Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Juhani Reinikainen:

"Jag vill att Norrby ska vara en trygg plats för alla"

Juhani Reinikainen lämnade hemlandet Finland som 19-åring för att jobba inom textilindustrin i Borås. I dag är han pensionär och aktiv i föreningslivet på Norrby.
– Här finns en väldigt fin gemenskap, säger han.

Det var äventyret och möjligheten att få ett intressant jobb som lockade Juhani Reinikainen till Borås, men kärleken som fick honom att stanna kvar. Tillsammans med sin fru flyttade han till Norrby för 22 år sedan – och tycker att han bor på bästa tänkbara platsen.

– Vi har en väldigt fin gemenskap här i området och det är nära till allt. Tidigare fick vi alltid ta bilen när vi skulle någonstans, nu promenerar vi.

Det enda han egentligen saknar är lite kust, eftersom båtar är ett av hans största intressen.

– Men man kan inte få allt. Jag har segelbåten uppe vid Marstrand och åker dit när jag vill ut på havet, säger han.

Juhani är en aktiv pensionär som är drivande i föreningslivet på Norrby och en fena på att få saker och ting att hända. I källaren som han delar med sina grannar har han varit med och byggt såväl ett gym som en bastu. Nu är han engagerad i den nya boulebanan som är hett efterlängtad bland många norrbybor.

– Jag gillar att fixa och greja med sådant som alla vinner på.

Juhanis dröm om Norrby är att göra det till en trivsammare och tryggare plats för alla. Han betonar vikten av eget ansvar, tror stenhårt på dialog och att själv alltid föregå som ett gott exempel.

– Jag höjer aldrig rösten och blir aldrig arg, oavsett vad. Men ser jag något som är galet så brukar jag vädja till människors förnuft och föra in lite konsekvenstänk. Jag kan fråga ”Har du tänkt på att om du gör så här så händer detta?” Att vara vänlig är enda sättet, du kommer ingenstans med förbud och straff. Och man behöver alltid jobba inifrån och ut – vi som bor här måste ha initiativet.

Konsten att skapa den där trygga och trivsamma miljön är hans egen bostadsrättsförening, BRF Mössmakaren, ett väldigt gott exempel på. Juhani berättar hur gemensamma aktiviteter som pizzakvällar, glöggmingel och grillfester fått alla att lära känna varandra.

– Här bor en salig blandning av människor från världens alla hörn och med olika erfarenheter i bagaget; den yngsta är ett år och den äldsta har fyllt 88. Men alla vet att de kan knacka på vilken dörr som helst om de behöver hjälp med något – eller bara prata lite och få en kopp kaffe.

Johani gungar på en gunga på lekplatsen.

Faktaruta

Namn: Juhani Reinikainen

Ålder: 78 år

Familj: Hustru och två vuxna barn

Bor på Norrby sedan 1999

Juhani Reinikainen i solglasögon fram ett hus på Norrby.

Min dröm

”Jag drömmer om Norrby som en trivsam och trygg plats där alla känner sig välkomna – ungefär som det ser ut i min egen bostadsrättsförening. Här bor en salig blandning av människor från världens alla hörn, i alla åldrar och med olika erfarenheter i bagaget. Men vi har gemensamma aktiviteter som pizzakvällar och grillfester och det är bara att knacka på vilken dörr som helst om man behöver hjälp med något eller vill prata lite. Jag ser det som ett Norrby i miniatyr. Man måste alltid jobba inifrån och ut det är vi som bor och lever här som har initiativet.”

Juhani sitter med knäppta händer på trappen upp till en rutschkana.