Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Yrkeshögskolan i Borås
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Digital business developer

Vill du arbeta som onlinemarknadsförare, ehandelsutvecklare eller kanske specialisera dig på marknadsföring i sociala medier? Då är Digital Business Developer-utbildningen det perfekta valet för dig.

Som digital business developer har du kunskapen och förmågan att driva affärsutveckling och digital marknadsföring. Google AdWords, sökmotoroptimering (SEO) och content marketing är självklara delar av din kompetens.

Eftersom behovet av digitala affärsutvecklare är stort, öppnas många möjligheter för dig. Du kan arbeta inom ehandelsföretag, på leverantörssidan eller inom marknadsföringsbyråer. Du kommer att engagera dig i både analys och kommunikation och vara en nyckelperson i den pågående digitala transformationen som alla företag och organisationer genomgår idag. Är Digital Business Developer-utbildningen rätt för dig?

Digital business developer

Fråga mig om utbildningen! /Henrik
Studerande på Digital Business Developer

Studerande på Digital Business Developer.

Kortfakta om programmet

 • Poäng: 400 YH-poäng
 • Längd: 2 år (80 veckor)
 • Studietakt: Heltid 100%, 40 timmar/vecka, varav minst 15 timmar är skolförlagd lektionstid.
 • Praktik (LIA): 33% av utbildningstiden, förlagd på företag.
 • Studieform: Platsbunden i Borås.
 • Plats: Fabriksgatan 11, Borås.
 • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
 • Utbildningen är kostnadsfri.

Kontakt

Utbildningsledare Henrik Koskela, 0734-32 78 76
E-post: Henrik G. Koskela (georg.koskela@boras.se)

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 400 YH-poäng. Varje dag på utbildningen motsvarar ett poäng.

Eftersom yrkeshögskoleutbildningen ska anpassas efter arbetsmarknadens behov kan kursplanen ändras under studietiden. I stora drag gäller dock denna: 

Tabellen visar vilka kurser som ingår i programmet och hur många poäng respektive kurs är på.

Kurs

YH-Poäng

Affärsutveckling

25

Analys

30

Digital försäljning

50

Digital marknadsföring

60

Handel och digitalisering

20

Kund- och konsumtionsbeteende

20

Omvärldsbevakning

20

Projektledning och projektmetodik

25

Lärande i arbete (LIA) 1

50

Lärande i arbete (LIA) 2

70

Examensarbete

30

Summa yrkeshögskolepoäng

400

Alla kurser är preliminära. Justeringar kan göras under utbildningens gång för att hålla utbildningen aktuell.

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Du behövs. Behovet av din kompetens är stort inom privata företag där den digitala närvaron blir allt viktigare.

Vår snabbt föränderliga digitala värld ställer krav på dig. Du behöver alltid vara beredd att lära nytt och tänka om. Utbildningen Digital business developer ger dig en plattform från vilken du kan utveckla dina färdigheter och dina kunskaper för att ta dig vidare i din karriär.

Framtida arbetsuppgifter

Efter avslutad utbildning kommer du sannolikt att börja jobba med att skriva innehåll/content, online marketing och kampanjgenomförande, annonsproduktion, CRM koordinator, social media koordinator, marketing communication eller kanske inbound marketing innan du går vidare i karriären.

Här kan du läsa vad våra tidigare studenter jobbar med idag

Vi erbjuder ...

Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.

Nätverk som skapar jobbchanser

Ungeför en tredjedel av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete). Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på arbetsplatsen. Det gör att du redan under din utbildning får ett brett kontaktnät inom din framtida bransch.

Du kan göra ditt examensarbete självständigt eller som en utveckling av din LIA.

Studera i Borås

Våra lokaler på Bryggaregatan ligger centralt. Det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.
Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde.

En studerande på Digital busines developer

Du kommer att lära dig ...

En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med gästföreläsningar.

En tredjedel av din utbildningstid är du ute på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk. Under dina LIA-perioder använder du din kunskap från skolan för att fördjupar dina färdigheter inför din framtida yrkesroll

Som studerande på Digital business developer har du också tillgång till E-handelsstadens frukostföreläsningar.

