Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Yrkeshögskolan i Borås
Logotyp för Borås Stad
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Yrkeshögskolas logotyp, till yrkeshögskolans förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Systemutvecklare .NET

Är du bra på att lösa problem och gillar att programmera? I en värld där mobiler, datorer och maskiner är överallt behövs folk som kan bygga system som funkar.

Problemlösning och programmering är kärnan i dina arbetsuppgifter. I rollen som systemutvecklare samarbetar du nära andra för att konceptualisera och utveckla data/IT-system eller dess komponenter.

Systemutvecklare .NET är utbildningen som kan ta dina färdigheter till nästa nivå och förbereda dig för att möta de ständigt växande kraven inom IT- och systemutvecklingsområdet. Är det här rätt utbildning för dig, där du kan omsätta din passion för lösningar och programmering till en framgångsrik karriär?

Är Systemutvecklare .NET utbildningen för dig?

Systemutvecklare .NET

Sök till utbildningenÖppnas i nytt fönster.
Studerande vid Borås yrkeshögskola

Kortfakta om programmet

  • Poäng: 400 YH-poäng
  • Längd: 2 år (80 veckor)
  • Studietakt: Heltid 100%, 40 timmar/vecka, varav minst 18 timmar är skolförlagd lektionstid.
  • Praktik (LIA): 35% av utbildningstiden.
  • Studieform: Platsbunden i Borås.
  • Plats: Fabriksgatan 11, Borås.
  • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
  • Utbildningen är kostnadsfri.

Kontakt

Utbildningsledare Henrik Koskela, 0734-32 78 76
E-post: Henrik G. Koskela (georg.koskela@boras.se)

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 400 YH-poäng. Varje dag på utbildningen motsvarar ett poäng.

Eftersom yrkeshögskoleutbildningen ska anpassas efter arbetsmarknadens behov kan kursplanen ändras under studietiden. I stora drag gäller dock denna: 

Tabellen visar vilka kurser som ingår i programmet och hur många poäng respektive kurs är på.

Kurs

YH-Poäng

Agilt arbete

10

Applikationsutveckling (React native)

35

Databaser (SQL)

35

Objektorienterad programmering i C# .NET

40

Objektorienterad programmering i C# .NET fördjupning

50

Testning

20

Webbutveckling (Javascript, HTML, CSS och React)

50

Examensarbete

20

Lärande i arbete (LIA) 1

20

Lärande i arbete (LIA) 2

120

Summa yrkeshögskolepoäng

400

Alla kurser är preliminära. Justeringar kan göras under utbildningens gång för att hålla utbildningen aktuell.

Dina framtida yrken och arbetsmarknaden

Du behövs. Digitaliseringen går snabbt. Kunderna ställer nya krav och företagen har svårt att hitta personal med uppdaterad kompetens.

Vår snabbt föränderliga digitala värld ställer krav på dig. Du behöver alltid vara beredd att lära nytt och tänka om. Utbildningen Systemutvecklare.NET ger dig en plattform från vilken du kan utveckla dina färdigheter och dina kunskaper för att ta dig vidare i din karriär.

Framtida arbetsuppgifter

Problemlösning och programmering är ofta kärnan i systemutvecklarens arbete.
Som systemutvecklare arbetar du med att ta fram och utveckla data/IT-system eller delar av system. Du arbetar ofta i team och tillsammans skapar ni lösningar på de utmaningar som ni ställs inför.

Vi erbjuder ...

Hos Yrkeshögskolan i Borås får du en utbildning som leds av konsulter verksamma i branschen. Du gör praktik på företag och hela skolan hjälper dig att bygga upp ett yrkesnätverk redan innan du tar din examen.

Nätverk som skapar jobbchanser

Ungeför en tredjedel av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete). Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på arbetsplatsen. Det gör att du redan under din utbildning får ett brett kontaktnät inom din framtida bransch.

