Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Baseer Qayoumii:

”Jag vill göra Norrby till en självklar knutpunkt”

Han är den där sympatiska killen ”next door” som vet hur man får människor att engagera sig och som vill göra Norrby till en knutpunkt för både handel och företagsamhet.
– Vill man ha förändring så måste man själv vara med och påverka, säger Baseer Qayoumi.

Baseer Qayoumi var tre år gammal när han lämnade Afghanistan tillsammans med sin familj. Sedan dess har Norrby har alltid varit platsen i hans hjärta.

– Det är här jag har vuxit upp och haft kompisar från hela världen omkring mig. På Norrby pågår livet hela tiden, det är folk som är ute eller spelar fotboll nästan oavsett tid på dygnet.

Han tycker att området har utvecklats under de senaste åren och blivit en ännu tryggare plats, inte minst för barn och unga.
– Det nya Norrbyhuset är ett fantastiskt ställe med bibliotek och kafé och där man erbjuder läxhjälp och en massa olika aktiviteter som gör det lättare att träffas och umgås över alla gränser, säger Baseer.

Själv har han blivit en person som många av de yngre ser upp till, en positiv förebild som varit duktig i både skolan och på fotbollsplanen.
– Att jag har lyckats har jag min mamma att tacka för, hon har alltid stöttat mig och varit noga med läxor och sådant.

Nu har Baseer precis avslutat tre års högskolestudier i datateknik – och redan fått en flera jobberbjudanden.
– Jag funderar på att läsa två år till och ta en masterexamen men har inte bestämt mig än.

Hans dröm om Norrby handlar om att skapa ett mer öppet klimat, där människor integreras mer i samhället och med varandra, utan att begränsas av språk, kultur, ålder eller något annat. Vägen dit, säger han, går via ett rikt föreningsliv och med fler företag som etablerar sig i området.

– Norrby har ju tidigare varit en knutpunkt med mycket handel och företagsamhet, det har jag i alla fall hört av de äldre människor som jag träffar när jag jobbar extra inom hemtjänsten. Jag tror att vi kan bli bättre på att dra nytta av det centrala läget med närhet till stan och högskolan för att utveckla den här stadsdelen.

Baseer är en av de Norrbybor som var engagerad som valambassadörer i valet för fyra år sedan.
– Att rösta är en rättighet vi har här i Sverige och mitt bästa argument är att vill man ha förändring så måste man själv vara med och påverka.

baseer lutar sig mot ett fruktstånd med meloner.

Faktaruta

Namn: Baseer Qayoumi

Ålder: 23 år

Familj: Mamma, pappa och lillebror, 22 år

Bor på Norrby sedan 2003

Baseer framför en muralmålning på Norrby.

Min dröm

”Jag drömmer om ett levande Norrby med ett mer öppet klimat, där människor integreras mer i samhället och med varandra – utan att begränsas av språk, kultur eller något annat. Vägen dit går via ett rikare föreningsliv och med fler företag som etablerar sig i området. Norrby har tidigare i historien varit en knutpunkt med mycket handel och företagsamhet. Jag tror att vi kan bli bättre på att dra nytta av det centrala läget, med närhet till stan, till högskolan och olika kommunikationer, för att utveckla den här stadsdelen.”

Baseer kastar ett äpple upp i luften vid ett fruktstånd.