Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Vetenskap och forskning

Inom naturvetenskapen finns många olösta gåtor. På den här utbildningen förbereds du för ett arbete där du söker svaren. Efter fortsatta studier kan du till exempel arbeta som forskare, rymdtekniker, matematiker, civilingenjör, meteorolog eller statist­iker. Du får lära dig naturvetenskapliga termer och fackspråk både på engelska och svenska, vilket gör dig särskilt väl för­beredd för studier på högskolor och universitet utomlands.

Vetenskap

En hel vetenskap

De viktigaste egenskaperna för dig som väljer att studera här är att du brinner för att vara med och hitta svaren på gåtorna inom det naturvetenskapliga området. Idag är de problem som naturvetare ställs inför ofta så omfattande att det krävs kunskaper inom såväl fysik som kemi och biologi för att lösa dem. Genom att experimentera och observera utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt där du ställer intressanta frågor och hittar svaren på dem.

Utbildningens innehåll

Under det första året får du grundläggande kunskaper inom det naturvetenskapliga området, som du sedan bygger vidare på. Lärarna samarbetar över ämnes­gränserna för att du ska se sambanden mellan de naturvetenskapliga områdena. Du får också viktig kunskap inom vetenskapsteori och vetenskapshistoria. Inför ditt tredje år läser du fördjupande kurser inom fysik, kemi, biologi, matematik eller engelska.

Under hela utbildningen är praktiska experiment och labora­tioner en viktig del av undervisningen. Dessa genomförs inte bara i våra egna lokaler på Bäckäng, utan också på Högskolan i Borås och på Göteborgs universitet. Du får även göra flera studiebesök hos personer som arbetar med naturvetenskapliga problem och frågeställningar, bland annat på Tjärnö Marin­forsk­ningsstation, Ringhals kärnkraftverk och rymd­-observatoriet i Onsala.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Biologi 1 och 2

200

Engelska 5 och 6

200

Fysik 1a, 2 och 3

350

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val

200

Kemi 1 och 2

200

Matematik 1c, 2c, 3c och 4

400

Matematik 5*

100

Moderna språk

100

Naturvetenskaplig specialisering

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300


* Kursen Matematik 5 läses som 100 poäng indviduellt val. Kursen kan bytas mot en annan IV-kurs.

Viktig information

Vetenskap och forskning är en del av den nationella in­riktningen Naturvetenskap. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Senast ändrad: 2017-02-28 10.16

Uppdaterad av:

Dela sidan: Vetenskap och forskning

g q n C

p

Kontakt