Du kan göra ditt examensarbete självständigt eller som en utveckling av din LIA.

Studera i Borås

Våra lokaler i Borås ligger centralt. I Borås tar det bara ett par minuter att gå till Yrkeshögskolan från Borås resecentrum eller busstationen på Södra torget.
Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde.

Studerande

Du kommer att lära dig ...

När du läser Systemutvecklare .NET blandas teori med praktiskt arbete för att du ska få förståelse för yrkets alla delar.
Först får du en grundlig teoretisk bas att stå på. Därefter kommer din utbildning att blanda praktik med teori. En tredjedel av din utbildningstid är du på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk. Under dina LIA-perioder använder du din kunskap från skolan för att fördjupar dina färdigheter inför din framtida yrkesroll.

Utbildningen ger dig kompetens att inhämta de teoretiska kunskaperna och träna den praktiska förmågan som du behöver för att kunna arbeta som systemutvecklare.

LIA:n, gästföreläsningarna och studiebesöken hjälper dig att bygga upp ett nätverk inom branschen medan du fortfarande är i utbildning.

Teoretiska kunskaper

Du lär dig programmeringsspråket C# .NET, användarnära gränssnitt och bakomliggande system samt programmering i HTML5, CSS3 och Javascript. Du lär dig också ramverket React Native.
Du får även specialiserad kunskap i och förståelse för hur en agil arbetsprocess inom systemutveckling fungerar och hur en SQL-databas är uppbygg och insikt i databasmodellering.

Praktiska färdigheter

Som systemutvecklare utvecklar du system (såklart) där exempelvis databaser kopplas ihop med användargränssnitt. Du lär dig i huvudsak ramverket .NET, där C# (C Sharp) ingår, vilka främst används inom Microsoft och Windowsprodukter. Du får även färdighet i att tillämpa React Native för att utveckla mobilapplikationer för IOS och Android, samt Java script för webbutveckling.
Du får även färdighet i att bygga, felsöka, ge support till användare samt vidareutveckla en färdig applikation samt testa denna innan produktion.

Din kompetens

Efter avslutad utbildning kommer du att ha den kompetens som krävs för självständigt designa en enklare databasmodell och implementera den i en SQL-databas.
Du kan självständigt utveckla, uppdatera och underhålla en webbplats och med hänsyn till IT- och persondatasäkerhet utveckla en webbapplikation med språk inom .NET, framförallt programmeringsspråket C#.
Du kan också arbeta självständigt, konsekvent och objektsorienterat med att utveckla applikationer i React Native och ta ansvar för och aktivt bidra till en strukturerad och välplanerad arbetsprocess som tar applikationen från idé till produkt.

Lärare och konsulter

För att din utbildning ska vara så relevant som möjligt har vi lärare och konsulter som till vardags arbetar inom IT och webbutveckling. Dessutom kompletteras utbildningen med gästföreläsningar där du får fördjupa dig i ett speciellt ämne.

Välkommen till en spännande resa in i framtiden.

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på www.yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Din ansökan ska vara komplett betyg när ansökningsperioden stänger. För dig som går gymnasiet eller kompletterar betyg behöver de vara oss tillhanda senast 19 juni.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/G/3 i följande kurs eller motsvarande kunskaper i Programmering 1.

Motsvarande kunskaper kan du ha fått via egen programmering eller tidigare jobb, så kallad reell kompetens. Prata med utbildningsledaren inför din ansökan.

Gör ett självtest i Programmering

Testet är format för att se vilka kunskaper du har och motsvarar gymnasiekursen Programmering 1.

Testet är till för dig. Förutom att testa dina programmeringskunskaper är syftet med detta test även att utbilda dig. Det är självrättande och ingen kontrollerar om du har svarat rätt eller fel. Testet prövar både enklare och mer avancerade delar av programmering.

Här är länken till testet: https://forms.gle/1Jo4VPjSKKLKJomE8 Länk till annan webbplats.

