Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Så söker du information

Skaffa dig först en överblick över ditt ämne. Snabbast går det om du börjar med att titta i ett uppslagsverk. I uppslagsverket får du tips på nyckelord, synonymer och andra begrepp som du har användning av när du söker vidare.

Böcker i bokhylla

Fackböcker - när du fördjupar dig

Fackböcker ger fördjupad kunskap. I vår bibliotekkatalog Länk till annan webbplats. kan du se vilka böcker vi har här på vårt bibliotek. Ofta finns böcker i det ämne du söker, men om vi saknar något hjälper vi dig att låna hem det du frågar efter.

Om du inte hittar det du behöver är nästa steg att i Borås stads gemensamma katalog via Webbsök Länk till annan webbplats.. Här kan du se vad alla andra bibliotek i Borås kommun har.

Tredje steget är att gå vidare till andra svenska bibliotek genom att använda Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är universitets- och forskningsbibliotekens databas. Våra bibliotekarier kan beställa (fjärrlåna) böcker från andra bibliotek till dig.

Tidningar och tidskrifter

Artiklar i tidningar och tidskrifter kan du hitta i någon av våra databaser som vi samlat på den här sidan. Vårt tips är att du börjar med databaserna Artikelsök eller Mediearkivet. Du måste vara på skolan för att kunna logga in.
Du kan också komma in och läsa våra papperstidningar. Alla nummer utom det senaste kan du låna hem.

Databaser

bibliotekets hemsida finns direktlänkar till de databaser skolan abonnerar på. Några av dessa databaser kommer du åt hemifrån, andra måste du vara i skolan för att kunna läsa.

Effektiv sökteknik - en vägledning

  • Tänk igenom ditt ämne innan du börjar faktasamlandet.
  • Vad är det du vill veta? (ditt syfte)
  • Vilken slags information behöver du? (din metod)
  • Var tålmodig, det kan ta tid att hitta bra information.

Kom ihåg att alltid skriva upp vilka källor du använt, det vill säga var du hämtat din information. I ett skolarbete behöver du kunna redovisa dina källor. Dessutom kan du själv behöva kontrollera uppgifter du använt. Eftersom information på internet snabbt kan ändras är det extra viktigt att uppge när du hittade informationen. Skriv alltid upp datum och adressen till hemsidan.

Sök på Borås stadsbibliotek

I bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du söka efter media (böcker, e-böcker, filmer) som finns på biblioteken i Borås kommun.
Normal lånetid på böcker är 4 veckor. Har du böckerna för länge kommer du att behöva betala en övertidsavgift.

Libris är Sveriges nationella bokkatalog Länk till annan webbplats.. Här kan du söka bland mer än 10 miljoner böcker och artiklar. Finns inte den bok du vill ha på Borås stadsbibliotek kan våra bibliotekarier hjälpa dig att beställa. Det kostar inget.

Uppslagsverk

Nationalencyklopedin är ett etablerat uppslagsverk som både finns i bok och på nätet. Som elev hos oss får du tillgång till hela uppslagsverket. Det innehåller också filmer från Utbildningsradion, UR och ordböcker på många språk.
För att får ett konto i konto i Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. måste du registrera dig i skolan. Därefter kan du även logga in hemifrån.

Wikipedia Länk till annan webbplats. är ett fristående uppslagsverk på nätet som kan ge dig en snabb överblick och många bra ingångar, men var försiktig. En del information är inte pålitlig. Jämför därför alltid med Nationalencyklopedin.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Så söker du information

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol