Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Avslutat Kobra

Projektet är avslutat.
Projektet pågick mellan 2015 och 2018.

Ny teknik och nya konsumtionsmönster gör att arbetslivet förändras. Allt färre arbetar inom industrin. Istället växer tjänstesektorn. För att skolan ska kunna anpassa sina utbildningar måste den veta vilka kompetenser som behövs i framtiden.
Därför var Vuxenutbildningarna i Boråsregionen med i Projekt Kobra. 

2015 skapades Kobra som är ett samarbete mellan kommunerna i Västsverige, Midtjylland och södra Norge. Tillsammans skulle de nya kompetensmäklarna i projektet analysera vilka behov som fanns och vilka som väntas komma de kommande tio åren.

Utvalda branscher

Fokus låg på några utvalda branscher, främst besöksnäringen och tillverkningsindustrin. Kobra skulle ge utbildningar som hjälpte näringslivet att stärka sin kompetens inom utvalda områden i dessa sektorer. Utbildningarna kunde vara i form av korta kurser, föreläsningar eller workshop. Dessa erbjöds företag och organisationer i alla medverkande kommuner oavsett om de fanns i Sverige, Danmark eller Norge.

Utvärdering

Arbetet med kompetensmäklare har blivit bestående. Inom vuxenutbildningen var yrkesrollen först en del av kompetensrådet men har med tiden kommit att bli en arbetsuppgift hos flera personer.

En sidoeffekt är att vuxenutbildningarna och yrkeshögskolorna fick större insikt om vilka spetskompetenser som behövdes i grannregionerna och därför kunde förväntas vara aktuella inom de egna inom en nära framtid.

Läs mer om Kobra på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Illustration av besöksnäringen i Sjuhärad
EU-flaggan som representerar våra EU-finansierade projekt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Avslutat Kobra

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender