Meny

Meny

Jämförelsetal och meritpoäng

Så här räknar du ut ditt jämförelsetal

Först får dina betyg ett siffervärde, där

A= 20,0

B= 17,5

C= 15,0

D= 12,5

E= 10,0

F= 0

 1. Siffervärdet för varje betyg multipliceras sedan med kursens omfattning i poäng.
  Exempelvis betyg B i en kurs som omfattar 100 poäng ger 17,5*100= 1750.
  På det här sättet räknas betygsvärdet fram för varje kurs. Gymnasiearbetet räknas inte med.

 2. Alla betygsvärden läggs ihop. Summan av samtliga betygsvärden blir ett tal i storleksordningen
  24 000 till 48000.

 3. Det sammanlagda betygsvärdet delas med den totala poängsumman för de betygsatta kurserna som ingår i din examen. Betyg i utökade kurser räknas med om kursen krävs för behörigheten eller kan ge meritpoäng. Det tal du då får fram, det s.k. jämförelsetalet, är maximalt 20,00.

 4. För att få fram jämförelsetalet ska du också räkna med betyget i utökade kurser och kompletteringar som krävs för behörighet och de kompletteringar du gjort för att höja ditt jämförelsetal.

 5. Till jämförelsetalet läggs sedan eventuella meritpoäng. Jämförelsetalet plus meritpoäng ger ditt meritvärde. Ditt meritvärde kan maximalt bli 22,5.

 

Hjälp med att räkna ut ditt jämförelsetal får du på: http://www.studentum.se/se/studentum/rakna_ut_betyg.aspxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller www.antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Meritpoäng

En sökande kan få maximalt 2,5 meritpoäng. Lägst betyget E krävs. Högre betyg ger inte mer poäng. Kurser som är behörighetsgivande för en viss utbildning (det vill säga ingår i den särskilda behörigheten ovan) kan inte ge meritpoäng för samma utbildning.

Man kan notera att det är möjligt att få 2,5 meritpoäng enbart genom att läsa mycket främmande språk.

Moderna språk- max 1,5 poäng

Meritpoäng får man om man fortsätter med det språk man läste i grundskolan. Med moderna språk menas inte svenska, engelska eller modersmål.

Steg 3 = 0,5 meritpoäng

Steg 4 = 1 meritpoäng

Steg 5 = 0,5 meritpoäng

Moderna språk 2 i ytterligare ett modernt språk ger 0,5 meritpoäng förutsatt att du redan uppnått 1,0 poäng för språk 1.

Engelska - max 1,0 poäng

Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng

Matematik- max 1,5 poäng

En kurs på nivån över den behörighetsgivande kursen ger 0,5 meritpoäng. En kurs två nivåer över den behörighetsgivande ger ytterligare 0,5 meritpoäng. Om matematik inte är ett krav för särskild behörighet ger kurs 2 och 3 vardera 0,5 poäng. Om matematik 4 krävs som särskild behörighet och man har läst matematik 5 ger den hela 1,0 meritpoäng.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2017-02-28 10.30

Uppdaterad av:

Dela sidan: Jämförelsetal och meritpoäng

g q n C

p

Kontakt