Borås Stads logotyp
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida

Meny

Meny

Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Musik

Det bästa av två världar

Vill du läsa på det naturvetenskapliga programmet samtidigt som du har ett starkt intresse för musik och sång? På vår NA-utbildning med förvalda musikkurser präglas studierna av två spännande världar. Din examen öppnar för vidare studier till t ex civilingenjör, arkitekt, läkare, veterinär eller psykolog, och du tar även med dig en bildningstradition och en kulturell rikedom genom musikstudier.

Naturvetenskap och kulturell bildning

På både svenska och internationella högskolor och universitet står bildning och kultur högt i kurs. Oavsett om inriktningen lutar åt teknik eller människor så är förmågan till samspel starkt efterfrågad, både proffesionellt och genom kulturliv och föreningar. Genom att studera naturvetenskap, allmänna ämnen och musik parallellt ger du dig själv alla möjligheter till ett berikat studie- och yrkesliv. Matematik, ord och toner är inte motsatser utan bildningens pusselbitar som greppar i varandra. Ena stunden kan man vara helt inne i att söka bevis genom beräkningar och experiment och nästa stund förundras över en makalös musikinspelning eller en fängslande berättelse. Vår NA-utbildning med förvalda musikkurser tar fasta på hur livets olika sidor berikar varandra.

Utbildningens innehåll

Redan från start börjar kursen Musik, där du och klasskamraterna spelar tillsammans och studerar musikens byggstenar i teori och praktik. I årskurs två väljer du mellan att utveckla din musikaliska samarbetsförmåga i kursen Ensemble, eller att läsa om musikskapande och ljudteknik i kursen Musikproduktion. Parallellt med detta läser du kärnämnen och naturvetenskapliga kurser i samma tempo som andra NA-inriktningar. Inom områden som t ex akustik och ljudteknik vävs musik och naturvetenskap samman och klassens gemensamma kulturintresse berikar studieklimatet både i skolvardagen och vid studiebesök och gemensamma upplevelser.

Vi rekommenderar starkt att man även tar enskilda lektioner på till exempel kulturskolan, både för att skaffa tillräckliga förkunskaper och för att hinna blomma ut som musiker samtidigt med gymnasiestudierna.

 

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Biologi 1 och 2

200

Engelska 5 och 6

200

Ensemble eller Musikproduktion

100

Fysik 1 och 2

250

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Kemi 1 och 2

200

Matematik 1c, 2c, 3c och 4

400

Matematik 5*

100

Moderna språk steg 1/3

100

Musik 1

100

Naturvetenskaplig fördjupning

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300

 

* Kan bytas mot Engelska 7 eller En7-CAE eller annan IV-kurs

Individuellt val är på NA musik vikt för kurserna Musik i år 1 samt Ensemble eller Musikproduktion i år 2.

Viktig information

Musik är en del av den nationella inriktningen Naturvetenskap. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Senast ändrad: 2018-02-09 08.40

Uppdaterad av:

Dela sidan: Musik

g q n C