- Borås Stad
- / Utbildning och förskola
- / Yrkeshögskolan i Borås
- / Program
- / Logistikdesigner
Logistikdesigner
Vill du vara med och skapa framtidens lager-, distributions- och logistiklösningar samtidigt som du ökar lönsamheten och stärker effektiviteten i företag?
Som logistikdesigner har du kunskapen, förmågan och kompetensen att stärka ditt företags konkurrenskraft med moderna, kostnadseffektiva logistiklösningar som ger ökad effektivitet och nöjdare kunder.
Under utbildningen lär du dig logistikdesign, logistikekonomi och projektledning för att skapa bättre affärer. Du lär dig också hur man, med dataanalys, tar fram smarta logistiklösningar som bidrar till långsiktigt hållbara affärer.
Passar detta in på dig och att du kanske också vill göra detta i ett globalt perspektiv så är Logistikdesigner utbildningen för dig!
Logistikdesigner
- Vi ansöker om att starta utbildningen igen hösten 2024. Beslut tas i januari 2024.
- Här hittar du ett nedladdningsbart kursblad
Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Kortfakta om programmet
- Poäng: 400 YH-poäng
- Längd: 2 år (80 veckor)
- Studieform: Platsbunden i Borås
- Studietakt: Heltid 100 %
- Plats: Bryggaregatan 12, Borås.
- Praktik (LIA): 30 % av utbildningstiden.
- Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN
- Utbildningen är kostnadsfri
Kontakt
Utbildningsledare David Raja, 0734-32 76 85
E-post: david.raja@boras.se
Kurser och poäng som ingår i utbildningen
Du läser 400 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier. Utbildningen är på två år/fyra terminer.
Kurser | YH-Poäng |
---|---|
Grunder logistik och ekonomi | 25 |
Internationell handel och juridik | 40 |
Lager och lagerstyrning | 75 |
Lönsamma flöden och hållbarhet | 35 |
Projektledning, kommunikation och förhandling del 1 | 15 |
Projektledning, kommunikation och förhandling del 2 | 15 |
Supply chain management och IT | 30 |
Transportlogistik | 40 |
Examensarbete | 30 |
Lärande i arbete (LIA) 1 | 45 |
Lärande i arbete (LIA) 2 | 50 |
Summa yrkeshögskolepoäng | 400 |
Alla kurser är preliminära. Justeringar kan göras under utbildningens gång för att hålla utbildningen aktuell.
Så här är kursupplägget
År 1
Grunder logistik och ekonomi
Transportlogistik
Lager och lagerstyrning
Projektledning, kommunikation och förhandling del 1
LIA 1
År 2
Internationell handel och juridik
Lönsamma flöden och hållbarhet
Projektledning, kommunikation och förhandling del 2
Supply chain management och IT
LIA 2
Examensarbete
Dina framtida yrken och arbetsmarknaden
Du behövs. Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är logistikdesigner, logistikutvecklare, supply chain planner eller logistikkoordinator.
Framtida arbetsuppgifter
Som logistiker kommer du att vara med och planera logistikflöden och hitta rätt lösningar för just ditt företag och kund. Du arbetar med varuflöden inom handel eller industri. Utbildningen ger dig spetskompetens på operativ nivå, hur varor flyttas från producent/grossist till butik/webbshop eller direkt till konsument. Utbildningen Logistikdesigner ger dig både kunskap och färdighet att klara detta.
Vår utbildning lägger extra fokus på hur du optimerar logistikflödet i ett lager. Framför allt i kursen Lager och lagerstyrning.
Vi erbjuder ...
Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.
Nätverk skapar jobbchanser. Nästan en tredjedel av utbildningen är praktik, Lärande i arbete (LIA), som är uppdelad på två perioder, där du för varje gång får tuffare utmaningar. Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet yrket.
Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom logistik. Under din LIA skapar du yrkeskontakter inom branschen vilket avsevärt ökar chanserna till jobb
Studera i Borås
Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Våra lokaler ligger centralt, det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.
Teori förenas med praktik
En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med gästföreläsningar.
Utbildningen ger möjlighet till en introduktion till yrkesrollen på ett företag/organisation i en autentisk miljö. Därför är 30 % av utbildningen Lärande i arbete (LIA). Perioden ska ge praktisk erfarenhet av företagets/organisationens struktur, arbetsmetoder och processer.
Utbildningen varvas med teoretisk undervisning och praktiska uppgifter, föreläsningar av yrkesverksamma logistiker och studiebesök på logistikföretag-företag.
Teoretiska kunskaper
Du lär dig de principer som används för att planera, organisera, samordna, utveckla, styra och kontrollera materialflöden i ett modernt lager samtidigt som du får överblick över handeln i ett internationellt perspektiv. Du får även specialiserade kunskaper om de hjälpmedel och verktyg som finns inom IT som stöd för effektiv styrning och planering.
Utbildningen ger även kunskap om förpackningarnas roll i ett logistiksystem hur detta kan användas för att utveckla transportsystem och transportekonomi. Upphandling, lagerstyrning, automation och digitalisering ingår också liksom kunskaper om företagets nyckeltal, prognoser och uppföljning.
Praktiska färdigheter
Du får färdighet i att planera och arbeta med självkostnadskalkyl och bidragskalkyl och att arbeta efter principerna "Life cycle cost och total cost of ownership" (räkna med alla kostnader, även de ekologiska och sociala).
Du kommer att kunna olika logistikverktyg som förbättrar verksamhetens flöden och du lär dig använda program för att hantera och bearbeta data.
Viktigt är också att du kan planera och kartlägga processer inom logistikområdet (supply chain), behärskar CAD och andra mjukvaror för att utveckla logistiklösningar samt planera för och bedöma leverantörer i hela inköpskedjan.
Din kompetens
Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för agera självständigt och ansvarsfullt analysera omvärlden och kunna koppla samman, jämföra och värdera behov gällande kvalitet och volym.
Du komer att kunna arbeta självständigt med inköp genom upphandling, förhandling, leverantörsbedömning och planering. Du kan även leda projekt och förändringsarbeten inom logistikområdet motivera relevanta logistik- och inköpslösningar utifrån flödesorientering och helhetssyn samt verksamhetens affärsidé och övergripande mål.
Till sist har du kompetens att självständigt värdera distributionen ur ett helhetsperspektiv och med förmågan att förstå och arbeta emot FN:s globala mål för att konstruera logistiklösningar.
Lärare och konsulter
För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi både fasta lärare och konsulter som till vardags arbetar inom branschen. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne, både på plats och digitalt.
Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Tre studerande på Logistikdesigner.
Behörighet till yrkeshögskolan
För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Särskilda förkunskaper
Utbildningen har inga särskilda förkunskaper. Grundläggande behörighet räcker.
Dock är det bra om du har grundläggande kunskaper i Excel, som är ett viktigt program i undervisningen.
Reell kompetens
Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
När du ansöker om reeell kompetens måste du bifoga ett tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.
Längs ner på den här sidan hittar du Formulär för kompetenskartläggning. Fyll i och bifoga formuläret i din ansökan.
Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen gör vi ett urval bland samtliga behöriga sökande. Urvalet baseras på ditt gymnasiebetyg. Samtliga reserver får en numrerad reservplats.
Betyg och examensbevis
Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.
Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.
Ledningsgrupp och utbildningsledare
- Utbildningsledare: David Raja, Yrkeshögskolan i Borås
- Ordförande: Emanuel Mäkinen, SGA Conveyor System
- Vice ordförande: Thomas Olsson, Blåkläder
- Johan Appelkvist, Speed Group
- Jan Kantola, Outnorth
- Peter Manfredsson, Ludvig Svensson
- Jonas Olofsson, C Land Logistics
- Claes Wijk, DHL
- Charlotte Elmquist, ProFlow
- Peter Eliasson, Gustavsberg
- Adam Karlsson, klassrepresentant LGD21
- Amanda Rautiainen, klassrepresentant LGD22
- Håkan Torstensson, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
- Angelica Samuelsson, Vuxenutbildningen i Borås Stad
Kontakt
Senast ändrad:
Uppdaterad av:
