Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Yrkeshögskolan i Borås
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Logistikdesigner

Vill du vara med och utveckla framtida lager-, distributions- och logistiklösningar samtidigt som du ökar lönsamheten och effektiviteten i företag?

Som logistikdesigner besitter du den kunskap, förmåga och kompetens som krävs för att stärka ditt företags konkurrenskraft genom att implementera moderna och kostnadseffektiva logistiklösningar, vilket resulterar i förbättrad effektivitet och mer nöjda kunder.

Under utbildningen studerar du teori inom lageroptimering, transport, supply chain management och viktiga inslag i en logistikers vardag som juridik och hållbarhet. Utbildningen syftar till att ge dig en bred kunskapsbas så att du kan välja rätt väg för dig.

Vill du göra skillnad för klimatet, företagens lönsamhet och ha goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden? Då är Logistikdesigner rätt utbildning för dig!

Logistikdesigner

Sök till utbildningenÖppnas i nytt fönster.
Studerande vid Borås yrkeshögskola

Kortfakta om programmet

 • Poäng: 415 YH-poäng
 • Längd: 2 år (95 veckor)
 • Studietakt: Heltid 100%, 40 timmar/vecka.
 • Praktik (LIA): 30 % av utbildningstiden.
 • Studieform: Platsbunden i Borås.
 • Plats: Bryggaregatan 12 och Fabriksgatan 11, Borås.
 • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
 • Utbildningen är kostnadsfri.
 • OBS! Notera att flera av kurserna kräver PC-laptops med god prestanda då AutoCAD används i undervisningen.

Kontakt

Utbildningsledare David Raja, 0734-32 76 85
E-post: david.raja@boras.se

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 415 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier.‌ Utbildningen är på två år/fyra terminer.

Eftersom yrkeshögskoleutbildningen ska anpassas efter arbetsmarknadens behov kan kursplanen ändras under studietiden. I stora drag gäller dock denna:

Tabellen visar vilka kurser som ingår i programmet och hur många poäng respektive kurs är på.

Kurser

YH-Poäng

Framtidens logistik

15

Grunder logistik och ekonomi

25

Internationell handel och juridik

40

Lager och lagerstyrning

75

Lönsamma flöden och hållbarhet

30

Projektledning, kommunikation och förhandling del 1

15

Projektledning, kommunikation och förhandling del 2

15

Supply chain management och IT

30

Transportlogistik

40

Examensarbete

25

Lärande i arbete (LIA) 1

45

Lärande i arbete (LIA) 2

60

Summa yrkeshögskolepoäng

415

Så här ser kursupplägget ut:

År 1

 1. Grunder i Logistik och ekonomi
 2. Transportlogistik
 3. Lager och Styrning
 4. Projektledning, kommunikation och förhandling - Grund
 5. LIA 1

År 2

 1. Internationell Handel och Juridik
 2. Lönsamma flöden och hållbarhet
 3. Projektledning, kommunikation och förhandling - Forts.
 4. SCM & IT
 5. Framtidens Logistik
 6. LIA 2
 7. Examensarbete

OBS! Notera att flera av kurserna kräver PC-laptops med god prestanda

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Du behövs. Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är logistikdesigner, logistikutvecklare, supply chain planner eller logistikkoordinator.

Obs! För att kvalificera sig för operativa/strategiska yrkesroller kopplade till utbildningen förväntas kandidaten uppvisa fläckfritt belastningsresigster.

Framtida arbetsuppgifter

Som logistiker kommer du att vara med och planera logistikflöden och hitta rätt lösningar för just ditt företag och kund. Du arbetar med varuflöden inom handel eller industri. Utbildningen ger dig kompetens på operativ nivå, hur varor flyttas från producent/grossist till butik/webbshop eller direkt till konsument. Utbildningen Logistikdesigner ger dig både kunskap och färdighet att klara detta.

Vi erbjuder ...

Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.

Nätverk som skapar jobbchanser

Ungeför en tredjedel av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete). Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på arbetsplatsen. Det gör att du redan under din utbildning får ett brett kontaktnät inom din framtida bransch.

Du kan göra ditt examensarbete självständigt eller som en utveckling av din LIA.

Studera i Borås

Våra lokaler på Bryggaregatan ligger centralt. Det tar bara ett par minuter att gå hit från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde.

Studerande

Du kommer att lära dig ...

En skoldag på Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med gästföreläsningar.

Utbildningen ger möjlighet till en introduktion till yrkesrollen på ett företag/organisation i en autentisk miljö. Därför är 30 % av utbildningen Lärande i arbete (LIA). Perioden ska ge praktisk erfarenhet av företagets/organisationens struktur, arbetsmetoder och processer.

LIA:n, gästföreläsningarna och studiebesöken hjälper dig att bygga upp ett nätverk inom branschen medan du fortfarande är i utbildning.

Teoretiska kunskaper

Du lär dig de principer som används för att planera, organisera, samordna, utveckla, styra och kontrollera materialflöden i ett modernt lager samtidigt som du får överblick över handeln i ett internationellt perspektiv. Du får även specialiserade kunskaper om de hjälpmedel och verktyg som finns inom IT som stöd för effektiv styrning och planering.
Utbildningen ger även kunskap om förpackningarnas roll i ett logistiksystem hur detta kan användas för att utveckla transportsystem och transportekonomi. Upphandling, lagerstyrning, automation och digitalisering ingår också liksom kunskaper om företagets nyckeltal, prognoser och uppföljning.

