Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kompetensmäklare

En kompetensmäklare har täta kontakter med näringslivet för denne är länken mellan vår skola och arbetslivet.
Kompetensmäklaren är även vår kontakt med arbetsförmedlingen och branschorganisationer och gör ständigt kompetensinventeringen för att få veta vilka kompetenser som saknas inom Boråsregionen och hur vi som skola ska kunna möta framtidens behov.

En kompetensmäklares uppgift är att samla in arbetslivets tankar om dess framtida behov av kompetens. Med den kunskapen kan de tillsammans med våra utbildningssamordnare ta fram förslag till kommande utbildningar. Dessa utbildningar kan vara gymnasiekurser inom vuxenutbildningen och yrkeshögskoleutbildningar eller kompetenshöjade kurser och föreläsningar för näringsliv och organisationer.

Kompetensmäklarnas arbete kan beskrivas som ett möte mellan skola och arbetsliv. Här fångas komptensbehoven upp. Därefter analysera vuxenutbildningen behovet för att se om det kan skapas en utbildning på gymnasial eller eftergymnasial nivå här i Boråsregionen. Om vuxenutbildningen ser att det är finns underlag och behov för en eller flera klasser kan utbildningen förberedas vilket inom något år ger arbetsmarknaden den kompetens som eftersöks. Och sedan börjar arbetet om igen, som bilden här visar.

Grafisk bild i form av en spiral som visar hur kompetensmäklarna arbetar.

Möt vår kompetensmäklare

Under 2021 utvecklar vi digitalt kompetensmäkleri som ska göra det ännu lättare att komma i kontkat med vår verksamhet för att ge input kring framtidens kompetensbehov.

Kompetensmäklare är ett nytt yrke som innebär att vara en länk mellan arbetslivet och skolvärlden. Genom kompetensmäklarna får vi inom skolan vet vilka kompetenser som efterfrågas av näringslivet och den offentliga sektorn så vi kan erbjuda rätt utbildningar på både gymnasial- och yrkeshögskolenivå
På så sätt bidrar kompetensmäklaren till tillväxt och utveckling.

Tillsammans står kommunerna inom Boråsregionens yrkesutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som uppdragsgivare åt kompetensmäklarna.
Boråsregionen har en kompetensmäklare.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kompetensmäklare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender