Borås Stads logotyp
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Miljö och hållbar utveckling

Hållbar utveckling innebär att vi använder jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt. Begreppet inkluderar flera områden – bland annat ekonomi och miljö. Därför behövs naturvetare som ser världen på ett samhällsvetenskapligt sätt. Efter dina tre år här är du väl förberedd för studier på högskolor och universitet inom naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga områden. Exempel på framtida yrken är miljövetare, biolog, statsvetare, journalist, lärare och politiker.

Jorden sedd från rymden

En hållbar utveckling

Den här utbildningen passar dig som vill arbeta för en hållbar utveckling, både i Sverige och internationellt. Undervisningen ger dig fördjupade kunskaper om globala resursfrågor som rör överlevnad, miljö, jämställdhet, hälsa och mänskliga rättigheter, samtidigt som du lär dig att granska och se sambanden mellan dessa ämnen. Du får också en viktig insikt i hur lokala händelser, förhållanden och politiska beslut kan ge globala konsekvenser.

Utbildningens innehåll

Under utbildningens tre år bygger du upp din kunskap i naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen från grundläggande till avancerad nivå. Genom ditt individuella val kan du också bredda din naturvetenskapliga behörighet ytterligare, om du exempelvis vill studera vidare till läkare. Under utbildningen utgår vi ofta från ämnesövergripande teman, till exempel Hållbar utveckling, Kretslopp – vatten och havet samt Mänskliga rättigheter. Experiment, fältstudier och laborationer är också viktiga inslag i utbildningen.

Vi samarbetar med högskolor, organisationer och arbetsplatser för att arrangera intressanta möten där du får diskutera och ställa frågor till personer med spetskunskaper inom hållbar utveckling.

Nationell idrottsutbildning (NIU), endast på Miljö och hållbar utveckling

På Bäckäng är det bara du som studerar Miljö och hållbar utveckling som kan kombinera det med en nationell idrotts­utbildning (NIU).
De idrotter vi erbjuder** är basketboll, bord­tennis, fotboll, friidrott, golf, gymnastik (trupp), handboll, innebandy, ridsport, rodd samt simning. Som NIU-elev tränar du din idrott tre gånger i veckan och garanteras träning kvällstid med en elit­inriktad klubb. Olika idrotter har olika ansökningstider. Kontakta din studie- och yrkesvägledare (SYV) för mer information.

** Ansökan till NIU sker genom Sven Eriksonsgymnasiet. Kontakta NIU-ansvarig på Sven Eriksonsgymnasiet för mer information.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Biologi 1 och 2

200

Engelska 5 och 6

200

Fysik 1a

150

Geografi 1 och 2

200

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val*

200

Kemi 1

100

Matematik 1c, 2c och 3c

300

Miljö- och energikunskap

100

Moderna språk

100

Politik och hållbar utveckling

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b och 2

200

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300

* Du har möjlighet att välja Matematik 4, Kemi 2 och Fysik 2 för naturvetenskaplig behörighet till högskolestudier. För att kunna läsa alla tre kurserna krävs utökat program.

Viktig information

Miljö och hållbar utveckling är en del av den nationella inriktningen Natur och samhälle. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Senast ändrad: 2019-11-18 15.37

Uppdaterad av:

Dela sidan: Miljö och hållbar utveckling

g q n C

För dig som ska börja gymnasiet

Alla kan bli något stort
Information, ikon

Matsedel, schema med mer

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

IST Administration för vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frånvarorapportering med mera

Ping Ponglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lärplattform

Borås Stads skolportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nå dina e-tjänster med en inloggning (för elever och personal)

Outlooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för personal

Gmaillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för elever