Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Yrkeshögskolan i Borås
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Digital AD/Copy

Lockas du av spännande möjligheter inom områden som reklam, grafisk formgivning och marknadsföring? Då kan Digital AD/Copy på Yrkeshögskolan i Borås vara den perfekta vägen för dig!

I denna unika utbildning får du möjlighet att fördjupa dig i både Copywriting och Art Direction. Som studerande inom Digital AD/Copy kommer du att utveckla kunskaper, färdigheter och kompetenser för att skapa kreativa koncept och engagerande innehåll som tilltalar och engagerar målgruppen.

Under utbildningens gång kommer du att lära dig att skapa säljande bilder, övertygande texter och dynamiskt rörligt material, skräddarsytt för olika plattformar som hemsidor, nyhetsbrev, bloggar och sociala medier.

Utbildningen lär dig affärsaspekterna inom reklam och marknadsföring för att lyckas som Digital AD/Copy-professionell. Vi rustar dig också med de juridiska kunskaperna som behövs för att navigera branschens regler och normer på ett professionellt sätt. Dessutom kommer du att få insikter om hur du kan använda AI som ett kraftfullt verktyg för att skapa material och du kommer att behärska konsten att projektleda.

Är Digital AD/Copy-utbildningen rätt för dig? Utforska möjligheterna och låt din kreativitet blomstra. Ta steget in i en dynamisk värld av digital kommunikation och skapa framtiden du drömmer om!

Digital AD/Copy

Sök till utbildningenÖppnas i nytt fönster.
Tre studerande från AD-copy-utbildningen

Tre studerande från AD-Copy-utbildningen

Kortfakta om programmet

 • Poäng: 400 YH-poäng
 • Längd: 2 år (80 veckor)
 • Studietakt: Heltid 100%, 40 timmar, varav minst 15 timmar är skolförlagd lektionstid.
 • Praktik (LIA): 25% av utbildningstiden.
 • Studieform: Platsbunden i Borås.
 • Plats: Fabriksgatan 11, Borås.
 • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
 • Utbildningen är kostnadsfri.

Kontakt

Utbildningsledare Klas Ekdahl, 070-654 73 60
E-post: klas.ekdahl@boras.se

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 400 YH-poäng. Varje dag på utbildningen motsvarar ett poäng.

Eftersom yrkeshögskoleutbildningen ska anpassas efter arbetsmarknadens behov kan kursplanen ändras under studietiden. I stora drag gäller dock denna:

Tabellen visar vilka kurser som ingår i programmet och hur många poäng respektive kurs är på.

Kurser

YH-Poäng

Affärslogik och juridik

35

Branschorienterad engelska

15

Copywriting och content20
Digital marknadsföring30
Grafisk design för digitala plattformar30
Konsument- och beteendevetenskap15
Kreativitet, idé och koncept25
Projektledning och kreativ brief25
Rörlig grafik och animering20
Rörlig marknadskommunikation20
Trendspaning, omvärldsanalys20
Varumärke och strategisk marknadsföring20

Examensarbete

25

Lärande i arbete (LIA) 1

40

Lärande i arbete (LIA) 2

60

Summa totalt yrkeshögskolepoäng

400

Alla kurser är preliminära. Justeringar kan göras under utbildningens gång för att hålla utbildningen aktuell.

Så här ser kursupplägget ut:

År 1

Kreativitet, idé och koncept
Grafisk design för digitala plattformar
Digital marknadsföring
Copywriting och content
Trendspaning, omvärldsanalys
Affärslogik och juridik
LIA 1

År 2
Konsument- och beteendevetenskap
Varumärke och strategisk marknadsföring
Branschorienterad engelska
Rörlig marknadskommunikation
Rörlig grafik och animering
Projektledning och kreativ brief
LIA 2
Examensarbete

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Du behövs. Behovet av din kompetens är stort inom såväl privata företag som offentlig verksamhet där den digitala närvaron blir allt viktigare. Det finns därför goda möjligheter till anställning. 

Vår snabbt föränderliga digitala värld ställer krav på dig. Du behöver alltid vara beredd att lära nytt och tänka om. Utbildningen Digital AD/Copy ger dig en plattform från vilken du kan utveckla dina färdigheter och dina kunskaper för att ta dig vidare i din karriär.

Framtida arbetsuppgifter

Kundkommunikationen och handelsmönstren blir alltmer digitala och det föder nya kompetensbehov inom rollen som art director och copywriter.

Utbildningen Digital AD/Copy ger dig både kunskap och färdighet för att klara detta.

Vi erbjuder ...

Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.

Nätverk som skapar jobbchanser

Ungefär en fjärdedel av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete). Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på arbetsplatsen. Det gör att du redan under din utbildning får ett brett kontaktnät inom din framtida bransch.

Du kan göra ditt examensarbete självständigt eller som en utveckling av din LIA.