Tänk på att ...

Testet ersätter inte betyg och ska inte heller ses som en validering av dina kunskaper. Däremot visar testet vad du kan behöva repetera inför skolstarten eller så kan det vara en indikation om du har de kunskaper som krävs för validering om du söker på reell kompetens.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
När du ansöker om reell kompetens måste du bifoga ett tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Längs ner på den här sidan hittar du Formulär för kompetenskartläggning. Fyll i och bifoga formuläret i din ansökan.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

Urvalet görs dels på medelbetyg baserat på gymnasiebetyg (25%) och dels på ett urvalsprov (75%) som tillsammans skapar den sökandes meritvärde.

De med högst meritvärde antas till utbildningen, övriga behöriga sätts på en reservlista med numrerad reservplats.

Antagningsbesked skickas senast vecka 26.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen.
Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.

Logotyper för medverkade företag

Ledningsgrupp och utbildningsledare

  • Utbildningsledare: Henrik Koskela, Yrkeshögskolan i Borås
  • David Landerborn, Techstep
  • Therese Bengtsson, Maksimer
  • Gabriella Albrektsson, Effektiv
  • Johan Andersson, Centiro Solutions
  • Markus Andersson, Ellos group
  • Johan Bengtsson, Brainforest
  • Helena Bragee, Bit Addict
  • Anne-Sofie Johansson, NetOnNet
  • Daniel Jareteg, TF Bank
  • Lars Andrén, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
  • Leila Talmoudi, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
  • Lena Dahlgren, Vuxenutbildningen i Borås Stad

Nära samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen av Yrkeshögskolan i Borås på uppdrag av och i nära samverkan med näringslivet.
Vi jobbar tätt tillsammans med det lokala arbetslivet för att skapa de utbildningar som ger dig de bästa möjligheter till en anställning, en bra praktik och ett högklassigt nätverk. De flesta av våra studerande hittar också sina framtida arbetsplatser på något av sina LIA företag. Representanter från företag är i majoritet i utbildningens ledningsgrupp för att garantera att den är relevant och av god kvalitet.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Systemutvecklare .NET

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Meny, ikon

Systemutvecklare .NET

Lucas Wiseby

Möt Lucas Wiseby på Maksimer AB

Yrke: Systemutvecklare

Varför började du studera Systemutvecklare .NET?

-- Jag letade länge efter en väg ifrån mitt arbete inom industriell tillverkning. Jag hade haft intresset av programmering och IT en längre tid och valde att ta steget att påbörja en ny karriär. När jag hittade denna utbildning så var det ingen tvekan om att detta var rätt val för mig.

Vad tyckte du var mest värdefullt för dig med utbildningen?

-- Det viktigaste för mig var att få tid att fokusera på just utveckling och programmering och att dessutom vara omgiven av likasinnade där vi kunde ta del av varandras kunskaper och tankar. Utbildningen kunde dessutom peka på de ämnen som efterfrågas på arbetsmarknaden, och tillsammans med duktiga lärare från arbetslivet kunde man få hjälp och vägledning.

Hur väl överensstämmer det du har lärt under utbildningen med det du gör på ditt arbete?

-- Utbildningen har hög relevans med vad som efterfrågas på arbetsmarknaden, och jag får nytta av allt jag lärde mig under de två åren på Borås Yrkeshögskola. Givetvis tillkommer det en hel del när man kommer till en ny arbetsplats, men utbildningen gav mig alla grundstenar som jag kunde bygga vidare på.

Vad är ditt råd till de som funderar på att söka till utbildningen?

-- Arbeta tillsammans! Det finns inget viktigare än att fungera bra i ett team när det kommer till att bygga mjukvara. Med bra kommunikation och relationer till sina kollegor lär man sig bättre, bygger bra lösningar och löser uppgifter på det bästa sättet, dessutom kommer man ha hur kul som helst tillsammans.