Linnéa Wilhelmson:

”Jag önskar att Sjöbodagen var hela året”

Linnéa Wilhelmson är en utåtriktad tjej som gillar att hänga med vänner och som ser fritidsgården på torget som sitt andra hem. Men hon är tydlig med en sak: det behövs mer för barn och ungdomar att göra på Sjöbo.

”Vänner” är svaret på det mesta när man pratar med Linnéa Wilhelmson. Hon är tolv år och går i årskurs 6 på Sjöboskolan.

– Det är en bra skola där jag har jättemånga vänner. Lärarna är bra och bryr sig om oss. Om man behöver hjälp med något så fixar de alltid det, säger hon.

Det roligaste ämnet i skolan är svenska och eftersom det här är första året med betyg så har hon bestämt sig för att satsa lite mer. Läxor först – vara med kompisar sedan.

Men det bästa med skolan är egentligen rasterna, där man gör saker tillsammans – allt från att spela fotboll till att kolla sociala medier och ju fler som är med desto bättre.

– Jag har väldigt många vänner som jag hänger med både i skolan och på fritiden, säger Linnéa Wilhelmson som ser fritidsgården vid torget som sitt andra hem.

Man ska vara sig själv i alla lägen

Här är hon i princip varje dag för att spela spel, lyssna på musik eller bara chilla.

En bra vän ska enligt Linnéa vara snäll och omtänksam så att man kan känna sig trygg och lita på den personen.

– Man ska vara den man är och inte bli som en helt annan person bara för att man plötsligt hänger med någon annan.

Hon önskar bara att det fanns mer för barn och ungdomar att göra på Sjöbo. Gärna en fritidsgård till och gärna mer av arenaskolan, där man kan testa olika instrument och idrotter.

– Cirkus är jättekul men fiol har jag inte vågat mig på att testa än.

Drömmer om mer liv på torget

Det sämsta med Sjöbo, menar Linnéa Wilhelmson, är att torget är ”så torrt och trist”.

– Jag önskar att det ska vara mer livfullt, med kaféer och andra ställen där man kan umgås, kanske några gungor och så där. Jag vill gärna att det ska vara lite mer som det är på Sjöbodagen, med marknad och mat och massor av folk som går runt och pratar med varandra. Sjöbodagen är den bästa dagen på hela året, min dröm är att det ska vara så alltid.

Förutom vännerna betyder familjen allt. Hon berättar om stöttande och uppmuntrande föräldrar, en älskad mormor som bor i lägenheten under och om äldre syskon som hon ser upp till och om sin lille systerson som bara är några månader gammal men som hon redan längtar efter att få leka med och sitta barnvakt åt.

– Jag vill gärna jobba med barn när jag blir stor. Som barnskötare eller förskolelärare, helst vill jag jobba med riktigt små barn för det är så himla roligt.

Linnéa Wilhelmsson står med händerna i sidorna mellan två tegelstensväggar.
Linnéa Wilhelmsson står på torget och blickar ut ur bilden. I bakgrunden är ett av höghusen.

Min dröm

Jag drömmer om att det ska finnas mer för oss unga att göra. Och jag önskar att det torget kunde blir mer levande, med kaféer och andra ställen där man kan umgås, kanske några gungor och så där.

Jag vill att det ska vara lite mer som det är på Sjöbodagen, med marknad och mat och massor av folk som går runt och pratar med varandra. Sjöbodagen är den bästa dagen på hela året, min dröm är att det alltid ska vara så.

Linnéa Wilhelmsson håller i foten på statyn som står vid Sjöbo torg.

Faktaruta

Namn: Linnéa Wilhelmson

Ålder: 12 år

Familj: Mamma, pappa, storebror och storasyster – och två katter

Bor: Lägenhet nära torget

Det bästa jag vet: ”Att chilla med mina vänner.”

Vi vill veta vad du tycker

Vill du vara med och påverka SJöbos framtid? Börja med att svara på enkäten som blir ett underlag i det fortsatta arbetet med att utveckla Sjöbo. I det arbetet hoppas vi att du sedan vill vara med. Du anmäler ditt intresse i enkäten.