Borås Stads logotyp
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Adventure

Adventure ger dig en bred utbildning som öppnar dörrar till många olika yrken. Profilens bredd gör att du är kvalificerad för vidareutbildning på högskolor och universitet inom både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga områden. Efter fortsatta studier kan du till exempel arbeta som polis, ingenjör, inom upplevelseturism eller inom hälsofrämjande yrken som psykolog eller sjukgymnast.

Ett naturvetenskapligt äventyr

Det här är en utbildning för dig som vill testa dina gränser och prova på saker du kanske aldrig gjort tidigare. Du får kunskaper i både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen, samtidigt som du får röra dig en hel del i skog och mark. Du provar dykning, multisport, klättring, långfärdsskridskor och mycket annat. På schemat finns varje vecka tid för utomhusaktiviteter. Du utvecklar din förmåga att se problem ur flera vinklar och att lösa dem med hjälp av både teoretiska och praktiska kunskaper. Under utbildningen genomför du ofta uppgifter tillsammans med dina klasskamrater, något som både bidrar till en stark sammanhållning och utvecklar din samarbetsförmåga.

Utbildningens innehåll

Under dina tre år på Adventure bygger du upp din kunskap i naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen från grundläggande till avancerad nivå. Genom ditt individuella val kan du också bredda din naturvetenskapliga behörighet ytterligare.

Praktiska inslag är ständigt återkommande i utbildningen. Vi åker på läger där vi vistas i naturen flera dagar i sträck. En del av examinationerna sker i samband med studieresor till fjällen. Andra inslag under utbildningen är inspirationsföreläsningar med äventyrare som delar med sig av sina erfarenheter, samtidigt som du får chansen att ställa frågor. Vi har även ett större samarbete med Linnemarschen, där vi riggar och ansvarar för aktiviteterna vid äventyrsstationerna.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Biologi 1 och 2

200

Engelska 5 och 6

200

Fysik 1a

150

Geografi 1

100

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val*

200

Kemi 1

100

Matematik 1c, 2c och 3c

300

Moderna språk

100

Naturkunskap 1b

100

Naturvetenskaplig specialisering

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b och 2

200

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300

Träningslära 1 och 2

200

* Du har möjlighet att välja Matematik 4, Kemi 2 och Fysik 2 för naturvetenskaplig behörighet till högskolestudier. För att kunna läsa alla tre kurserna krävs utökat program.

Viktig information

Adventure är en del av den nationella inriktningen Natur och samhälle. Antalet platser på utbildning­en är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Senast ändrad: 2018-04-18 15.09

Uppdaterad av:

Dela sidan: Adventure

g q n C