Praktiska färdigheter

Du får färdighet i att planera och arbeta med självkostnadskalkyl och bidragskalkyl och att arbeta efter principerna "Life cycle cost och total cost of ownership" (räkna med alla kostnader, även de ekologiska och sociala).
Du kommer att kunna olika logistikverktyg som förbättrar verksamhetens flöden och du lär dig använda program för att hantera och bearbeta data.
Viktigt är också att du kan planera och kartlägga processer inom logistikområdet (supply chain), behärskar CAD och andra mjukvaror för att utveckla logistiklösningar samt planera för och bedöma leverantörer i hela inköpskedjan.

Din kompetens

Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för agera självständigt och ansvarsfullt analysera omvärlden och kunna koppla samman, jämföra och värdera behov gällande kvalitet och volym.
Du komer att kunna arbeta självständigt med inköp genom upphandling, förhandling, leverantörsbedömning och planering. Du kan även leda projekt och förändringsarbeten inom logistikområdet motivera relevanta logistik- och inköpslösningar utifrån flödesorientering och helhetssyn samt verksamhetens affärsidé och övergripande mål.
Till sist har du kompetens att självständigt värdera distributionen ur ett helhetsperspektiv och med förmågan att förstå och arbeta emot FN:s globala mål för att konstruera logistiklösningar.

Lärare och konsulter

För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi både fasta lärare och konsulter som till vardags arbetar med logistik och handel. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne, både på plats och digitalt.

Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Din ansökan ska vara komplett betyg när ansökningsperioden stänger. För dig som går gymnasiet eller kompletterar betyg behöver de vara oss tillhanda senast 19 juni.

Särskilda förkunskaper

Utbildningen har inga särskilda förkunskaper. Grundläggande behörighet räcker.
Dock är det bra om du har grundläggande kunskaper i Excel, som är ett viktigt program i undervisningen.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
När du ansöker om reeell kompetens måste du bifoga ett tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Längs ner på den här sidan hittar du Formulär för kompetenskartläggning. Fyll i och bifoga formuläret i din ansökan.

Har du frågor om reell kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen gör vi ett urval bland samtliga behöriga sökande.Urvalet görs med utgångspunkt från betygsmedelvärdet efter gymnasieexamen.
Samtliga reserver får en numrerad reservplats.

Antagningsbesked skickas senast vecka 26.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.

Ledningsgrupp och utbildningsledare

 • Utbildningsledare: David Raja, Yrkeshögskolan i Borås
 • Ordförande: Emanuel Mäkinen, SGA Conveyor System
 • Vice ordförande: Thomas Olsson, Blåkläder
 • Johan Appelkvist, Speed Group
 • Jan Kantola, Outnorth
 • Peter Manfredsson, Ludvig Svensson
 • Jonas Olofsson, C Land Logistics
 • Claes Wijk, DHL
 • Charlotte Elmquist, ProFlow
 • Peter Eliasson, Gustavsberg
 • Adam Karlsson, klassrepresentant LGD21
 • Amanda Rautiainen, klassrepresentant LGD22
 • Håkan Torstensson, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
 • Angelica Samuelsson, Vuxenutbildningen i Borås Stad

Nära samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen av Yrkeshögskolan i Borås på uppdrag av och i nära samverkan med näringslivet.
Vi jobbar tätt tillsammans med det lokala arbetslivet för att skapa de utbildningar som ger dig de bästa möjligheter till en anställning, en bra praktik och ett högklassigt nätverk. De flesta av våra studerande hittar också sina framtida arbetsplatser på något av sina LIA företag. Representanter från företag är i majoritet i utbildningens ledningsgrupp för att garantera att den är relevant och av god kvalitet.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Logistikdesigner

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Studerande Karl

Möt Karl Lorén på Swedebridge AB
Yrke: Freight forwarder (speditör)

Karl läste Logistikdesigner och gick tog examen våren 2023.

Kan du ge ett exempel på hur du har använt det du lärt dig i utbildningen i verkliga situationer?

-- Teorin har ju hjälpt en mycket, men konsulternas tänk att värdera logistikproblem har hjälpt ännu mer. Jag arbetar mot agenter i Kina, Taiwan och Indien bland annat. Då är det viktigt att ha koll på hur man ska kommunicera och värdera problem vid frakt exempelvis för att det ska bli så rätt som möjligt så snabbt som möjligt.

Vad var det bästa med lärarna?

-- Utbildningskonsulterna kommer från branschen och har samtidigt det akademiska med sig. De har varit väldigt bra på att matcha kunskap med verkligheten. Det har hjälpt en jättemycket nu när man arbetar med det.

Vad tyckte du om upplägget i undervisningen och hur passade det din personliga inlärningsstil?

-- För mig passade det bra. Konsulterna va väldigt rakt på och lärde ut det som behövdes. Sedan är ju utbildningen bred och det är inte alla kurser man har samma intresse av, men då får man göra det bästa av situationen.

Skulle du rekommendera den här utbildningen till andra?

-- Absolut. Det är en rak väg in till en bra karriär om man tar tillvara på utbildningen. Det behöver inte alltid betyda att det viktigaste är att få alla rätt på alla prov, men att förstå kopplingen mellan kunskap och verkligheten och våga ta för sig på LIA eller på arbetet under tiden. Vi fick lära oss att räkna på verkliga situationer och det gick smidigt att omsätta det till arbetet sedan.

Har utbildningen påverkat ditt nätverk och samarbete med andra inom ditt område?

-- Logistikbranschen är ganska liten och många från vår klass har redan samarbeten professionellt. Vi som speditörer har kontakt med dem på lagersidan som ju blivit våra kunder. I framtiden är det inte alls omöjligt att någon av oss kommer bli den andras chef. Så nätverket genom klassen och våra konsulter är jättevärdefullt.