Praktiken, gästföreläsningarna och studiebesöken hjälper dig att bygga upp ett nätverk inom branschen medan du fortfarande är i utbildning.

Teoretiska kunskaper

Du lär dig företagsanalys och affärsplan. Du lär dig göra och utveckla en e-handelsbutik, lär dig förstå hur köpprocessen ser ut från kundens perspektiv och hur kundresan ser ut genom din digitala butik. Du lär dig vad agilt arbetssätt är och hur den kan tillämpas i en grupp eller organisation.
Du lär dig hur du utvecklar egna företagsidéer och hur dessa kan förpackas och lanseras digitalt.
Du får lära dig förstå dig själv för att förstå vilka krafter som underlättar respektive försvårar utveckling och samarbete hos individ och grupp.

Praktiska färdigheter

Du får färdighet i att skapa en marknadsplan och du gör en kampanjplan som följer denna. Du förstår och kan använda sociala medier för att nå din valda målgrupp. Du vet värdet av personas och ser styrkan i storytelling. Du förstår nyttan med olika digitala marknadsföringsåtgärder, du förstår hur en sökmotor fungerar och hur du arbetar strategiskt med den. Därför kan du sätta upp kampanjer i Google ads. Eftersom du har kunskap om mätteknik och kan sätta målvärde för en webbplats (KPI) kan du ge förslag på förbättringar på en webbplats.

Din kompetens

Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för självständigt arbete som affärsutveckling, marknadskommunikation, digital marknadsföring som SEO/adwords, sociala medier, webbshop eller webbanalys via Google analytics.

Lärare och konsulter

För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi både fasta lärare och tillfälliga konsulter som till vardags arbetar inom e-handel och marknadsföring. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne.

Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Särskilda förkunskaper

Lägst betyget E/3/G i gymnasiekursen Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100 p samt Engelska 6.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
När du ansöker om reeell kompetens måste du bifoga ett tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Längs ner på den här sidan hittar du Formulär för kompetenskartläggning. Fyll i och bifoga formuläret i din ansökan.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen gör vi ett urval bland samtliga behöriga sökande.

Urvalet görs med utgångspunkt från gymnasiebetyget och ett särskilt prov. De som har behörighet eller pågående studier blir kallade till provet per e-post i slutet av maj och det särskilda provet genomförs i slutet av maj/början av juni och tar 15 minuter att genomföra. Provet kräver tillgång till uppkopplad dator och sker på valfri plats. Kallelsen skickas ut efter ansökan har stängts.

Urval

Om vi får fler sökande än vi har platser gör vi ett urval. Urvalet sker dels på medelbetyg (50%), dels på ett urvalsprov (50%). Provet genomförs efter ansökningsperiodens slut. De med högst meritvärde antas och övriga behöriga sätt på vår reservlista. Samtliga reserver får en numrerad reservplats.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.


Logotyper för ledningsgruppen i utbildningen DBD

Ledningsgrupp och utbildningsledare

 • Utbildningsledare: Henrik Koskela
 • Martin Richardsson, Hööks
 • Arne Andersson, Svensk Digital Handel
 • Helena Bragée, Bit Addict
 • Frida Kvist, IPM Ulricehamn
 • Robert Bergstrand, Cellbes
 • Carl-Magnus Svensson, Ngine
 • Karin Svärd, Hemtex
 • Jenny Unell, Omniarch
 • Lena Dahlgren, Borås Stad, vuxenutbildningen
 • Lars Hedegård, Högskolan i Borås

Nära samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen av Yrkeshögskolan i Borås på uppdrag av och i nära samverkan med näringslivet.
Vi jobbar tätt tillsammans med det lokala arbetslivet för att skapa de utbildningar som ger dig de bästa möjligheter till en anställning, en bra praktik och ett högklassigt nätverk. De flesta av våra studerande hittar också sina framtida arbetsplatser på något av sina LIA företag. Representanter från företag är i majoritet i utbildningens ledningsgrupp för att garantera att den är relevant och av god kvalitet.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Digital business developer

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Meny, ikon

Digital business developer