinnare Årets hållbara UF-företag (tävlar i SM)

EXPERMIENTIS UF

Vinnare av Årets samhällsentreprenör (tävlar i SM)

EASY CHANGE UF

Tredjeplats Årets samhällsentreprenör

STORT GRATTIS! Grymt jobbat till alla Bäckängs företag.

Läsåret 18/19

Detta hände under läsåret.

SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj

Under SM i Ung Företagsamhet representerade Refilter UF, YourMedia UF& KlimatKamrat UF Bäckäng på ett fantastiskt sätt. De är alla guld värda! Stort grattis till Ema Farid som blev nominerad till "Årets ledare" och KlimatKamrat UF som tog silver som "Årets Samhällsentreprenör".

Regional UF-mässa

Den 13-14 mars arrangerades UF-mässan Entreprenörskap på riktigt på Åhaga och resultatet för Bäckängs del var lyckat.

 • KlimatKamrat UF - 3:a årets affärsplan, 1:a årets tjänst, 3:e årets hållbara UF-företag, 1:a årets samhällsentreprenör, 3:e årets UF-företag
 • YourMedia UF - 2:a årets webb, 2:a årets tjänst, 3:e årets säljare
 • Refilter UF - 1:a årets grafiska profil, 2:a årets monter, 1:a årets hållbara UF-företag, 2:a årets UF-företag
 • IdealPass UF - 1:a årets kooperativa företag
 • Young Minds UF - 2:a årets innovation

Refillter UF, KlimatKamrat UF samt YorurMedia UF tog sig även vidare till SM som hålls den 6-7 maj i Stockholm. Grattis!

Mässa på Bäckäng!

Nu börjar det närma sig UF-elevernas första mässa. På torsdagen den 7 februari öppnar vi upp dörrarna till Centralkapprummet på skolan där alla företag ställer ut. Montrar designas, produkter och tjänster förbereds, snart är våra UF-företag redo. Varmt välkomna att besöka mässan med start 14.15 den 7/2!

Draknäste

Den 23/10 var det äntligen dags för DRAKNÄSTE! Detta är en årlig tradition på Bäckängsgymnasiet där våra UF-företag får chansen att presentera sina företag och bli bedömda samt få värdefull respons av en" jury" hämtad från näringslivet i Borås med omnejd. Målet är att eleverna ska övertyga drakarna om att deras affärsidé är genomtänkt och slagkraftig och har 10 minuter på sig i rampljuset. Därefter får de viktig respons under cirka 20 minuter om hur de kan vidareutveckla sina idéer och även nyttig konstruktiv feedback när det är på sin plats. I årets upplaga hade eleverna både fått jobba med sina framställningar inom kursen entreprenörskap och svenska 3, vilket medförde att eleverna gjort fantastiska presentationer. De fick även många användbara tips och idéer av våra engagerade drakar från bygden. Det kommer verkligen bli spännande att följa deras resa!

Årets kickoff är på Bäckängsgymnasiet!

Tisdagen den 25/9 samlades alla förväntansfulla UF-företag från hela region Älvsborg till en gemensam Kickoff här på Bäckängsgymnasiet. På scenen föreläste flera entreprenörer som Merch Sweden, Johfors Productions Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Storage of Sweden och Andreas Desai Länk till annan webbplats.. Dessa hade olika erfarenheter och många spännande resor att dela med sig av. Vår egen Teddy Dahlin, som i fjol drev företaget Squats ´n Squats, var en underhållande konferencier som lyfte Kickoffen till nya höjder. Därefter fanns det även tid för minglade med andra UF-företag och personer från näringslivet!

Lär dig mer om årets företag!

Föreläsning om sociala medier

Hur når du ut på sociala medier? Den frågan fick Bäckängs UF-elever svar på av Peter Gregorics från företaget Sajts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under måndagens lektion. Eleverna fick lära sig värdet av att använda rätt kanal till just sin målgrupp, hur man tar fram statistik, hur man interagerar för att fånga sina följare och mycket mer. Bäckäng säger ett stort tack till Peter som hjälpt våra entreprenörer ytterligare en bit på vägen.

Kontaktuppgifter till UF-lärare

Ung Företagsamhet Älvsborg

Läsåret 17/18

Bolagstämmorna och tårtkalas den 23 maj

Som vanligt hade vi en fantastisk avslutning på UF-året då alla UF-företag höll sina bolagstämmor med bravur. Alla företagare och åhörare avslutade firandet med tårtkalas i matsalen.

SM i Ung Förretagsamhet 16-17 maj

Under SM i Ung Företagsamhet representerade Bagnana UF och Shots 'n' Squats UF Bäckäng på ett fantastiskt sätt. De är alla guld värda! Stort grattis till Emma Dubo som blev nominerad till "Årets ledare" och till Teddy Dahlin som tog silver som "Årets säljare".

Bäckängsgymnasiet kan även stoltsera med att ha SVERIGES BÄSTA UF-LÄRARE genom Lena Dahlin.

Prisregn över Bäckängsgymnasiet på regionala UF-mässan 

Den 14-15 mars arrangerades UF-mässan Entreprenörskap på riktigt på Åhaga och resultatet för Bäckängs del får anses vara lyckat. Flera prestigefyllda priser till våra UF-företag.

 • Ludere UF: Andrapris i Årets innovation.
 • Havnäs UF: Förstapris i Årets kooperativa företag, Andrapris i Årets monter och hållbart företagande.
 • Lika men olika UF: Tredjepris i Årets affärsplan, Årets kooperativa företag och hållbart företagande.
 • Bagnana UF: Förstapris i Årets monter och hållbart företagande samt tredjepris i Årets säljare genom Emma Göransson.
 • Shots 'n' squats UF: Förstapris i Årets säljare genom Teddy Dahlin.
 • Silvis UF: Nominterade Årets innovation.
 • Bära UF: Nominerad i Årets grafiska profil.
 • Lena Dahlin: Årets UF-lärare.

Entreprenördagen 8 februari 2018

Föreläsning med Staffan Taylor - Självledarskap genom världens längsta halvmeter!

När Staffan ringde för att söka sitt första sommarjobb hoppades han att ingen skulle svara. I dag, några år senare, är han en av Sveriges mest bokade unga föreläsare och talar mer än gärna i telefon. Hur lyckades han leda sig själv i att övervinna sina rädslor? Genom att använda sig av ENTREPRENÖRSKAP som ett sätt att förverkliga idéer och utmana sig själv!
Staffan är entreprenör, professionell drömmare och expert på locka människor ut ur sina bekvämlighetszoner, och har jobbat med allt ifrån youtube-profiler, till företag som IKEA och Reebok. Nu är det er tur Bäckängiter!
www.staffantaylor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13.00 Föreläsning Staffan Taylor
14.00 Ung Företagsamhet - presentation
14.15 – 16.40 Lokal UF-mässa- Kom och fynda hos våra 12 UF-företag som ställer ut på vår innergård!
16.45 Avslutning och prisutdelning för UF-företagen i aulan

Fri entré - Välkomna!

Tävlingsvärd: Rudholm&Haak AB och Etikettkompaniet AB
www.rudholmgroup.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. www.etikettkompaniet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreläsningar, Misstagens mästare och Start up coaching på Högskolan

Nu har vi kommit igång ordentligt med UF det här läsåret, stort tack till våra samarbetspartners, bland andra Peter Gregoric från @sajts.se som föreläst för oss om sociala medier, räckvidd & marknadsföring, Elitkontoret, Brygghuset och vi har haft en väldigt givande dag 'Start up coaching' på Högskolan i Borås!

UF-företag 2017/2018

Kontaktuppgifter till UF-lärare

Ung Företagsamhet Älvsborg

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Ung företagsamhet (UF)

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol