Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

UF - ung företagsamhet

På Viskastrandsgymnasiets Estetiska program och Hantverksprogram (textil design) driver eleverna UF-företag i årskurs tre inom ramen för sin utbildning. Det finns även möjlighet att läsa som IV-val för övriga elever. Vi vill utveckla egenskaper hos eleverna som vi ser som viktiga för framtida arbets- eller studieliv. UF-året börjar med en kick off där eleverna får möjlighet att utveckla eller skapa affärsidéer som ska förverkligas under året.

UF-året 2019/2020

Uppdaterat schema kommer under hösten!

UF-företagande i undervisningen

På det Estetiska programmet är fyra kurser involverade i UF-verksamheten. UF-företaget blir de gemensamma röda tråden i kurserna entreprenörskap, digitalt skapande, gymnasiearbetet samt delar av svenskan. Detta ger verklighetsförankring samt skapar möjligheten till att utveckla tvärvetenskapligt lärande där också eleverna ses som resurser för varandra. Här får eleverna tid till att utveckla ett helhetskoncept och vi har elever som valt att omvandla sina UF-företag riktiga bolag efter studenten.

På Hantverksprogrammet Textil skapar och utvecklar eleverna i år två en produkt i kursen design 1. Denna produkt ligger sedan i årskurs tre som grund för elevernas affärsidé. Eleverna startar, driver och avvecklar sitt bolag under ett lärorikt år där utmaning efter utmaning bemästras.

Exempel på företag som lever vidare efter UF-företagandet på gymnasiet är över är XVEMIUL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där elever från Hantverksprogrammet Textil arbetade med en kollektion under sitt sista läsår och som nu fortsätter utveckla och arbeta med detta. MEC Pictures Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett företag som startades av elev på Estetiska programmet och idag fortsätter att jobba sitt företag.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: UF - ung företagsamhet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol