Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Teater

För att bli skådespelare, regissör, scenograf eller producent krävs stort engagemang. Med inspirerande lärare och före­läsare, en modern teatersal och en aula för större föreställ­ningar ger den här utbildningen dig alla förutsättningar att vidareutbilda dig och skapa en framtid i på teatern eller inom film. Du lär dig att förmedla en berättelse med teaterkonstens alla hjälpmedel. Samtidigt förbereds du för samhällsveten­skapliga och humanistiska utbildningar på högskola och universitet.

Filmscen

En utbildning, flera roller

För att du ska lära dig så mycket som möjligt är det viktigt att du är intresserad av det sceniska berättandets olika delar: skådespeleri, regi och ljus. Under utbildningen utvecklas du genom att se, diskutera och skapa teater. Du studerar hur en berättelse utvecklas från idé till färdigt verk och växer som skådespelare genom att gestalta många olika typer av roller och uppträda inför publik.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen får du både stå på scen och skapa, planera och framföra egna föreställningar. Genom hela utbildningen är samarbete ett nyckelord. Under ditt andra år genomför du bland annat ett kreativt projekt tillsammans med elever från andra inriktningar på det Estetiska programmet. I årskurs tre fördjupar du din kunskap ytterligare genom kursen Gymnasiearbete. Dessutom får du sätta upp en föreställning för allmänheten på de scener vi har tillgång till.

Vi bjuder kontinuerligt in personer som arbetar med scenkonst eller närliggande områden för att du ska få ta del av deras erfarenheter. Vi genomför också flera studiebesök. Du får till exempel se föreställ­ningar och gå bakom kulisserna på Göteborgsoperan. Du får även fritt inträde till alla föreställningar på Borås Stadsteater.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Dramatik och dramaturgi**

100

Engelska 5 och 6

200

Estetisk kommunikation 1

100

Film- och TV-kunskap*

100

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Historia 2b-kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val

200

Konstarterna och samhället

50

Ljud och ljus

100

Matematik 1b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Scenisk gestaltning 1, 2 och 3

300

Sceniskt karaktärsarbete

100

Sceniskt karaktärsarbete - text

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300

Teaterteori

100


* Du kan istället välja Moderna språk 1/3.
**Du kan istället välja Moderna språk 2/4.

Viktig information

Teater och film är en inriktning inom det Estetiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov

Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Teater och film kallas till färdighetsprov.

Senast ändrad: 2019-11-18 15.17

Uppdaterad av:

Dela sidan: Teater

g q n C

p

Kontakt