Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Language studies

Språkkunskaper är efterfrågade på arbetsmarknaden. Företag i Sverige och över hela världen har ett stort behov av medarbetare som behärskar flera språk, särskilt de som är verksamma inom turism, journalistik och ekonomi. När du studerar språk på en högre nivå förbereder du dig också för ett yrke som exempelvis tolk, lärare, översättare eller arbete inom turistbranschen. Språkkunskaper är värdefulla inom alla yrken där det är vitkigt med kommunikation. Samtliga yrken kräver vidareutbildning. Efter dina tre år på Language studies får du bred behörighet till högskolor och universitet i Sverige och utomlands.

Den bredaste språkundervisningen i Borås

På Bäckängsgymnasiet finns Borås bredaste utbud av språk­undervisning. Flera av språken vi erbjuder är unika för Bäckängs­gymnasiet och undervisas inte på någon annan gymnasieskola i området. För att Language studies ska passa dig måste du tycka om språk och vilja utveckla din förmåga att förstå och uttrycka dig. Du fördjupar dina kunskaper i svenska, engelska och ytterligare två språk – både i tal och skrift. Genom utbildningen bygger du upp en förståelse för sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Undervisningen har en tydlig internationell prägel, bland annat får du åka på en studieresa med klassen till ett engelsktalande land. Genom våra elevutbyten med gymnasieskolor i Spanien och Tyskland samt en studieresa till Frankrike kan du få ytterligare möjligheter att komma ännu närmare kulturen och språket du läser.

Utbildningens innehåll

Du fördjupar dig i två språk – allra mest lär du dig om ett av dem är det språk som du läste på högstadiet, vilket vi rekommenderar. Dessutom väljer du ett av följande språk: spanska, franska, italienska, tyska eller ryska. Dessa två språk läser du sedan under alla dina tre år på Bäckäng tillsammans med engelska upp till nivå 7, samt en kurs i latin. Dina latinstudier ger dig en viktig insikt i språkens uppbyggnad som du har nytta av när du lär dig andra språk, samtidigt som du får en förståelse för vår gemensamma historia och kultur.

Under utbildningen möter du föreläsare från olika yrkesgrupper som använder språk, till exempel översättare, språkvetare och reseledare. Bäckängsgymnasiet ger dig möjligheten att ta Cambridge Certificate in Advanced English. Det är ett inter­nationellt språkdiplom som förbereder dig för studier på utländska universitet. Våra lärare har lång erfarenhet av att hjälpa elever inför provet, vilket ger dig goda chanser att lyckas.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Engelska 5, 6 och 7

300

Filosofi 1

50

Geografi 1

100

Gymnasiearbete

100

Historia 1b och 2b-kultur

200

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val

200

Latin - språk och kultur 1

100

Matematik 1b

100

Moderna språk

600

Människans språk 1

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300


Viktig information

Language studies är en profil inom den nationella inriktningen Språk på humanistiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Senast ändrad: 2019-01-18 15.10

Uppdaterad av:

Dela sidan: Language studies

g q n C

l

Självservice

Ping Ponglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lärplattform

Borås Stads skolportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nå dina e-tjänster med en inloggning (för elever och personal)

Outlooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för personal

Gmaillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för elever

p

Kontakt