Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Projekt Kompetensslussen

Nysvenskar ska få möjlighet att validera sina kunskaper för att snabbare komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Därför har Tillväxtverket beviljat Boråsregionen Sjuhärads Kommunalförbund ett stöd på 1,8 miljoner kronor för att genomföra projektet Kompetensslussen.

Kompetensslussen ska hjälpa nysvenskar att validera sina kunskaper inom textil sömnad och genomföra yrkesutbildning för vuxna inom sömnadsyrket. Textilbranschen växer kraftigt i Boråsregionen och har en växande efterfrågan på kompetent personal.

 • Satsningen ligger också väl i linje Boråsregionens fokus på förstärkt kompetensförsörjning, säger Magnus Haggren, Förbundsdirektör på kommunalförbundet.

Vad ska projektet leda till - på kort sikt?

Genom Kompetensslussen hoppas vi kunna ta tillvara på människors kunnande inom textil. Med validering och efterföljande utbildning och praktik ges en rakare väg till arbete.

Utbildningarna kommer att ges av Vuxenutbildningen i Borås stad medan Stiftelsen Proteko projektleder och ska inom projektet utveckla en samordnad modell för validering av sömnadsyrket.

 • Vi har sett att det bland våra nyanlända finns många personer som har relevant yrkeserfarenhet och som vi tack vara en gymnasial yrkesutbildning hoppas kunna få i arbete, säger Tina Lundell, vuxenutbildningschef i Borås stad .

Vad ska projektet leda till - på lång sikt?

Företagen ser nyanlända/utrikes födda kvinnor och män som en viktig del i kompetensförsörjningen och att företag och utbildningsanordnare använder den i projektet framtagna valideringsmodellen.

 • Vi ser behoven för företagen för att effektivisera kompetensförsörjningen och med Kompetensslussen hoppas vi bidra med detta, säger Christian Lundell, VD på Stiftelsen Proteko.

Modellen ska vara överförbar och möjlig att skalas upp till andra branscher. För att projektets processer ska kunna implementeras i ordinarie verksamhet, kommer en affärsmodell utvecklas under projekttiden.

Projektet genomförs i samverkan mellan Boråsregionen, Borås kommun, Stiftelsen Proteko och andra aktörer.

För mer information, kontakta:

 • Christian Lundell, VD Stiftelsen Proteko, 0739 – 60 26 26, christian@proteko.se
 • Magnus Haggren, Förbundsdirektör Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, 0733 – 06 04 46
EU-flaggan som representerar våra EU-finansierade projekt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Projekt Kompetensslussen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender