Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Informationssökning

Skaffa dig först en överblick över ämnet genom att använda ett uppslagsverk. Leta sedan steg för steg fram mer detaljerade uppgifter. I våra uppslagsverk kan du få tips på nyckelord, synonymer och andra begrepp som du har användning av.


Böcker - när du fördjupar dig

Fackböcker är nästa steg. I vår katalog på webbenlänk till annan webbplats kan du snabbt söka efter det du behöver. Ofta har biblioteket böcker i det ämne du söker, men om vi saknar något hjälper vi dig att låna hem det du frågar efter.

Om du inte hittar det du behöver är nästa steg att söka via Webbsöklänk till annan webbplats. Här kan du se vad andra bibliotek i Borås kommun har.

Tredje steget är att gå vidare till andra svenska bibliotek genom att använda Librislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är universitets- och forskningsbibliotekens databas. Våra bibliotekarier kan beställa (fjärrlåna) böcker från andra bibliotek till dig.

Tidningar och tidskrifter

Artiklar i tidningar och tidskrifter kan du hitta via bibliotekets hemsida. titta under söka artiklar med hjälp av databaserna Artikelsök och Mediearkivet. Du måste vara på skolan för att kunna logga in.

Databaser

bibliotekets hemsida finns direktlänkar till de databaser skolan abonnerar på. Några av dessa databaser kommer du åt hemifrån, andra måste du vara i skolan för att kunna läsa.

Effektiv sökteknik - en vägledning

  • Tänk igenom ditt ämne innan du börjar faktasamlandet.
  • Vad är det du vill veta? (ditt syfte)
  • Vilken slags information behöver du? (din metod)
  • Var tålmodig, det kan ta tid att hitta bra information.

Kom ihåg att alltid skriva upp vilka källor du använt, det vill säga var du hämtat din information. I ett skolarbete behöver du kunna redovisa dina källor. Dessutom kan du själv behöva kontrollera uppgifter du använt. Eftersom information på internet snabbt kan ändras är det extra viktigt att uppge när du hittade informationen. Skriv alltid upp datum och adressen till hemsidan.

Sök på Borås stadsbibliotek

I bibliotekets kataloglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka efter media (böcker, e-böcker, filmer) som finns på biblioteken i Borås kommun.
Normal lånetid på böcker är 4 veckor. Har du böckerna för länge kommer du att behöva betala en övertidsavgift.

Librislänk till annan webbplats är Sveriges nationella bokkatalog. Här kan du söka bland mer än 10 miljoner titlar böcker och artiklar. Finns inte den bok du vill ha på Borås stadsbibliotek kan våra bibliotekarier hjälpa dig att beställa. Det kostar inget.

Uppslagsverk

Nationalencyklopedin är ett etablerat uppslagsverk som både finns i bok och på nätet. Som elev hos oss får du tillgång till hela uppslagsverket. Det innehåller också filmer från Utbildningsradion, UR och ordböcker på många språk.
För att får ett konto i konto i Nationalencyklopedinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster måste du registrera dig i skolan. Därefter kan du även logga in hemifrån.

Wikipedialänk till annan webbplats är ett fristående uppslagsverk på nätet som kan ge dig en snabb överblick och många bra ingångar, men var försiktig. En del information är inte pålitlig. Jämför därför alltid med Nationalencyklopedin.

Svenska databaser

Dessa databaser är en bra start när du ska göra ett skolarbete.

Alexlänk till annan webbplats
Är ett stort författarlexikon med både gamla och nya författare från hela världen, biografiska fakta, titellistor, lässtips med mera. Cirka 5 500 skönlitterära författare. Tyngdpunkten ligger på modern och samtida litteratur.
Det går att logga in på Alex hemifrån med hjälp av ditt bibliotekskort.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Artikelsök länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Databasen innehåller referenser till ett mycket stort antal artiklar ur svenska tidningar och tidskrifter från 1979 och framåt. Många artiklar finns i fulltext.
Databasen är endast tillgänglig från skolans nätverk.

Frisimlänk till annan webbplats
Är en gratis artikeldatabas med både nyheter, bloggar och artiklar om aktuella händelser.

Landguiden Länder i fickformatlänk till annan webbplats
Har information om alla världens länder. Läs om landets geografi, historia, politik, ekonomi och så vidare, Jämför länder, till exempel folkmängd, största sjöar, religion, ekonomi, med mera. Databasen har också kartor över länder samt översiktskartor.
Databasen är endast tillgänglig från skolans nätverk.

LIBRIS uppsöklänk till annan webbplats
Innehåller examensarbeten och uppsatser.

Mediearkivetlänk till annan webbplats
Sveriges största internetbaserade arkiv med tidningsartiklar i fulltext fån 1994 och framåt.
Databasen är endast tillgänglig från skolans nätverk.

SCBlänk till annan webbplats
Sveriges statistiska databaser. Den innehåller Sveriges officiella statistik.

SO-rummetlänk till annan webbplats
Är en sida för dig som är intresserad av historia, religion, geografi och samhällskunskap.

SweMed+länk till annan webbplats
Är en databas med referenser till artiklar inom det medicinska området med tyngdpunkt på Norden.


Utländska databaser

Britannicalänk till annan webbplats
Är ett engelskspråkigt uppslagsverk. När du har sökt på ett ämne och får en träff, så presenteras även länkförslag tillsammans med själva artikeln från uppslagsverket. I Britannica finns även en inbyggd ordbok, dubbelklicka på ett ord och du får upp en förklaring till det.

Ebsco länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Är en stor engelskspråkig artikeldatabas, med över 1000 tidningar och tidskrifter i fulltext. Hemifrån kan du logga in på Ebsco med hjälp av ditt bibliotekskortnummerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Science in Contextlänk till annan webbplats
Vetenskaplig information, biografier, experiment. Här finns foton, illustrationer, video och ljudinspelningar.

PubMedlänk till annan webbplats
Sök bland 22 miljoner referenser från Medline, vetenskapliga tidskrifter och onlineböcker.

PubMed Central
länk till annan webbplats
Cirka 350 e-tidskrifter publicerade i fulltext inom vård och medicin.

 

Fonder och stipendier

Global grantlänk till annan webbplats är en databas över både svenska och utländska fonder och stiftelser från vilka du kan söka stipendier och bidrag.


p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-09-18 10.46

Ändrad av:

Dela sidan: Informationssökning

g q n C

p

Kontakt