Studera i Borås

Våra lokaler på Bryggaregatan ligger centralt. Det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.
Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde.


Ledningsgruppen för utbildningen AD-Copy

Ledningsgruppen för utbildningen AD-Copy

Du kommer att lära dig ...

En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med gästföreläsningar.

25 procent av din utbildningstid är du ute på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk. Under dina LIA-perioder använder du din kunskap från skolan för att fördjupar dina färdigheter inför din framtida yrkesroll.

Som studerande på Digital AD/Copy har du också tillgång till E-handelsstadens frukostföreläsningar. Du använder aktivt dessa möten för att bygga och skapa ditt framtida nätverk.

Teoretiska kunskaper

Du lär dig utveckla attraktivt och målgruppsanpassat digitalt material. Du förstår den nya köpprocessen från kundperspektivet och hur kundresan ser ut. Du får specialiserade kunskaper om varumärkets betydelse för kundföretagets långsiktiga strategier och här ingår även kunskaper i digitala medier och tekniker samt kunskap om mediekanaler och medieval.
Du får även specialiserade kunskaper om kunskaper om grafisk form, typografi samt rörlig och traditionell bild och vi jobbar i Adobe CS-miljön.

Praktiska färdigheter

Du får färdighet i att skapa en marknadsplan och du gör en kampanjplan som följer denna. Du förstår och kan använda sociala medier för att nå din valda målgrupp och du vet värdet av personas och ser styrkan i storytelling. Du har färdighet i att sätta upp kampanjer i Google adwords och kan använda din kunskap om mätteknik och målvärde för en webbplats (KPI) för att utveckla kampanjen.
Du lär dig att i team planera och genomföra uppdrag där kreativitet för utformning av reklamidéer spelar en central roll. Här ingår att identifiera och skapa visuell kommunikation där grafisk form, typografi och bild ingår samt kommunicera, skapa, utveckla och vårda ett företags varumärke.

Din kompetens

Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för att agera självständigt och professionellt utifrån din yrkesroll som art director eller copywriter. Du kan självständigt planera, leda, följa upp och utvärdera ett projekt, ta ansvar för att skapa/utföra kvalificerade marknadsförings-, kommunikations-, och reklamuppdrag samt övervaka och slutföra arbete med kunden i fokus för ett långsiktigt värdeskapande

Lärare och konsulter

För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi både fasta lärare och konsulter som till vardags arbetar inom branschen. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne.

Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Din ansökan ska vara komplett betyg när ansökningsperioden stänger. För dig som går gymnasiet eller kompletterar betyg behöver de vara oss tillhanda senast 19 juni.

Särskilda förkunskaper

Lägst betyget E i Svenska/Svenska som andraspråk 2 och Engelska 6 eller minst betyget Godkänd i kurserna svenska /Svenska som andraspråk B samt Engelska B.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
När du ansöker om reeell kompetens måste du bifoga ett tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Längs ner på den här sidan hittar du Formulär för kompetenskartläggning. Fyll i och bifoga formuläret i din ansökan.

Har du frågor om reell kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Du som har sökt och är behörig kommer att få ett arbetsprov utskickat till dig under vecka 20. Alla uppgifter rörande provet står i det mejl som skickas ut. Mejlet går till den adress du uppgav i din ansökan.

Du som fått lämna in arbetsprov men inte antagits sätts på reservlista till utbildningen. Samtliga reserver får en numrerad reservplats.

Antagningsbesked skickas senast vecka 26.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.

Loggor för arbetsplatserna i ledningsgruppen

Ledningsgrupp och utbildningsledare

 • Utbildningsledare: Klas Ekdahl, Yrkeshögskolan i Borås
 • Karolina Arvidsson, Vanbruun (ordförande)
 • Markus Sjöhage, Ny Studio
 • Fredrik Appelqvist, Belarte studio
 • Åse Peterson, Boråstapeter
 • Tobias Erlén, One step beyond
 • Jesper Fritzon, IPM Ulricehamn
 • Kristina Hermansson, Brunngård
 • Louise Eliasson, Lernberger Stafsing
 • Anders Jonsson, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
 • Jesper Nordén, Bäckäng gymnasieskola
 • Vendela Arvidsson, studerande representant DADC22
 • Sara Batinic, studerande representant DADC22
 • Cajsa Johansson, studerande representant DADC23
 • Jonna Burman, studerande representant DADC23

Nära samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen av Yrkeshögskolan i Borås på uppdrag av och i nära samverkan med näringslivet.
Vi jobbar tätt tillsammans med det lokala arbetslivet för att skapa de utbildningar som ger dig de bästa möjligheter till en anställning, en bra praktik och ett högklassigt nätverk. De flesta av våra studerande hittar också sina framtida arbetsplatser på något av sina LIA företag. Representanter från företag är i majoritet i utbildningens ledningsgrupp för att garantera att den är relevant och av god kvalitet.


Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Digital AD/Copy

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol